Een op de drie huizen heeft een airco in Spanje

Een op de drie huizen heeft een airco in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat het in de zomer op sommige plaatsen in Spanje extreem warm kan zijn en ondanks dat de toeristen voor deze hitte en de zon naar Spanje komen, is dit voor de inwoners en werkende bevolking niet altijd aangenaam. Daarom zijn er veel airconditionings te vinden in winkels, kantoren, hotels, bars/restaurants en bij particulieren thuis.

Volgens een eigen onderzoek van de woningsite Idealista heeft een op de drie woningen in Spanje een airconditioning thuis. Dat wil zeggen dat ondanks de hitte in Spanje slechts 32,8% van de woningen voorzien is van een ‘aire acondicionado’. Idealista heeft alle 945.000 op de website geplaatste woningadvertenties bekeken en onderzocht.

De meeste airconditioning installaties zijn te vinden in de steden Sevilla, Córdoba en Palma de Mallorca terwijl de minste verkoelingssystemen te vinden zijn in Soria, Lugo en Pontevedra.

Zo hebben 70,3% van de op Idealiste aangeboden woningen een airconditioning terwijl dat percentage in Córdoba 68,5% is en in Palma de Mallorca 59%, Barcelona 58,1%, Valencia 56,2%, Madrid 56,2%, Alicante 52,7% en 50,7% in Málaga.

Aan de andere kant van de airconditioning weegschaal staan de steden Pontevedra (1,1%), Vitoria (1,3%), A Coruña (1,4%), Ávila (1,6%), León (1,8%), Burgos (1,9%), Santander (1,9%) en Oviedo (1,9%). 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Son

Als buitenlander, met meer inkomen, kunnen wij het stroomverbruik van airco betalen
De meeste Spanjaarden hebben niet eens airco
Zelfs geen verwarming
Die zijn al blij dat ze 1 gasfles hebben om te koken

Gilbert

De oudere huizen hadden allemaal dikke muren en kleine ramen waardoor het automatisch fris bleef maar nu met de nieuwe tendens door invloed van de toeristen en Noorderlingen veel vensterglas en om de prijs van de woningen te drukken dunne muren met nul geluid- en temperatuurisolatie.

Piet Paëlla

Klopt Gilbert, en ‘s winters te koud vanwege tochtige, goedkope vensters, die 0 isoleren voor geluid en klimaat.
Iedereen die een huis laat bouwen in Spanje, zou ik willen adviseren om vooral met de aannemer vooraf aandacht te besteden inzake de vensters.
Neem nooit schuiframen, is eenvoudig voor inbraak, het tocht al snel en na een paar jaar schuiven ze niet meer vanwege de (door de vocht) aangekoekte stof.

Joke

Dan heeft er niemand toch een goeie airco.
Ik woon nu 4 jaar in spanje en in huis ook een airco.
En of ik nou alle ramen open heb of niet met de airco is het knap koud in de huiskamer.
Soms zet ik hem uit omdat het binnen een paar minuutjes al koud is.
En dan staat hij maar op stand 1

Anton

Beste Joke, de beste airco ter wereld is niet in staat om de temperatuur ook maar 1 graad naar beneden te brengen, als men alle ramen open zet. Dat noemt men ook wel water naar de zee dragen. Wat een broodje aap verhaal zeg! Er zijn geen slechte airconditioning installaties meer tegenwoordig. Hooguit ernstig vervuild door geen of slecht onderhoud of hij moet bijgevuld worden. Als dit laatste het geval is dan is het systeem lek. Wat is dat voor een antieke airco die u heeft, met een standje 1? Een normale airco stel je in op het aantal graden… Lees verder »

Fer van Herwaarden

Ik huur een huisje via een makelaar in Spanje, mijn huis heeft airco, echter, na 9 uur aan te hebben was het nog 30 graden in mijn woonkamer, enigste wat ik kan doen is de luiken dicht (maakt nog niet veel verschil) en in de avond een grote ventilator in het raam zetten en alles open zetten…

de Airco zit in de gang, richting de de keuken en slaapkamer… zelfs met alles dicht, behalve de woonkamer, nog 30 graden in de woonkamer.. ik heb hem dus nooit meer aan staan, want kost een godsvermogen ook zonder resultaat.

Georges D

Ja Fer, volgens mij is ofwel het potentieel van de airco veel te laag voor de diverse ruimtes (één airco voor alles, indien ik het goed begrijp), ofwel short er iets met het koelgas. Een onzorgvuldig geplaatste airco kan dit gas lossen (lekken) en dan gaat de koelcapaciteit drastisch omlaag (tot nihil).
Eventjes je makelaar een technieker er laten bijhalen! Een deftige (geplaatst en onderhouden) airco doet zijn werk prima.

Benjamin

En ik denk als er dan ook onderzocht zou worden het verschil tussen oud- en nieuwbouw dat de percentages ook anders zouden liggen. De stijging van het aantal airconditionings komt, volgens mij, dat door in elke (toeristische) nieuwbouw bijna standaard een airco wordt geïnstalleerd, maar dat er nog heel veel oude huizen zijn die geen airco hebben.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.