menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (50)

123rf
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (50)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

1.623 corona-doden in 24 uur tijd in Spanje maar …

MADRID – Volgens de officiële gegevens van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid zijn er de afgelopen 24 uur van dinsdag op woensdag maar liefst 1.623 personen door of met covid overleden in Spanje. Dat aantal is echter niet helemaal realistische want het gaat om een aanpassing en hertelling van de sterfgevallen waardoor er regelmatig verschillen kunnen zitten in deze cijfers. In 24 uur tijd zijn er 297 corona-doden bijgekomen in Spanje. Het totaal aantal corona-doden sinds de aanvang van de corona-crisis is nu officieel gestegen naar 38.118 personen. In de realiteit zullen deze cijfers echter nog veel hoger zijn en wordt er via andere organisaties gesproken over minstens 52.000 corona-doden. Het Ministerie van Volksgezondheid houdt echter alleen de sterfgevallen bij die bevestigd zijn door middel van een PCR-test.  

LEESTIP: 25.042 positieve tests en 1.623 (!) corona-doden in 24 uur tijd

Negatieve corona-test uitslag Canarische Eilanden vanaf 14 november

LAS PALMAS – Zoals bekend zullen alle toeristen (Spaans en buitenlands) die naar de Canarische Eilanden reizen de resultaten moeten laten zien van een negatieve corona-test. Er was enige twijfel over de aanvangsdatum van deze nieuwe corona-maatregel om de acht eilanden zo corona-veilig mogelijk te laten zien maar uiteindelijk is bevestigd dat de corona-test eis zal gelden voor alle reizigers die vanaf zaterdag 14 november de eilanden bezoeken en verblijven in toeristische accommodaties. In de officiële teksten wordt geen melding gedaan over welk type test verplicht is dus het negatieve resultaat kan bevestigd worden door middel van een PCR-test of een antigeentest.

LEESTIP: Alles over de verplichte corona-test op de Canarische Eilanden

FAKE NEWS: Whatsapp bericht over thuisblijfplicht vanaf 7 november

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor een FAKE NEWS bericht dat via WhatsApp verspreid wordt. In dat bericht is te lezen dat in heel Spanje vanaf 7 november een thuisblijfplicht zal gelden. Dat nieuws zal dan op 5 november door het Ministerie bekend worden gemaakt en in de staatscourant geplaatst worden op 6 november. Dat is volgens het Ministerie FAKE NEWS dus mocht je in Spanje dat bericht ontvangen, naar de prullenbak ermee.

Alle horeca vanaf zaterdag dicht in de Murcia regio

MURCIA – De regionale overheid van de autonome regio Murcia heeft nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt waaronder de verplichte sluiting van alle bars en restaurants in de regio. De horeca sluiting zal op zaterdag ingaan, de dag nadat deze maatregel geplaatst zal worden in de regionale staatscourant. Murcia voegt zich met de verplichte sluiting van de horeca in het rijtje van andere autonome regio’s zoals Catalonië, Castilië en León, Asturië, Navarra en de autonome stad Melilla.

Alle gemeenten van Cantabrië krijgen lokale lockdown

SANTANDER – De regionale overheid van de autonome regio Cantabrië heeft bekend gemaakt dat vanaf deze woensdag en tot tenminste 9 november alle gemeenten in de regio een lokale lockdown krijgen. Dat wil zeggen dat er een in- en uitreis verbod zal gelden voor alle gemeenten en de inwoners niet in en/of uit de gemeente mogen reizen. Er geldt geen thuisblijfverplichting dus de inwoners mogen wel gewoon naar buiten. Deze lokale lockdown komt bij de regionale lockdown die Cantabrië ook al heeft ingevoerd tot 9 november.

La Rioja regio verlengd regionale lockdown tot 29 november

LOGROÑO – De regionale overheid van de autonome regio La Rioja heeft in navolging van o.a. Navarra en de Valencia regio besloten de regionale lockdown te verlengen. De huidige regionale lockdown is reeds op 23 oktober ingegaan en zou op 7 november moeten eindigen. Maar deze corona-maatregelen is nu verlengd tot 29 november. Er komt dus een periode van 15 dagen extra bij het in- en uitreisverbod voor de autonome regio.

Alle horeca dicht en 60 lokale lockdowns in Galicië

SANTIAGO DE COMPOSTELA – De regionale premier van Galicië heeft aangekondigd dat er nieuwe corona-maatregelen komen vanaf vrijdagnamiddag 15 uur. Deze maatregelen zullen gelden voor minstens één maand en worden voortdurend geëvalueerd waardoor deze aangepast kunnen worden. ZO zal de komende maand alle horeca dicht moeten en krijgen 60 ‘concellos’ een lokale lockdown waardoor 60% van de bevolking in Galicië getroffen wordt.  

FAKE NEWS: De gemeente Alicante sluit NIET alle horeca

ALICANTE – Het regent aan fake news berichten op de sociale media en ook de gemeente Alicante moet bericht dat verspreid wordt tegenspreken. Het is volgens de Ayuntamiento de Alicante hartstikke fake news dat alle bars en restaurants dicht gaan in de provincie Alicante en in de hele autonome regio Valencia. In het FAKE NEWS bericht saat verder geen datum vermeld maar wel dat de gemeente blijkbaar alle horecaondernemers een brief zou hebben gestuurd. Niet waar dus.

1.804 nieuwe positieven in 24 uur tijd in de Valencia regio

VALENCIA – Op woensdag zijn er de afgelopen 24 uur zijn er in de Valencia regio 1.804 nieuwe positief geteste personen bijgekomen. Het aantal corona-doden steeg helaas ook met 21, een nieuw dagrecord voor de regio. Op dit moment liggen er 1.321 covid-patiënten in de regionale ziekenhuizen waarvan 209 op de ic-afdeling.

2.578 nieuwe positief geteste personen en 33 corona-doden in de Madrid regio

MADRID – In 24 uur tijd is het aantal positief geteste personen plots enorm gestegen. Terwijl er op dinsdag nog zo’n 500 positieven gemeld werden is dat aantal op woensdag gestegen naar 2.578 positief geteste personen, dat is dus in een etmaal 2.000 positieven meer. Het totaal aantal positief geteste personen sinds de aanvang van de corona-crisis is daarmee in Madrid gestegen naar 320.621 personen. Er zijn in 24 uur tijd ook 33 personen om het leven gekomen en maar liefst 18.101 corona-doden sinds de aanvang van de corona-crisis in de Madrid regio.