skip to Main Content
Luxe sieraden en accesoires merk Tous vreest onterecht boycot zijnde Catalaans

Luxe sieraden en accesoires merk Tous vreest onterecht boycot zijnde Catalaans

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Misschien kent niet iedereen Tous maar het is een merk welke in luxe winkels dure sieraden, tassen en diverse accessoires verkopen, zowel in eigen winkels of via warenhuizen zoals El Corte Inglés in Spanje. Het bedrijf is afkomstig uit Catalonië en de geruchten dat de familie Tous separatisten zijn heeft ervoor gezorgd dat de verkopen wereldwijd enorm gedaald zijn. Met name in Spanje lijkt het erop dat ook Tous te lijden heeft onder het boycot tegen Catalaanse producten.

Tous is niet alleen te herkennen en de hoge prijzen maar ook vaak aan het kleine beertje wat dienst doet als merkteken. Tous wordt wereldwijd verkocht via het internationale boegbeeld en actrice Gwyneth Paltrow en daarvoor o.a zangeres en actrice Kylie Minogue. De sociale media netwerken kunnen af en toe echter ook verkeerd uitpakken waarbij een foto van de huidige presidente Alba Tous samen met o.a. de ex-regiopremier Carles Puigdemont en een Catalaanse estelada vlag (teken van onafhankelijkheid) via Twitter ging rondcirculeren waarna de firma Tous bekend werd als separatist.

De familie zegt echter dat ze niets met het separatisme te maken hebben en dat de foto “fake” was, iets wat betwijfeld wordt. Sinds de publicatie van die ene foto waar Alba Tous, Carles Puigdemont, de ex FC Barcelona voorzitter Joan Laporta en journaliste Pilar Rahola die samen een estelada vlag vasthouden te zien waren, gaan de verkopen in Spanje inclusief Catalonië achteruit.

Nu gaat Tous actie ondernemen om het gerucht van separatistische gedachten te ontkrachten maar dat zal een moeilijke weg worden. Alle medewerkers van de winkels hebben de opdracht gekregen om het merk Tous te verkopen als een Spaans merk en iets waar ze trots op zijn. Tous zegt dat ze een internationale uitstraling hebben, een Spaanse merk zijn maar met Catalaanse funderingen.

Met de kerstperiode voor de deur wil Tous garanderen dat ze niet bestempeld worden als een separatistisch merk want dat is volgen hen onterecht. Andere Catalaanse bedrijven zoals de Cava producenten Freixenet en Codorniu hebben ook te maken met dalende verkoopcijfers vanwege een boycot in Spanje van hun producten. Dit zijn slechts de grootste bedrijven maar er zullen er ongetwijfeld meer zijn waarbij het voor de publieke opinie vaak niet uitmaakt of je nu separatist bent of niet, het feit dat een bedrijf uit Catalonië komt is al genoeg voor de echte anti fans. Dat is ook van de redenen waarom veel bedrijven uit Catalonië zijn vertrokken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Het is eigenaardig dat men geen reaktie meer mag geven over de politieke situatie nu in spanje redaktie onder druk gezet door de regering?

  1. haha ja vast. We hebben de mogelijkheid om te reageren op artikels die over Catalonië gaan geblokkeerd. Het is alleen nog mogelijk om via Facebook en Google+ te reageren op die artikels. De reden daarvoor is dat er teveel persoonlijke reacties te lezen waren waarbij o.a. op de persoon werd gespeeld, er gescholden werd, er veel links geplaatst werden en er veel spam binnenkwam. Daarom hebben wij deze beslissing genomen. Dat heeft dus niets met de regering te maken of blabla maar met onze eigen keuze.

 2. Daar zitten ze dan de business mensen in Catalonië; de beste business mensen van Spanje. Ik heb het genoegen gehad jarenlang met ze te werken tot volle tevredenheid, in dit geval nadat een multinationaal ons bedrijf overnam. Behalve de verkoop was ik ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe produkten die ik ze dan voorlegde. Helaas gingen de beslissingen over vele schijven en dan komt zoiets nooit tot stand. Gevolg: na verschillende jaren mocht ik weg, ik was waarschijnlijk te oud voor ze of wat het ook zijn mag. En als Nederlander ben en blijf je een rebel, want zo worden we hier genoemd vanwege de 80-jarige oorlog en via twee goede vrienden startte we een nieuw bedrijf. Toen werd er zachtjes gefluisterd of we niet mogelijke konkurrenten konden worden. Dat werden we uiteraard; ook dat bedrijf werd later aan een multinationaal buiten Spanje verkocht, want ik mag graag vreemde moeilijke produkten creëren. Niet dat ik daar een expert in ben, in het geheel niet, maar wat mijn ervaring met Spanje is dat hier heel veel talent rondloopt en we gezamelijk grote dingen kunnen opzetten om daarna tot grote zaken kunnen komen met de verkopen in de wereld. Maar als ze me dwarszitten en zich superieur voelen boven mij dan komt mijn Nederlandse rebellenkwaliteit naar boven en komen ze wel aan de weet wie deze Nederlander is, want ik acht de Nederlanders nog altijd betere business mensen als die daar in Catalonië. Als die lui daar in Barcelona doorgaan met hun separatisten activiteiten zullen ook de Spanjaarden laten zien wie zij zijn. Dat is een menselijke reactie en dat weten de bedrijven dan ook heel goed en zoiets is moeilijk tegen te houden; en dan denk ik weer terug aan die Catalaan in de jaren tachtig die me vertelde dat Catalaans een veel belangrijkere taal was dan Castiliaans.

 3. Ik koop al jaren geen produkten meer waarvan ik weet dat ze uit catalonie komen.

  1. maar wel kledij van h en m gemaakt in Bangladesh? Schoenen van Nike gemaakt door 5-jarigen? Honing uit bezet Palestijns gebied?

 4. De foto is door Pilar Rahola de organisator van de bijeenkomst verspreid via haar Twitter account, dus hoezo “Fake”?

  Wel erg vervelend voor de familie Tous, als unionist ter midden van al die separatisten, wat nu wordt uitgelegd als een “in the wrong place at the wrong time” gebeurtenis.

  Op die bijeenkomst waren nog veel meer prominente gasten bijeen, zijn meerdere groepsfoto’s op het Net geplaatst. Een van de die gasten is Josep Lluís Trapero, toen nog Comisario de los Mozos de Escuadra, een jaar later gepromoveerd tot Mayor de los Mozos de Escuadra door Puigdemont en inmiddels op non-actief door art.155.

 5. de kleingeestige gedachte om een Catalaans product te boycotten omwille van de wens van het Catalaanse volk bevestigd eigenlijk waarom deze willen afscheiden …

  1. Volgens mij verdraait u de realiteit, door te beweren dat het boycotten van Catalaanse producten iets is van aller tijden, hierdoor worden – uw woorden Catalaanse volk – de nationalisten gedwongen tot separatisme.

   Eens dat het niet verstandig is om de producten uit de regio Catalonië te gaan boycotten, dit raakt meerdere regio’s in Spanje. Deze hebben (vaak) een aandeel in de productie keten van het eindproduct.

   1. Helemaal correct Cooper, hebben we ooit ook al over geschreven. Een boycot op catalaanse cava treft ook de kurk industrie in extremadura en de glas industrie ergens anders. Boycot is niet goed in dit geval maar het blijft iets sentimenteels natuurlijk

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken