skip to Main Content
Een op de drie huizen heeft een airco in Spanje
Pixabay

Een op de drie huizen heeft een airco in Spanje

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat het in de zomer op sommige plaatsen in Spanje extreem warm kan zijn en ondanks dat de toeristen voor deze hitte en de zon naar Spanje komen, is dit voor de inwoners en werkende bevolking niet altijd aangenaam. Daarom zijn er veel airconditionings te vinden in winkels, kantoren, hotels, bars/restaurants en bij particulieren thuis.

Volgens een eigen onderzoek van de woningsite Idealista heeft een op de drie woningen in Spanje een airconditioning thuis. Dat wil zeggen dat ondanks de hitte in Spanje slechts 32,8% van de woningen voorzien is van een ‘aire acondicionado’. Idealista heeft alle 945.000 op de website geplaatste woningadvertenties bekeken en onderzocht.

De meeste airconditioning installaties zijn te vinden in de steden Sevilla, Córdoba en Palma de Mallorca terwijl de minste verkoelingssystemen te vinden zijn in Soria, Lugo en Pontevedra.

Zo hebben 70,3% van de op Idealiste aangeboden woningen een airconditioning terwijl dat percentage in Córdoba 68,5% is en in Palma de Mallorca 59%, Barcelona 58,1%, Valencia 56,2%, Madrid 56,2%, Alicante 52,7% en 50,7% in Málaga.

Aan de andere kant van de airconditioning weegschaal staan de steden Pontevedra (1,1%), Vitoria (1,3%), A Coruña (1,4%), Ávila (1,6%), León (1,8%), Burgos (1,9%), Santander (1,9%) en Oviedo (1,9%). 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Als buitenlander, met meer inkomen, kunnen wij het stroomverbruik van airco betalen
  De meeste Spanjaarden hebben niet eens airco
  Zelfs geen verwarming
  Die zijn al blij dat ze 1 gasfles hebben om te koken

 2. De oudere huizen hadden allemaal dikke muren en kleine ramen waardoor het automatisch fris bleef maar nu met de nieuwe tendens door invloed van de toeristen en Noorderlingen veel vensterglas en om de prijs van de woningen te drukken dunne muren met nul geluid- en temperatuurisolatie.

  1. Klopt Gilbert, en ‘s winters te koud vanwege tochtige, goedkope vensters, die 0 isoleren voor geluid en klimaat.
   Iedereen die een huis laat bouwen in Spanje, zou ik willen adviseren om vooral met de aannemer vooraf aandacht te besteden inzake de vensters.
   Neem nooit schuiframen, is eenvoudig voor inbraak, het tocht al snel en na een paar jaar schuiven ze niet meer vanwege de (door de vocht) aangekoekte stof.

 3. Dan heeft er niemand toch een goeie airco.
  Ik woon nu 4 jaar in spanje en in huis ook een airco.
  En of ik nou alle ramen open heb of niet met de airco is het knap koud in de huiskamer.
  Soms zet ik hem uit omdat het binnen een paar minuutjes al koud is.
  En dan staat hij maar op stand 1

  1. Beste Joke, de beste airco ter wereld is niet in staat om de temperatuur ook maar 1 graad naar beneden te brengen, als men alle ramen open zet. Dat noemt men ook wel water naar de zee dragen. Wat een broodje aap verhaal zeg! Er zijn geen slechte airconditioning installaties meer tegenwoordig. Hooguit ernstig vervuild door geen of slecht onderhoud of hij moet bijgevuld worden. Als dit laatste het geval is dan is het systeem lek. Wat is dat voor een antieke airco die u heeft, met een standje 1? Een normale airco stel je in op het aantal graden dat je wenst. Tip?..trek de kap van de binnenunit eraf dan ziet men een filter. Deze goed schoonmaken dan koelt hij weer beter.

 4. Ik huur een huisje via een makelaar in Spanje, mijn huis heeft airco, echter, na 9 uur aan te hebben was het nog 30 graden in mijn woonkamer, enigste wat ik kan doen is de luiken dicht (maakt nog niet veel verschil) en in de avond een grote ventilator in het raam zetten en alles open zetten…

  de Airco zit in de gang, richting de de keuken en slaapkamer… zelfs met alles dicht, behalve de woonkamer, nog 30 graden in de woonkamer.. ik heb hem dus nooit meer aan staan, want kost een godsvermogen ook zonder resultaat.

  1. Ja Fer, volgens mij is ofwel het potentieel van de airco veel te laag voor de diverse ruimtes (één airco voor alles, indien ik het goed begrijp), ofwel short er iets met het koelgas. Een onzorgvuldig geplaatste airco kan dit gas lossen (lekken) en dan gaat de koelcapaciteit drastisch omlaag (tot nihil).
   Eventjes je makelaar een technieker er laten bijhalen! Een deftige (geplaatst en onderhouden) airco doet zijn werk prima.

 5. En ik denk als er dan ook onderzocht zou worden het verschil tussen oud- en nieuwbouw dat de percentages ook anders zouden liggen. De stijging van het aantal airconditionings komt, volgens mij, dat door in elke (toeristische) nieuwbouw bijna standaard een airco wordt geïnstalleerd, maar dat er nog heel veel oude huizen zijn die geen airco hebben.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by