5 hittegolf-vrije plaatsen in Spanje waar het niet extreem warm wordt

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl veel Spanjaarden en buitenlanders tijdens de zomermaanden graag de meest warme plaatsen langs de Middellandse Zee op zoeken om te genieten van de hitte, strand en afkoeling in zee zijn er ook mensen die het tegenovergestelde doen. Spanje staat bekend bij veel vakantiegangers als de plaats bij uitstek om in Europa te genieten van het mooie en vooral warme weer maar waar kun je naartoe gaan als je daar geen zin in hebt?

In tegenstelling tot wat veel buitenlanders denken is het niet overal warm in Spanje en is niet heel Spanje een “costa” waar het vol is met zonzoekers. Er zijn gebieden in Spanje waar je ook in de zomermaanden wellicht onder een deken moet slapen en zelfs de verwarming aan moet zetten.

Veel Spanjaarden die in het zuiden wonen en geen zin hebben in het extreem warme weer trekken noordwaarts richting de Pyreneeën of naar de Atlantische Oceaan in het “groene” Spanje om te genieten van het mooie weer maar zonder de extreme hitte.

Hieronder een overzicht van 5 plaatsen in Spanje waar je tijdens de warme zomermaanden lekker kunt genieten van mooi weer afgewisseld met bewolking, regen en kou. In de meeste van deze plaatsen worden gemiddelde maximum temperaturen gemeten van 14 tot 19 graden met minimum temperaturen tussen de 0 en 10 graden.

Als er een hittegolf is in Spanje kan het ook in de hieronder genoemde dorpen echter warm worden maar koelt het meestal in de avonduren heerlijk af. Daarnaast gaat het om gemiddelde temperaturen waarbij uiteraard wel eens verschillen kunnen optreden. Een ding is zeker, de verstikkende hitte die men in het zuiden en langs de Middellandse Zee heeft is in de volgende plaatsen niet aan de orde.

1- Sallent de Gállego (Huesca)

De gemeente Sallent de Gállego ligt in de Valle de Tena middenin de Pyreneeën in de provincie Huesca in de deelstaat Aragón. Het bergdorp ligt op een hoogte van 1.350 meter en heeft gemiddeld een zomerse temperatuur van 14,3 graden overdag tot een maximum van wellicht 26 graden als het echt warm wordt. Als je nog meer verkoeling zoekt, ga dan naar het nabijgelegen skistation Formigal waar het op 1.550 meter hoogte nog koeler zal zijn en men heerlijk van de natuur kan genieten.

2- Valdezcaray (La Rioja)

Valdezcaray is het skistation van de deelstaat la Rioja en het daarbij behorende dorp Ezcaray is een van die plaatsen middenin de natuur waar het heerlijk vertoeven is in de zomer met een gemiddelde temperatuur van 15,2 graden. Het dorp Ezcaray is gelegen op 814 meter hoogte maar als je nog meer verkoeling wilt kun je naar het skigebied (in de zomer kun je er wandelen of fietsen) Valdezcaray wat op een hoogte ligt van 1.530 meter.

3- Puerto de Navacerrada (Madrid)

Degene die in Madrid wonen weten dat het daar in de zomer enorm warm kan worden. Dan is het maar goed dat er in de Comunidad de Madrid ook plaatsen zijn waar het heerlijk koel is in de zomer. We hebben het hier over Puerto de Navacerrada, in de winter een skistation en in de zomer een plaats om te genieten van een zomerse temperatuur van gemiddeld 15,6 graden (ongeveer de helft of meer van Madrid stad).

4- Fuente Dé (Cantabrië)

Met een gemiddelde dagtemperatuur van 22 graden is het in de warme zomer heerlijk vertoeven in Fuente Dé (en heel Cantabrië overigens). Hier is het mogelijk om met de cabinelift naar het uitzichtpunt te gaan om het nog koeler te hebben en te genieten van het spectaculaire uitzicht over het Picos de Europa gebergte.

5- Pueblo de Lillo (Castilla y León)

Het dorp Puebla de Lillo heeft in de zomer een gemiddelde temperatuur van 16,8 graden waarbij het soms nodig is om een trui of jas overdag aan te doen. Het dorp ligt op 1.144 meter hoogte wat ervoor zorgt dat het koel is.

Over het algemeen zijn plaatsen in de autonome deelstaten Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland wat ook wel “groen Spanje” wordt genoemd koeler dan de plaatsen in de rest van het land. Dat wil niet zeggen dat het daar ook warm kan worden (en veel zelfs) maar de gemiddelde temperaturen in de maanden juni, juli en augustus zijn lager dan die aan de Middellandse Zeekust.

Sommige websites noemen ook de Canarische Eilanden als een ideale bestemming voor de zomer omdat het op de acht eilanden weliswaar warm is in de zomer maar bij lange na niet zo warm als op het Spaanse vasteland of de Balearen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.