Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden

Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden
Beeld: Carquinyol from Badalona, CC BY-SA 2.0 / Wikimedia

Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GIRONA – Het Spaanse Geografische Instituut heeft onlangs het aantal seismische meetstations uitgebreid om mogelijke uitbarstingen in het vulkanische gebied van La Garrotxa in de provincie Girona (Catalonië) te monitoren. De vulkanologen zijn van mening dat het risico van uitbarsting van de Olot-vulkanen niet ver van de Costa Brava “bestaat” maar ook zeer onwaarschijnlijk is omdat ze “actief maar slapend” zijn.

De vulkanen van Girona liggen in het ‘Parque natural de la Zona Volcánica de la Garrocha’. Het natuurgebied heeft 40 vulkanische kegels met een leeftijd tussen de 10.000 en 100.000 jaar, 10 kraters, 23 zeer goed geconserveerde kegels en meer dan 20 basaltachtige lavastromen.

Een van de grootste vulkanen is Santa Margarida, gelegen in de gemeente Olot. Als je deze vulkaan ziet lijkt deze in de verste verte niet op de Teide op Tenerife of de Teneguísa en Cumbre Vieja op La Palma. Deze vulkaan is gelegen in de gemeente Santa Pau en is slechts 682 meter hoog met een diameter van 2.000 meter.

De laatste keer dat in dit gebied een vulkaanuitbarsting plaatsvond was 10.000 jaar geleden. Dat lijkt heel veel maar is niets vergeleken met de miljoenen jaren na het ontstaan van de aarde, aldus een vulkanoloog. De vulkanen in La Garrotxa worden beschouwd als ‘actief’ maar ‘slapend’.

De uitbreiding van de meetstations van het Instituto Geográfico Nacional wil zeker niet zeggen dat er een reëel gevaar is of dat er vulkaanuitbarstingen op komst zijn … dus geen paniek … maar men wil het gebied wel extra in de gaten houden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.