skip to Main Content
Koning Felipe VI beschuldigt de Catalaanse separatistische regering van een ontoelaatbare ontrouw aan de Grondwet (2017)

Koning Felipe VI beschuldigt de Catalaanse separatistische regering van een ontoelaatbare ontrouw aan de Grondwet (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Koning Felipe VI heeft eindelijk gesproken over het Catalonië conflict waarbij zijn langverwachte bericht gericht was aan alle Spanjaarden waaronder dus ook de Catalanen. Met een serieus gezicht en ernstige gebaren zegt de monarch dat het nodig is om de grondwettelijke orde te waarborgen en de duurzaamheid van Spanje te behouden. Volgens Felipe zijn het zeer ernstige momenten waarbij hij op geen moment iets heeft gezegd over het optreden van de politie afgelopen zondag.

Volgens Felipe VI hebben de Catalaanse autoriteiten de autonomiestatus geschonden en een onaanvaardbare ontrouw aan de rechtsstaat binnen Spanje laten zien door onder andere de Catalaanse samenleving te verdelen en eigenhandig een ongrondwettelijk referendum te verkondigen. Daarnaast beschuldigde de Koning feitelijk de Catalaanse autoriteiten van onverantwoordelijk gedrag wat de economische en sociale stabiliteit in Catalonië en Spanje in gevaar heeft gebracht.

Felipe VI wilde zich met deze boodschap eigenlijk richten tot alle Catalanen maar uiteindelijk heeft hij zich met zijn serieuze woorden meer gericht tot de Catalanen die het niet eens zijn met het onafhankelijkheidsproces. Voor de rest van de Spanjaarden wilde de Koning met zijn toespraak rust, sereniteit en hoop overbrengen waarbij hij erkend dat het moeilijke tijden zijn in het democratische Spanje maar dat alle Spanjaarden er samen uit kunnen komen.

De koning is ervan overtuigd dat de situatie waarin Spanje en Catalonië zich bevinden op democratische wijze opgelost kunnen worden omdat dit de wens is van miljoenen Spanjaarden en Catalanen omdat men wil leven in vrede en vrijheid met respect voor elkaar. Het Koningshuis heeft volgens Felipe een sterke verbintenis met de grondwet en de democratie. Felipe heeft een beroep gedaan op het dialoog tussen de verschillende politieke krachten om een oplossing te zoeken voor dit conflict.

Reacties

Het duurde niet lang of de vier grootste politieke partijen hadden hun reactie al klaar. De eerste partij was Podemos die via Twitter liet weten dat de Koning niet voor hen gesproken heeft en de toespraak als eenzijdig bestempeld waarbij alle schuld gelegd wordt bij de Catalanen die alleen maar een referendum willen, hun democratisch recht. Albert Rivera van Ciudadanos was blij dat de Koning zijn gezicht heeft laten zien en uit naam van alle Spanjaarden heeft gesproken met een hoopgevend bericht en een duidelijke boodschap.

De PSOE partij stelt de toespraak van Felipe VI op prijs maar het mist volgens de socialisten de sereniteit en het gebrek van het eisen van een politiek dialoog tussen alle betrokken politieke partijen. De Partido Popular (PP) vindt dat alle politieke partijen in heel Spanje zich moeten richten tot de woorden van de Koning. De PP zegt echter niets over een dialoog, iets wat op dit moment dus echt wel nodig is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Monarchieën in Europa: Niet democratisch gekozen staatshoofden spreken over de democratie!!

 2. In elke zichzelf respecterende democratie is toespraak van de koning(in) gedekt door de regering. Dus impliciet wordt hier een voorzichtige opening naar dialoog geformuleerd. Madrid toonde solidariteit met koning en premier in massale protestmars tegen terrorisme en waar waren toen de seperatisten. Het was een nationaal basta tegen de aanslagen door alle spanjaarden. En dat zou verandert zijn in een maand?

 3. Blijkbaar hebben ze 2 dictators in spanje. Dit is verre van een democratie. Is zoals in belgië, blijven de bevolking uitmelken.

  1. Een koning hoort boven de partijen te staan en geen partij te kiezen.
   Deze bourbon kun je ook al niet serieus nemen zijn zus en zwager hebben de boel voor miljoenen geflest.
   Getuigd van een zeer laag niveau.

 4. ik lees jullie info steeds met grote belangstelling. Dus ga zo door.
  Alleen, let een beetje beter op de d’s en t’s. Het is storend om regelmatig te moeten vragen : bedoelt de schrijver “vandaag” of een verleden tijd.

 5. De koning heeft gesproken en de zaak is duidelijk, eenheid tegen het separatisme. Drie partijen steunen deze eenheid: PP, PSOE en C’s. Helaas is één van de verantwoordelijke leden van de PSOE bezig met het aanvallen van Vice Premier van PP, inplaats van een sterkere eenheid tegen het separatism in Catalonië te garanteren. Vele eigen leden van de PSOE zijn het niet eens met deze domme mening op dit kritieke moment. Op die manier wordt het helemaal moeilijk om artikel 155 toe te passen, dat schijnt nu nodig te zijn om het onafhankelijkheid van Catalonië te verhinderen.
  De domme premier van Catalonië en de verantwoordelijke leden van diverse partijen zijn meer bezig met de onafhankelijkheids dan de bevolking in te lichten hoe straks de werkelijke toestand eruit gaan zien. Men schijnt niet te beseffen dat het groot kapitaal het altijd wint. Dat was al het geval met General Franco die de hulp had van Duitsland, Italië, Gibraltar en Portugal en ook van Engeland (op een stille manier). De man achter de schermen was toen Juan March, de rijkste man van Spanje. (De man die Franco kocht met zijn geld en de Afrikanen betaalde om Spanje binnen te vallen). De buitenlanders wilden hun mijnen in Spanje niet kwijtraken want de nieuw regering onder leiding van Largo Caballero liep overal de nationalisatie te verkondigen. Het gevolg was dat het groot kapitaal Franco hielp. Waar ik heen wil is te vermelden dat opnieuw het groot kapital het gaat winnen. Vele bedrijven in Barcelona zagen we al vertrekken naar Madrid toe en daar komt straks geen stilstand in. Het worden dus moeilijke tijden voor vele Catalanen, maar dat vertelt de huidige premier niet. Het schijnt beter te zijn de bevolking op te hitsen, hetgeen verboden is. Gisteren hadden we al een politieke staking zo in de geest van de vroegere Largo Caballero. We hadden hier al jaren terug een goede leider die Felipe Gonzalez heette. Het is nu zeer de vraag of de huidige leider ook deze kwaliteiten heeft.

 6. De PP en zijn marionet.
  Eigenlijk zegt de PP: Hetgeen de Koning voor de TV vertelde/voorlas van de monitor, is datgeen wat wij voor hem geschreven hebben en dat is hetgeen waar alle partijen in Spanje zich naar moeten richten. Tenslotte zijn wij de enige partij in Spanje die weet hoe het moet. Een dialoog? Wat is dat!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken