Search
menu
Search

Verkoop hout- en pelletkachels stijgt in Spanje vanwege hoge elektriciteits- en gasprijzen

Verkoop hout- en pelletkachels stijgt in Spanje vanwege hoge elektriciteits- en gasprijzen
Beeld: Canva

Verkoop hout- en pelletkachels stijgt in Spanje vanwege hoge elektriciteits- en gasprijzen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu de klimatologische herfst is begonnen en de inwoners van Spanje zich voor gaan bereiden op de winterperiode, is de verkoop van hout- en pelletkachels enorm gestegen in Spanje. Veel huishoudens hebben geen centrale verwarming op gas in Spanje en die families die normaal gesproken elektrische verwarmingssystemen hebben, zoeken naar alternatieven vanwege de torenhoge elektriciteitsprijzen. Dat geldt overigens ook voor de families met een verwarming op gas waarbij de hout- en pelletkachels de favorieten blijken te zijn.

De houtkachels (estufas de leña) en pelletkachels (estufas de pellets) zijn plots erg populair geworden in Spanje. Dat wil niet zeggen dat deze twee kachel soorten goedkoop zijn want ook deze hebben prijsverhogingen meegemaakt de afgelopen maanden. Maar men is ervan overtuigd dat het stoken op hout of pellets goedkoper zal zijn dan elektriciteit of gas. Maar klopt dat wel?

Waarschijnlijk weet iedereen inmiddels wel dat elektrische kachels stroomvreters zijn. Toch maken veel huishoudens in Spanje nog gebruik van elektrische kachels waardoor de elektriciteitsrekeningen in de wintermaanden altijd al hoger waren. Kenners zeggen dat je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt bent als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Maar ook de gasprijzen zijn enorm gestegen dus wordt de cv-ketel op gas door veel gezinnen ook niet als alternatief gezien.

Houtkachels verwarmen snel maar alleen bepaalde ruimtes dus meestal niet het hele huis. Daarnaast moet je houtblokken hebben en als je geen opslag hebt en niet zelfvoorzienend bent wat betreft hout, moet dat dus gekocht worden en dat is ook niet meer zo goedkoop. Daarnaast moet je elke keer ladingen houtblokken mee naar huis nemen of laten bezorgen om een goede voorraad te hebben. 

Pelletkachels verwarmen ook snel maar daarbij geldt hetzelfde probleem, je moet altijd een goede voorraad zakken met houtpellets op voorraad hebben. Daarnaast moet een pelletkachel ook op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten wat dus extra kosten met zich meebrengt. Pelletkachels zelf zijn niet goedkoop en om een hele koude winter door te komen ben je aardig wat houtpellets kwijt. Verder maakt een pelletkachel ook geluid wat door sommige gebruikers als storend gezien wordt, zeker als dat in de woon- of slaapkamer is.

Overigens zijn houtpellets in Spanje ook alweer 40% in prijs gestegen door de grote vraag in de zomermaanden. 15 kilo houtpellets had in 2021 nog een prijs van 4,50 euro maar dat is nu al 6 euro geworden. Datzelfde geldt ook voor houtblokken die tevens duurder zijn geworden nu de vraag is gestegen. In dit artikel staat dat voor één kilo houtblokken 0,22 euro betaald wordt terwijl dat vorig jaar nog 0,16 euro was.

Verder moet je ook goed opletten met hout- en pelletkachels want als deze niet goed geïnstalleerd zijn dan kan dat zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn als de aanwezigen de giftige gassen die vrijkomen inademen. Het gebeurt in Spanje helaas veel in de wintermaanden dat er personen overlijden door koolmonoxidevergiftiging.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?