menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese Commissie waarschuwt voor mogelijke herinvoering mondkapjes

Europese Commissie waarschuwt voor mogelijke herinvoering mondkapjes
Beeld: 123rf

Europese Commissie waarschuwt voor mogelijke herinvoering mondkapjes

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft afgelopen vrijdag de EU-lidstaten gewaarschuwd voor een mogelijke heropleving van het coronavirus. De EC roept alle Europese lidstaten op om zich voor te bereiden op de herfst en winter waarbij ook wordt geschreven over de noodzaak van het mondkapje op bepaalde plaatsen en op bepaalde momenten. Op dit moment geldt bijna nergens meer een mondkapjesplicht behalve in Spanje en Duitsland in de vliegtuigen en in Spanje ook in het openbaar vervoer, apotheken en ziekenhuizen etc. 

De Europese Commissie schrijft over de noodzaak om wellicht over enkele weken weer mondkapjes te gebruiken. Dat heeft alles te maken met de herfst en winter waarin een opleving wordt verwacht van Covid-19 besmettingen. Naast het gebruik van mondkapjes vraagt de EC ook om beperkte capaciteiten personen op bepaalde plaatsen. Verder onderschrijft de EC het belang van de continuïteit van vaccineren om de pandemie onder controle te houden.

Brussel waarschuwt dat de afgelopen twee jaar hebben aangetoond dat de EU het hoofd kan bieden aan een nieuwe covid-golf die samenvalt met de terugkeer na de vakantie, de heropening van scholen en de daling van de temperaturen. Naast Covid-19 zal ook het griepvirus meer present zijn wat ook weer een uitdaging zal vormen voor de nationale gezondheidsstelsels. 

Spanje en Duitsland zijn nu nog de enige twee EU-landen waar het verplicht is om in een vliegtuig een mondkapje te dragen nu Portugal die eis recent heeft beëindigd. In Spanje geldt echter ook nog steeds een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en medische centra, apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen etc.

Mondkapjes blijven voorlopig nog verplicht in Spanje
De minister van Volksgezondheid in Spanje heeft bevestigd dat er nog geen einde komt aan het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer zoals bus, tram en taxi, bij apotheken of medische centra.
www.spanjevandaag.com