MENING: Huizen kado geven om ontvolking tegen te gaan in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
MENING: Huizen kado geven om ontvolking tegen te gaan in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het is niet de eerste keer dat het gebeurt maar op het Italiaanse eiland Sicilië heeft men in het dorp Cammarata besloten om huizen kado te doen aan personen die er willen komen wonen om de leegloop te voorkomen. Dat gebeurde al min of meer in het RT4 programma ‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’ op Sardinië en in ‘Het Spaanse dorp: Polopos’ in Zuid Spanje waar de deelnemers aan het realityprogramma een woning kregen en deze moesten opknappen. Zou dit ook werken in Spanje om de ontvolking tegen te gaan?

90% van de Spaanse bevolking woont in stedelijke gebieden die samen 30% van het Spaanse landoppervlak beslaan. 10% van de Spanjaarden ofwel 4,6 miljoen woont in de rest van het land.

Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. 

Het grootste probleem van de ontvolking van Spanje is de leeftijd waarbij de ouderen nog de enige inwoners zijn van veel dorpen terwijl de jongeren naar de grotere steden trekken vanwege werk en een betere toekomst. 60% van alle dorpen telt twee keer zoveel 65-plussers dan kinderen onder de 15 jaar terwijl in meer dan 1.000 dorpen geen kinderen onder de 5 jaar te vinden zijn.

Er moet iets gedaan worden om de leegloop op het Spaanse platteland te voorkomen. Tijdens de verkiezingscampagne voor de 10N parlementaire verkiezingen heeft men het ook vaak over de ontvolking op het Spaanse platteland. Daarom zou het weggeven van woningen aan mensen die deze willen opknappen om daar een nieuw leven op te bouwen een (van de vele) oplossingen kunnen zijn.

Wat is jouw mening? Is het weggeven van woningen een goed idee of lost dit uiteindelijk iets op. En wat zou men dan eventueel moeten doen om de ontvolking tegen te gaan?

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.