Er zijn geen ijsklontjes meer in Spanje maar hoe komt dat?

Er zijn geen ijsklontjes meer in Spanje maar hoe komt dat?
Beeld: Canva

Er zijn geen ijsklontjes meer in Spanje maar hoe komt dat?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is je wellicht al opgevallen dat als je naar een supermarkt gaat de afdeling ijsklontjes op veel plaatsen nagenoeg leeg is. Er zijn zelfs supermarkten waar de verkoop van ‘cubitos de hielo’ gecontroleerd wordt en waar klanten slechts een of twee zakken mee mogen nemen per persoon. Maar wat is er aan de hand in Spanje, waarom ontbreekt het middenin de hittegolf aan ijsklontjes?

Volgens deze website komt het gebrek aan ijsklontjes voor de verkoop vanwege de hoge vraag tijdens de warmste dagen tijdens de hittegolf. De vraag naar ‘cubitos de hielo is met zeker 30% gestegen volgens de website van La Sexta. Maar daarnaast zijn er veel ijsklontjes-fabrieken die hun machines stil hebben gezet vanwege de enorme energierekeningen. 

Om ijsklontjes te maken heb je veel, heel veel diepvriezen nodig en dat kost heel veel elektriciteit. Om aan de vraag te voldoen tijdens de warme zomerdagen, wordt het ijs veelal in de maanden februari, maart en april geproduceerd om het daarna op te slaan. Maar vanwege de torenhoge energieprijzen is dat dit jaar minder gebeurd. Daarnaast zijn er nog meer prijsstijgingen zoals het plastic van de zakken dat in prijs omhoog is gegaan. Ook het transport is veel duurder geworden, dat wil zeggen de benzine en diesel voor de koelwagens.

Tijdens het begin van de pandemie was er een gebrek aan toiletpapier toen dat gehamsterd werd, tijdens de begindagen van de Oekraïne oorlog was er een gebrek aan zonnebloemolie en nu tijdens de hittegolf is er een gebrek aan ijsklontjes.

Mocht je het nog niet weten, Een ijsblokje of ijsklontje is bevroren water (ijs) in de vorm van een klein blokje. Het wordt gemaakt in een diepvriezer door water in een plastic vorm te laten bevriezen. In de ijsblokjes-fabrieken gebeurt dat op grote schaal waarna de ijsblokjes in grote zakken worden gedaan voor verkoop aan de horeca of direct aan de klant via winkels en supermarkten.

Ga naar de inhoud