menu: rubrieken, zoeken & meer

7 op de 10 buitenlandse toeristen heeft zich corona-veilig gevoeld in Spanje

7 op de 10 buitenlandse toeristen heeft zich corona-veilig gevoeld in Spanje
Beeld: 123rf

7 op de 10 buitenlandse toeristen heeft zich corona-veilig gevoeld in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek van Jetcost is gebleken dat 71% ofwel 7 op de 10 buitenlandse toeristen die naar Spanje op vakantie zijn gekomen zich veilig hebben gevoeld wat betreft het coronavirus. 71% zegt dat ze zich veilig voelde terwijl 38% aangaf zich veiliger te voelen in Spanje dan in eigen land.

Jetcost hield een enquête onder 1.500 klanten die minstens vijf dagen in Spanje verbleven wat natuurlijk geen totaalbeeld geeft van de situatie wat betreft de buitenlandse toeristen en een verblijf in corona-tijd in Spanje. Het geeft echter wel een idee over hoe de internationale vakantieganger zich heeft gevoeld tijdens de vakantie in Spanje.

71% van de deelnemers gaf dus aan dat ze zich wat betreft het coronavirus en de genomen maatregelen in Spanje veilig voelden. Maar het blijkt dat 38% van de deelnemers ook aangaf dat ze zich in Spanje veiliger voelden dan in eigen land.

67% van de ondervraagden gaf ook aan dat de door hun eigen land genomen maatregelen wat betreft de verplichte quarantaine bij thuiskomst en/of de negatieve reisadviezen overdreven en te snel genomen zijn door de buitenlandse overheden.

Vliegvelden

81% van de reizigers heeft geantwoord dat ze de genomen corona-veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden toereikend vond. 9 van de 10 buitenlanders gaf aan dat de informatie over COVID-19 en de in Spanje geldende maatregelen duidelijk was op de vliegvelden. 

78% geeft aan dat de hygiëne en algemene schoonmaak goed was op de vliegvelden terwijl 75% zegt dat de toiletten schoon waren. 79% van de reizigers die de VIP ruimtes gebruikt heeft zegt dat deze schoon waren. 

Vliegtuigen

Ook over de reis per vliegtuig naar en vanuit Spanje werden vragen gesteld waaruit bleek dat 88% de reis positief ervaren heeft. Zo gaf 96% van de deelnemers aan dat zowel de passagiers als het cabinepersoneel ten allen tijde voor, tijdens en na de vlucht de mondkapjes droegen. 87% gaf aan dat er geen service aan boord was 66% zegt dat men voldoende de anderhalve meter afstand hield bij het wachten, inchecken en uitstappen.

Maar niet alles was positief want 69% gaf aan dat de passagiers niet in hun stoelen wachten totdat hun rij mocht uitstappen terwijl 65% zegt dat passagiers hun mondkapje afzetten om eigen gebracht eten te nuttigen. 75% van de deelnemers gaf aan dat er een algemeen verbod op eten moest en moet komen tijdens een vlucht. 

Hotels

Wat betreft de hotels en de genomen corona-maatregelen maar vooral hoe de gasten zich daar aan hielden zegt 71% tevreden te zijn. De meest gehoorde klachten hadden te maken met het gebruik of sluiten van bv. de zwembaden, spa, gymzalen of het feit dat de meeste hotels geen flesjes shampoo etc. meer in de kamers aanbieden.

2 op de 10 ondervraagden zeiden dat ze te lang moesten wachten bij de liften al had iedereen daar wel begrip voor. 77% zegt dat ze het gebruikelijke buffet gemist heeft terwijl men ook aangeeft dat in die hotels waar wel een buffet was men het waardeert dat de mondkapjes gedragen moeten worden, dat men de borden met handschoenen serveerde, dat de maaltijden aan tafel gebracht werden en individueel waren en dat ook het personeel zich hield aan de maatregelen zoals handschoenen en mondkapjes.

Er werd echter veel geklaagd over het gebruik van de QR-code om met een smartphone het menu te bekijken. De reden daarvoor is dat veel mensen niet weten hoe dat systeem werkt terwijl er ook geen uitleg was. De jongeren vonden dit een goede oplossing maar ouderen zijn het daar niet mee eens. DIe laatste groep zou liever de traditioneel maar gedesinfecteerde menukaart in hun handen willen hebben.

Stranden

82% van de deelnemers gaf aan dat ze zich veilig voelden op de stranden waarbij men de genomen maatregelen waardeert. Volgens de meeste deelnemers werd er goed afstand gehouden op de stranden, ook door middel van de genomen corona-maatregelen van de gemeenten.