Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden

Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden
Beeld: Carquinyol from Badalona, CC BY-SA 2.0 / Wikimedia

Vulkanen van Garrotxa in Girona worden extra in de gaten gehouden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Het Spaanse Geografische Instituut heeft onlangs het aantal seismische meetstations uitgebreid om mogelijke uitbarstingen in het vulkanische gebied van La Garrotxa in de provincie Girona (Catalonië) te monitoren. De vulkanologen zijn van mening dat het risico van uitbarsting van de Olot-vulkanen niet ver van de Costa Brava “bestaat” maar ook zeer onwaarschijnlijk is omdat ze “actief maar slapend” zijn.

De vulkanen van Girona liggen in het ‘Parque natural de la Zona Volcánica de la Garrocha’. Het natuurgebied heeft 40 vulkanische kegels met een leeftijd tussen de 10.000 en 100.000 jaar, 10 kraters, 23 zeer goed geconserveerde kegels en meer dan 20 basaltachtige lavastromen.

Een van de grootste vulkanen is Santa Margarida, gelegen in de gemeente Olot. Als je deze vulkaan ziet lijkt deze in de verste verte niet op de Teide op Tenerife of de Teneguísa en Cumbre Vieja op La Palma. Deze vulkaan is gelegen in de gemeente Santa Pau en is slechts 682 meter hoog met een diameter van 2.000 meter.

De laatste keer dat in dit gebied een vulkaanuitbarsting plaatsvond was 10.000 jaar geleden. Dat lijkt heel veel maar is niets vergeleken met de miljoenen jaren na het ontstaan van de aarde, aldus een vulkanoloog. De vulkanen in La Garrotxa worden beschouwd als ‘actief’ maar ‘slapend’.

De uitbreiding van de meetstations van het Instituto Geográfico Nacional wil zeker niet zeggen dat er een reëel gevaar is of dat er vulkaanuitbarstingen op komst zijn … dus geen paniek … maar men wil het gebied wel extra in de gaten houden.

Ga naar de inhoud