Search
menu
Search

Spanje verlengt de maatregel dat je gratis of met korting met de trein kunt reizen in 2023

Spanje verlengt de maatregel dat je gratis of met korting met de trein kunt reizen in 2023
Beeld: 123rf

Spanje verlengt de maatregel dat je gratis of met korting met de trein kunt reizen in 2023

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De staatsbegroting is na veel problemen en aanpassingen eindelijk aangenomen in Spanje wat betekent dat veel dingen kunnen gaan veranderen. Een van die dingen is de gratis treinen of met korting rijden dat in principe sinds 1 september en tot en met 31 december 2022 geldt. Dat is nu verlengd tot een niet nader genoemde datum in 2023. 

De kosten voor de verlenging van de gratis of met korting treinreizen in 2023 worden geschat op 700 miljoen euro. Sinds 1 september tot en met 31 december 2022 geldt dat inwoners van Spanje maar ook bezoekers zoals toeristen gratis of met 50% korting met bepaalde treinen kunnen rijden. Het gaat daarbij altijd om de houders van meerrittenkaarten waarmee men minimaal 16 ritten moet maken. 

Om gebruik te kunnen maken van de 100% en 50% kortingen op de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen, moet je naar DEZE website gaan (in het Spaans) of gebruikmaken van de Renfe smartphone app (in het Spaans). Als je in Spanje bent kun je ook naar een treinstation gaan. Je moet een meerrittenkaart (abono) aanschaffen en een waarborgsom (depósito/fianza) betalen van 10 euro voor de cercanías en rodalies treinen en 20 euro voor de media distancia (Avant) treinen. Deze ‘fianza’ krijg je later weer terug van Renfe als je 16 treinreizen hebt gemaakt. Kom je niet aan de 16 ritten dan krijg je ook de waarborgsom niet terug. 

De 100% korting geldt voor de zogenaamde ‘abonos de cercanías, rodalies’, dat zijn de meerrittenkaarten of abonnementen voor de korte afstand treinen. Deze korting geldt dus niet voor lange afstandsritten en de hogesnelheidstreinen of AVE/AVLO en ook niet voor individuele of losse treinkaartjes zoals een enkeltje of retourtje naar Madrid, Barcelona of Valencia.

De korting geldt voor de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen die verzorgd worden door de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe (zie onderaan artikel voor uitleg over de treinen). In feite geldt daar sinds juni al een korting van 50% maar van 1 september tot en met 31 december 2022 wordt dat 100% voor de houders van abonnementen of meerrittenkaarten (abonos).

De 50% korting geldt voor de media distancia of Avant treinen (Media Distancia Alta Velocidad) voor trajecten van minder dan 300 kilometer. Dit zijn dus niet de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen waar geen korting voor geldt.

Deze 100% of 50% korting geldt dus niet voor de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen en lange afstandstreinen maar ook niet voor de regionale treinverbindingen die onder de verantwoordelijkheid vallen van de autonome regio’s. Daar geldt een korting van 30% die door de regionale overheden uitgebreid mag worden waarbij de regering voorstelt om dat naar 60% te verhogen. De kortingen gelden dus ook niet voor de metro, tram of bussen of voor het schoolvervoer en zeker niet voor het toeristisch vervoer.

Type treinen in Spanje

Er zijn in Spanje veel typen treinen van de Spaanse spoorwegmaatschappij Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Renfe) waaronder de AVE (hogesnelheidstreinen), AVLO (budget hogesnelheidstreinen), larga distancia (lange afstandstreinen), media distancia (middellange afstandstreinen), cercanías (regionale of korte afstandstreinen) en de Catalaanse Rodalies (Catalaanse regionale of korte afstandstreinen).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?