menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 8 augustus steekproefsgewijze corona-grenscontroles België/Nederland

Vanaf 8 augustus steekproefsgewijze corona-grenscontroles België/Nederland
Beeld: Twitter

Vanaf 8 augustus steekproefsgewijze corona-grenscontroles België/Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse Koninklijke Marechaussee heeft aangekondigd dat mobiele teams vanaf zondag 8 augustus reizigers de vanuit België over de weg Nederland willen binnenrijden steekproefsgewijs gecontroleerd kunnen worden op de corona-documenten. Zoals bekend moet je als je Nederland binnenkomt laten zien of je volledig gevaccineerd bent, of je corona hebt gehad en hersteld bent of dat je een negatieve corona-test hebt laten afnemen.

Kom je vanaf 8 augustus terug van vakantie uit Spanje, Portugal, Frankrijk of een ander EU-land met een geel reisadvies en reis je met eigen vervoer over de weg? Dan is de kans groot dat je bij de Belgisch-Nederlandse grens door agenten van de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd wordt. Vanaf 8 augustus worden er namelijk tussen België en Nederland steekproefsgewijs grenscontroles uitgevoerd. Zijn je documenten niet in orde dan kun je een boete krijgen van 95 euro.

Alle reizigers vanaf 12 jaar die uit een EU-land met geel reisadvies terugkeren moeten vanaf 8 augustus een corona-certificaat of bewijs laten zien als daarom gevraagd wordt. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn op papier of in de CoronaCheck-app. Het EU-Digital COVID-certificaat dat bijvoorbeeld in Spanje ook wordt afgegeven voldoet ook.

Ben je in Nederland woonachtig en ben je volledig gevaccineerd of ben je hersteld van een ziekte/besmetting met corona dan kun je dat aantonen in de CoronaCheck-app. Als je in Spanje woonachtig bent dan kun je het EU-Digital COVID-certificaat (Certificado COVID Digital de la UE) laten zien dat aangemaakt kan worden via de website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid of via de regionale gezondheidsinstanties websites en/of app (LET OP: Spanje heeft niet zoals in Nederland een CoronaCheck app. dus sla het PDF-document op je telefoon op of print het uit)

Moet je echter vanaf 8 augustus een corona-test laten afnemen dan moet dat in het geval van een PCR-test maximaal 48 uur voor vertrek en in het geval van een antigeentest maximaal 24 uur voor vertrek (LET OP: tot aan zondag 8 augustus geldt de huidige regel: een PCR-test van maximaal 72 uur bij aankomst in Nederland en bij antigeentest geldt maximaal 48 uur bij aankomst). (zie Nederlandwereldwijd.nl/Spanje voor meer informatie)

De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat er alleen bij de grens tussen België en Nederland steekproefsgewijs met mobiele teams van agenten gecontroleerd gaat worden en niet bij de Duits-Nederlandse grens. Men verklaart dit doordat de risicogebieden in Zuid-Europese landen liggen.