menu: rubrieken, zoeken & meer

Wat gebeurt er nu na een Belgisch rood reisadvies voor Spanje?

Wat gebeurt er nu na een Belgisch rood reisadvies voor Spanje?
Beeld: 123rf

Wat gebeurt er nu na een Belgisch rood reisadvies voor Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds deze vrijdag 4 september 16 uur heeft België het reisadvies voor Spanje aangescherpt en het hele land inclusief de Balearen en Canarische Eilanden op Tenerife na de kleur rood gegeven. Rood betekent dat reizen niet mogelijk is of niet toegelaten is met daarnaast bij thuiskomst in België een verplichte quarantaine en test. Daarbij gaat het dus om maatregelen die door de Belgische (en Nederlandse) autoriteiten genomen worden, niet door Spanje waar Belgen en Nederlanders nog steeds welkom zijn. Maar wat gebeurt er nu met Belgen die al op vakantie zijn in Spanje of op het punt staan op reis te gaan?

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in België heeft op woensdag 2 september bekend gemaakt dat vanaf vrijdag 4 september om 16 uur heel Spanje een rood reisadvies heeft. De kleurcode voor Spanje wordt dus ‘rood’ (reizen is niet mogelijk of niet toegelaten) terwijl het Canarische Eiland Tenerife nog op ‘oranje’ (reizen is mogelijk mits voorwaarden) blijft staan.

Dit betekent dus dat het toeristisch reizen naar Spanje op Tenerife na vanaf vrijdag 4 september 16 uur niet meer mogelijk is. Reizigers die zich nu in Spanje bevinden en terugkeren naar eigen land moeten in thuisquarantaine gaan en een corona-test doen. Voor de reizigers die terugkeren van Tenerife geldt dat de quarantaine en test niet verplicht zijn maar wel worden aanbevolen.

Voor veel mensen die zich op dit moment in Spanje bevinden kwam het rode reisadvies als een grote verrassing maar men kon er al min of meer op wachten dat dit zou gaan gebeuren omdat het aantal positief geteste personen in Spanje stijgende is en er steeds meer lokale en/of regionale corona-maatregelen worden getroffen. Daarnaast had België al veel gebieden en regio’s een rode kleur gegeven.

Het is voor de toeristische sector echter een harde klap en een enorme tegenvaller omdat nu veel mensen niet meer naar Spanje mogen en/of kunnen reizen. Veel Mensen klagen dan ook en menen dat het meer een politieke kwestie is dan een gezondheidskwestie omdat het rode reisadvies vreemd genoeg samenvalt met het einde van de zomervakantie in België. Toeval of niet, vragen veel mensen zich af.

Welkom in Spanje

Het is belangrijk om te weten dat Belgen en Nederlanders voor wat betreft de Spaanse autoriteiten nog steeds gewoon naar Spanje kunnen reizen. Spanje heeft geen restricties opgelegd voor toeristen en reizigers uit België en Nederland. 

Reizigers uit beide landen hoeven ook niet verplicht in quarantaine in Spanje maar moeten zich wel logischerwijze aan de daar geldende regels en corona-maatregelen houden en moeten zich net zoals alle andere reizigers die het land binnenkomen via een vliegveld, registreren door middel van het Digitale gezondheidsformulier (FCS) dat HIER is in te vullen. Dit geldt dus niet voor die reizigers die met eigen vervoer naar Spanje komen.

Het is dus voor de Spaanse autoriteiten geen enkel probleem als Belgen en Nederlanders met eigen vervoer of met een vliegtuig naar Spanje komen om toch op vakantie te gaan of naar de vakantiewoning te reizen, ook al is dat dus officieel volgens België niet meer toegestaan. 

Het is ook gewoon mogelijk om met de auto of camper door Spanje naar Portugal te rijden, er zijn in Spanje geen reisrestricties en ook zijn de grensovergangen gewoon open.

LEESTIP: Verzekeringen tijdens een reis naar Spanje met oranje/rood reisadvies

Verzekeringen

Een verandering van de kleurcode van reisadviezen kan van invloed zijn op verzekeringen. Als je al in Spanje bent terwijl dat nu rood is gekleurd dan ben je in de meeste gevallen nog gewoon verzekerd maar de verzekeraar verwacht wel van de personen dat men probeert zo snel mogelijk terug te keren naar België.

We hebben een artikel geschreven over de verzekeringskwestie KLIK HIER.