Search
menu
Search

María Jesús en haar accordeon nemen afscheid van Benidorm

Oeps ... foto ontbreekt!

María Jesús en haar accordeon nemen afscheid van Benidorm

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BENIDORM – De zangeres María Jesús heeft na 50 jaar optreden afgelopen zaterdag afscheid genomen van het podium in Benidorm. Sinds haar elfde heeft María Jesús opgetreden in bars en restaurants in Valencia en Benidorm. Daarnaast heeft ze in verschillende tv-programma’s opgetreden en heeft ze meer dan 20 albums opgenomen. Haar bekendste lied is ‘los pajaritos’.

Ondanks haar reeds lange loopbaan werd ze pas echt bekend in Spanje in 1981 toen ze een hit scoorde met ‘los pajaritos’ of ‘el baile de los pajaritos’, beter bekend in het Nederlands als de ‘vogeltjesdans’. Samen met haar accordeon speelde en zong ze het lied sindsdien op talloze podia waaronder dat van haar eigen bar ‘María Jesús y su acordeon’ in de Calle Gerona in Benidorm.

Gedurende 50 jaar heeft María Jesús elke dag opgetreden en deed ze zelfs in de weekenden dubbele shows waarbij het publiek uit haar dak ging bij het horen van ‘los pajaritos’ en spontaan mee begon te dansen en zingen. 

María Jesús zelf zegt dat ze weliswaar stopt met haar optredens in haar eigen bar maar dat wil niet zeggen dat ze stil zal gaan zitten. Ze is van plan door het hele land te gaan optreden.

Vogeltjesdans

‘Los pajaritos’ of ’el baile de los pajaritos’ is in het Nederlands de ‘vogeltjesdans’. Het lied is gecomponeerd in 1957 door de Zwitser Werner Thomas als ‘Der Ententanz’ en later ‘Der Vogeltanz’. In 1970 publiceerde de Belgische producer Louis van Rijmenant het lied voor het eerst onder de titel ‘Tchip-Tchip’ uitgevoerd door Cash & Carry.

In 1980 scoorde de groep De Electronica’s in Nederland een instrumentale hit met ‘De Vogeltjesdans’ en werd ook in Frankrijk een versie uitgebracht onder de noemer ‘La Danse des canards’ maar zijn er ook versies in het Engels (Chicken Dance), Fins, Grieks, Hongaars, Italiaans, Noors etc.

In 1981 kreeg María Jesús het lied in handen van enkele Belgische producers en bedacht ze een tekst op het lied o het ‘el baile de los pajaritos’ te noemen. Ze werd een fenomeen dankzij dit feestelijke lied waar ook in Spanje meedeed met het bijbehorende dansje (handen in de zij, flapperen met ellebogen en met kleine stapjes voortbewegen).

Voor diegene die nog nooit bij een show van María Jesús is geweest, hieronder een video van een optreden van 60 minuten in haar bar in Benidorm.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?