menu: rubrieken, zoeken & meer

Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet: Heeft Spanje de groepsimmuniteit bereikt?

Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet vraagt zich af of Spanje de groepsimmuniteit bereikt heeft
Beeld: Freepik

Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet: Heeft Spanje de groepsimmuniteit bereikt?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet heeft in de laatste editie een artikel (PDF ) gepubliceerd over Spanje en de Covid-19 crisis in het land. In dat artikel vraagt de auteur Tony Kirby zich af of Spanje de gewilde groepsimmuniteit heeft bereikt. De de vaccinatiebereidheid en vaccinatiegraad van Spanje is heel hoog en de volgende weken zijn volgens de auteur cruciaal.

Spanje was na Italië een van de eerste Europese landen die een zogenaamde ‘harde lockdown’ invoerde met een strenge thuisblijfplicht in maart-april 2020 toen de corona-pandemie hard toesloeg in Spanje. Daarna heeft volgens de auteur Spanje het veel beter gedaan dan andere Europese landen.

Veel andere landen in Europa moeten weer teruggrijpen naar corona-maatregelen omdat er opnieuw meer besmettingen en ziekenhuisopnames bijkomen. In Spanje is dat op dit moment nog niet het geval maar gelden nog wel de basisregels zoals mondkapjes, anderhalve meter en diverse andere regionale beperkingen.

In The Lancet schrijft Kirby dat Spanje meer dan 80% van de bevolking volledig heeft gevaccineerd maar die cijfers kloppen niet met het officiële Spaanse percentage , te weten 78,7% volledig gevaccineerden en 80,2% gedeeltelijk gevaccineerden op woensdag 3 november. Spanje heeft 47.450.795 inwoners waarvan er 37.347.287 volledig en 38.059.705 gedeeltelijk gevaccineerd zijn. Inmiddels hebben ook 1.204.886 inwoners een derde ‘booterprik’ ontvangen in Spanje.

Maar het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kijkt – in tegenstelling tot andere landen zoals Nederland en België – naar alle inwoners van Spanje, dus ook onder de 12 jaar. Als we kijken naar alleen de groep inwoners vanaf 12 jaar dan heeft Spanje 88,7% van de bevolking volledig gevaccineerd en 90,4% gedeeltelijk gevaccineerd. Over het algemeen spreekt men bij Covid-19 over een groepsimmunitiet wanneer de immunutietsgraad van 85% is bereikt, maar ook die percentages zijn overal weer anders.