skip to Main Content
Grootste bank van Catalonië CaixaBank wil klanten geruststellen in verband met afscheiding (2017)

Grootste bank van Catalonië CaixaBank wil klanten geruststellen in verband met afscheiding (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De directie van de grootste Catalaanse bank CaixaBank heeft besloten eindelijk eens een officiële verklaring af te leggen zodat de klanten, aandeelhouders en investeerders gerust kunnen zijn over wat er eventueel kan gebeuren met de bank bij een afscheiding van Spanje. Onder de klanten begint er steeds meer ongerustheid te ontstaan over wat er met hun geld gaat gebeuren als Catalonië besluit een republiek te worden. De Catalaanse bank wil iedereen geruststellen en heeft aangegeven dat ze slechts 24 uur nodig hebben om het hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid of de Balearen te verhuizen. “Uw geld is veilig” is de boodschap van CaixaBank.

De CaixaBank zal de juiste maatregelen nemen die nodig zijn om de fondsen en het geld van de klanten te waarborgen na een mogelijke afscheiding van Spanje. De CaixaBank is de Belangrijkste Catalaanse Bank en de op een na grootste bank van de autonome deelstaat achter de BBVA. De CaixaBank (voorheen La Caixa) is een economische motor in Catalonië en een mogelijke eenzijdige afscheiding van de regio Catalonië van Spanje om zo een eigen republiek te worden kan vergaande gevolgen hebben voor de economie, de klanten en de werknemers.

Al maanden wordt het baliepersoneel bestookt met vragen over wat als … en wat gebeurd er met mijn geld bij een afscheiding van Spanje. Standaard wordt altijd het antwoord gegeven dat niemand zich zorgen hoeft te maken want binnen 24 uur kan de CaixaBank het hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid of de Balearen verhuizen. Iets wat de Catalaanse bank wel moet doen als ze lid willen blijven van de Spaanse Bank en nog belangrijker de Europese Bank.

Volgens de Catalaanse autoriteiten blijft Catalonië gewoon bij de EU horen maar uit Brussel komen elke keer andere geluiden dus de kans is groot dat het Catalaanse verhaal niet waar is en dat kan de CaixaBank zich niet veroorloven. Buiten de Europese Unie is de eurozone ook van levensbelang voor de Catalaanse bank en ook daarover zijn onzekerheden.

Rekening bij CaixaBank?

Of je nu een rekening hebt bij de CaixaBank of de Sabadell Bank, elke Catalaanse bank loopt een risico bij het uitroepen van een Catalaanse republiek en elke bank zal waarschijnlijk, net zoals de CaixaBank, de stap maken om het hoofdkantoor buiten Catalonië te vestigen en zo gegarandeerd binnen de EU en de Eurozone te blijven. Maar wat als je een rekening hebt bij de Caixabank?

De Catalaanse banken worden net zoals andere banken in Spanje gecontroleerd door de Banco Central de España (De Spaanse Bank) waardoor ze aanspraak kunnen maken op het Spaanse depositogarantiefonds en het geld op de rekeningen beschermd is, net zoals op dit moment. Dat geldt altijd als de Catalaanse banken hun hoofdkantoren buiten Catalonië dus binnen Spanje hebben.

Woon je buiten Catalonië en heb je een rekening bij de CaixaBank dan zal er dus niets veranderen. Als je echter in Catalonië woont wordt het een ander verhaal omdat dan niet de garantie van je geld een probleem is maar de beschikking over je geld. Alle deskundigen zijn het erover eens dat in het geval van een zelfstandig Catalonië er een soort van “corralito” kan plaatsvinden waarbij voorkomen wordt dat er massaal geld opgenomen wordt van de banken.

Bij een corralito zal het voor de inwoners van Catalonië slechts mogelijk zijn om kleine bedragen te pinnen of van de bank te halen waarbij dus eigenlijk rekeningen worden bevroren, iets wat in 2001 gebeurde in Argentinië en ook jaren later in Cyprus en Griekenland ten tijde van de economische crisis. Hierbij maakt het overigens niets uit of het een Catalaanse, Duitse, Nederlandse, Britse of Spaanse bank is, een corralito zal gelden voor alle bankrekeningen in Catalonië.

Een zogenaamde corralito is echter niet het enige probleem. De devaluatie van het geld is een ander probleem. De Catalaanse autoriteiten zullen er alles aan doen om binnen de eurozone te blijven en de euro als muntsoort te behouden maar daar zijn geen garanties voor. Bij een devaluatie na het overschakelen naar een mogelijke andere muntsoort zullen de spaargelden plots een lagere waarde hebben waardoor veel mensen veel geld zullen verliezen. 

Dat is de prijs van vrijheid en iets wat de burgers in Catalonië nooit wordt uitgelegd, waarschijnlijk omdat dit geen scenario lijkt te zijn voor de Catalaanse politici, immers men blijft gewoon binnen de Europese Unie en binnen de eurozone is hun mening.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Brussel heeft officieel veklaard dat staat cataluna geen lid kan worden door ondemokratiesche afscheiding.
  Duidelijk genoeg lijkt mij
  En voor redactie er is niemand die geloofwaardig het aantal en geldige aantal stemmen kan kan noemen het is allemaal totaal onbetrouwbaar
  En lijkt op propaganda

 2. Mijn familie werkt op de Caixa, maar geld is geld. Zien ze problemen dan gaan ze daar wel weg. Ik vertrouw helaas de toestand niet en neem geen risiko.

 3. Eindelijk eens een duidelijk artikel over wat er o.a. gebeurd als Catalonië zelfstandig zou worden. Het is naar mijn mening niet meer van deze tijd om in Europa en tijden van geen oorlog te streven naar onafhankelijkheid. Je mag je zelf Catalaan noemen en voelen maar je bent een Spanjaard misschien nog beter gezegd, je bent een Europeaan. Ondanks dat vele mensen uit alle Europese landen , zich misschien geen Europeaan voelen zijn we dat politiek gezien wel. Dat mag je leuk of niet leuk vinden maar je bent het. Ook de vele mogelijkheden die wij door een verenigd Europa hebben verkregen worden meestal zwaar onderschat. Natuurlijk zijn er ook tal van zaken die niet leuk zijn in Europa maar ik denk dat deze niet opwegen tegen alle voordelen. En dan het gevoel dat je hard werkt en niet krijgt wat je toekomt, dat is een gevoel dat alleen arbeiders hebben. De mensen met het grote geld kennen dit gevoel niet. Zij zijn degenen die zorgen dat hun geld altijd op de goede plek beland. Caixa bank is een mooi voorbeeld. Laat Catalonië nu gewoon een soort Friesland van Spanje blijven en trots zijn op hun identiteit maar ook gewoon accepteren dat ze Spanjaard en Europeaan zijn.

  1. Heel goed Jan, wij snappen het…..nu de Catalanen die voor de onafhankelijkheid zijn nog!
   wat zullen ze schrikken….mocht het waarheid worden!!! Geen € meer, daarna moeten ze een eigen leger vormen, de meeste fabrieken en andere bedrijven hebben al aangegeven dat ze gaan vertrekken als de onafhankelijkheid door gaat, de ellende is dan niet te overzien!

   H gr Carla

  2. Helemaal met Jan eens. Als Nederlander (ik woon wel al 15 jr in Alicante hoor…) kennen we ook het fenomeen van de wenst tot ‘afscheiding’ maar dan van Europa en geopperd door een andere opportunist die ook het liefst meevaart of de golven van domme emotie.

   Maar het is toch allemaal niet meer van deze tijd? Je kan het nl. ook omdraaien. Landen uit Europa, deelstaten of provincies uit het land, steden willen dan straks ook zelfbeschikking en als laatste komen we dan aan bij de lokale politicus die zich weer ‘heer’ laat noemen en waar je als ‘onderdaan’ dan voor hem mag werken in ruil voor ‘bescherming’ binnen zijn macht voor als er iemand van een ‘andere streek of dorp’ jou spulletjes komt stelen omdat zij daar ook recht om menen te hebben. Tja, zijn we dan niet terug bij af……?

   De Catalanen hebben al hun eigen taal en iets van cultuur maar verder zijn ze aardig gelijk aan de gemiddelde Spanjaard. Als ik door Catalunia reis vindt ik het vreemd dat ze hun eigen taal spreken, ik zie daar het nut niet van in, maar verder voel ik me gewoon in Spanje Ik zie weinig verschil met de rest van Spanje behalve dat het er natter is en er in bepaalde gebieden meer industrie zit. Net als ik als Hollander ook lekker in Friesland bij mijn familie op bezoek ga en daar in aanraking kom met een vreemde taal en me daar op mijn gemak als Nederlander kan voelen is dat ook zo in Catalonie.
   Maar ook in Friesland zijn er die ‘de Hollanders’ niet mogen, die weigeren Hollands te spreken en die vinden dat een ieder die in Friesland woont dus ook die taal hoor te leren. Wat? Te spreken! Sommige dorpen houden raadsvergaderingen in het Fries!
   Als in Spanje nu de teerling geworpen wordt gaat dadelijk Friesland zich dan ook afscheiden? Jongens jongens, waar zijn we mee bezig. Mijn buren doet ook wel eens anders dan ik, maar daarvoor wil ik mij nog niet afscheiden van de rest van de buurt…..

  3. Catalonië kan zonder veel problemen, maar niet onmiddelijk, na verklaring van onafhankelijkheid terug toetreden tot de EU.
   Alle eerdere berichten tot nu toe zijn gebaseerd op het feit dat deze optie niet beschreven staat. Men is nu volop bezig dit te herschrijven. Ook met de mogelijke komst van Schotland in het achterhoofd. Dat je als land in de grondwet stelt dat een referendum in een deel van het land onwettig is, en dat een deel van het land niet onafhankelijk kan worden zit bij de meeste landen in de grondwet. Maar dat dit geen probleem hoeft te zijn kan je afleiden bij o.a. Kosovo: onafhankelijk en erkend door de EU, ondanks dat Servie stelde dat de dit referendum en de onafhankelijkheidsverklaring ongeldig zijn.

   1. Tistino Ben ik dus niet helemaal met je eens . Als een nieuw land toetreed moeten alle EU landen daar mee instemmen dus Spanje ook.
    Ook moeten ze aantonen dat ze zich aan de EU wetten houden en betrouwbaar zijn . Ze hebben juist aan getoond dat ze aan de Spaanse grondwet schijt hebben ¨¨ dus trouw aan wetten de Catalanen¨??? En Schotland is geen deelstaat maar een land die gezamelijk iets doen samen met Engeland, Wales en Noord-Ierland.
    Ook met Kosovo en Servie gaat dit vergelijk niet op want dezae landen behoren allebei bij het voormalige Yoegoslavië waar men nog steeds met de scheiding bezig is,

    1. Harm, een prachtig antwoord op Tistino’s verklaring. Misschien komt hij wel uit Catalonië. Een onwettig land krijgt het zeker moeilijk. Om te beginnen zullen velen wel niet meer bij bedrijven kopen die iets met Catalonië te maken hebben. Ze gaan er wel flink op achteruit en het is nog de vraag of straks al die AOW’ers wel hun geld gaan krijgen. Ze geven straks veel werk aan schrijvers, dat wel.

   2. Maar Kosovo was een uitzondering wat ook vaak omschreven wordt. Laat ons eens bewijzen zien dat men alles aan het herschrijven is binnen de EU? Waar saat die optie beschreven en waarom noemt geen enkele EU leider zoals Timmermans en Juncker dat dan? Liegen die allemaal?

   3. Tistino: volledig met je eens. Europa kàn gewoon niet de ene verbieden wat ze de ander toelaten zonder nog een greintje geloofwaardig over te komen. En later zullen we eens zien hoéveel fabrieken en banken en.. weg zijn getrokken? Waar er volk woont zijn er banken en fabrieken en dgl gewoon nodig.Zo simpel is dat! En voor de persoon (wiens naam ik zelfs onwaardig vindt te vernoemen) die me enkele dagen geleden hier op deze site genoemd heeft als iemand “bij wie het verstand niet met de jaren komt: troost u, vent, u raaskaalt maar wat.

    1. Nou, de uitloop van bedrijven begint al op gang te komen, en ze hebben de onafhankelijkheid nog niet eens uitgeroepen. Waarom dacht je dat ze bij de Seat-fabrieken niet hebben gestaakt? Ze zijn als de dood voor dat zo’n bedrijf besluit om te vertrekken, en gegarandeerd dat VW de fabrieken dan verplaatst.

   4. Ik dacht dat Spanje 1 v/d landen is die Kosovo nog niet erkend hebben.
    Nog een probleem bij toetreding van een land in de EU moet er eensgezindheid van stemmen zijn. Als 1 land zich verzet gaat het niet door. Ik zie niet goed zitten dat Spanje voor stemt

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken