Search
menu
Search

5 hittegolf-vrije plaatsen in Spanje waar het niet extreem warm wordt

Oeps ... foto ontbreekt!

5 hittegolf-vrije plaatsen in Spanje waar het niet extreem warm wordt

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl veel Spanjaarden en buitenlanders tijdens de zomermaanden graag de meest warme plaatsen langs de Middellandse Zee op zoeken om te genieten van de hitte, strand en afkoeling in zee zijn er ook mensen die het tegenovergestelde doen. Spanje staat bekend bij veel vakantiegangers als de plaats bij uitstek om in Europa te genieten van het mooie en vooral warme weer maar waar kun je naartoe gaan als je daar geen zin in hebt?

In tegenstelling tot wat veel buitenlanders denken is het niet overal warm in Spanje en is niet heel Spanje een “costa” waar het vol is met zonzoekers. Er zijn gebieden in Spanje waar je ook in de zomermaanden wellicht onder een deken moet slapen en zelfs de verwarming aan moet zetten.

Veel Spanjaarden die in het zuiden wonen en geen zin hebben in het extreem warme weer trekken noordwaarts richting de Pyreneeën of naar de Atlantische Oceaan in het “groene” Spanje om te genieten van het mooie weer maar zonder de extreme hitte.

Hieronder een overzicht van 5 plaatsen in Spanje waar je tijdens de warme zomermaanden lekker kunt genieten van mooi weer afgewisseld met bewolking, regen en kou. In de meeste van deze plaatsen worden gemiddelde maximum temperaturen gemeten van 14 tot 19 graden met minimum temperaturen tussen de 0 en 10 graden.

Als er een hittegolf is in Spanje kan het ook in de hieronder genoemde dorpen echter warm worden maar koelt het meestal in de avonduren heerlijk af. Daarnaast gaat het om gemiddelde temperaturen waarbij uiteraard wel eens verschillen kunnen optreden. Een ding is zeker, de verstikkende hitte die men in het zuiden en langs de Middellandse Zee heeft is in de volgende plaatsen niet aan de orde.

1- Sallent de Gállego (Huesca)

De gemeente Sallent de Gállego ligt in de Valle de Tena middenin de Pyreneeën in de provincie Huesca in de deelstaat Aragón. Het bergdorp ligt op een hoogte van 1.350 meter en heeft gemiddeld een zomerse temperatuur van 14,3 graden overdag tot een maximum van wellicht 26 graden als het echt warm wordt. Als je nog meer verkoeling zoekt, ga dan naar het nabijgelegen skistation Formigal waar het op 1.550 meter hoogte nog koeler zal zijn en men heerlijk van de natuur kan genieten.

2- Valdezcaray (La Rioja)

Valdezcaray is het skistation van de deelstaat la Rioja en het daarbij behorende dorp Ezcaray is een van die plaatsen middenin de natuur waar het heerlijk vertoeven is in de zomer met een gemiddelde temperatuur van 15,2 graden. Het dorp Ezcaray is gelegen op 814 meter hoogte maar als je nog meer verkoeling wilt kun je naar het skigebied (in de zomer kun je er wandelen of fietsen) Valdezcaray wat op een hoogte ligt van 1.530 meter.

3- Puerto de Navacerrada (Madrid)

Degene die in Madrid wonen weten dat het daar in de zomer enorm warm kan worden. Dan is het maar goed dat er in de Comunidad de Madrid ook plaatsen zijn waar het heerlijk koel is in de zomer. We hebben het hier over Puerto de Navacerrada, in de winter een skistation en in de zomer een plaats om te genieten van een zomerse temperatuur van gemiddeld 15,6 graden (ongeveer de helft of meer van Madrid stad).

4- Fuente Dé (Cantabrië)

Met een gemiddelde dagtemperatuur van 22 graden is het in de warme zomer heerlijk vertoeven in Fuente Dé (en heel Cantabrië overigens). Hier is het mogelijk om met de cabinelift naar het uitzichtpunt te gaan om het nog koeler te hebben en te genieten van het spectaculaire uitzicht over het Picos de Europa gebergte.

5- Pueblo de Lillo (Castilla y León)

Het dorp Puebla de Lillo heeft in de zomer een gemiddelde temperatuur van 16,8 graden waarbij het soms nodig is om een trui of jas overdag aan te doen. Het dorp ligt op 1.144 meter hoogte wat ervoor zorgt dat het koel is.

Over het algemeen zijn plaatsen in de autonome deelstaten Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland wat ook wel “groen Spanje” wordt genoemd koeler dan de plaatsen in de rest van het land. Dat wil niet zeggen dat het daar ook warm kan worden (en veel zelfs) maar de gemiddelde temperaturen in de maanden juni, juli en augustus zijn lager dan die aan de Middellandse Zeekust.

Sommige websites noemen ook de Canarische Eilanden als een ideale bestemming voor de zomer omdat het op de acht eilanden weliswaar warm is in de zomer maar bij lange na niet zo warm als op het Spaanse vasteland of de Balearen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?