menu: rubrieken, zoeken & meer

In de provincie Alicante wonen de meeste mannen die Sperma heten

In de provincie Alicante wonen de meeste mannen die Sperma heten
Beeld: Canva

In de provincie Alicante wonen de meeste mannen die Sperma heten

ALICANTE – Ja, je leest het goed. Er zijn mannen die in Spanje de voornaam ‘Sperma’ hebben gekregen. Uiteraard in het Spaans wat dan ‘Semen’ is maar het blijft een vreemde voornaam. Volgens de informatie van het Spaanse Statistiekbureau INE leven er 93 mannen in Spanje die ‘Semen’ als voornaam (nombre) hebben waarbij de gemiddelde leeftijd 26,9 jaar is. Er zijn in Spanje ook 8 mannen die ‘Semen’ als achternaam (apellido) hebben.

Recent was de naam ‘Semen’ even trending topic (veel besproken onderwerp) op Twitter omdat een rechter uit de stad Vitoria in Baskenland weigerde om een meisje met de voornaam ‘Hazia’ in het bevolkingsregister in te schrijven omdat naast ‘zaad’ dat woord in het Baskisch ook ‘sperma’ betekent. Omdat de rechter geen toestemming gaf hebben de ouders hun dochter nu noodgedwongen ‘Zía’ genoemd wat ook zaad (semilla) betekent in het Latijn.

Maar als gezocht wordt op de website van het Instituto Nacional de Estadística dan valt op dat er in Spanje 93 mannen zijn die ‘Semen’ als voornaam hebben, vertaald naar het Nederlands is dat ‘Sperma’. Het is dus een voorkomende naam in Spanje waar wel meer (voor ons) vreemde namen te vinden zijn. Van het totaal aantal Sperma-mannen wonen er ongeveer 30 in de provincie Alicante . Naast Alicante wonen er ook Semen-mannen in de provincies Málaga, Valencia, Murcia, Barcelona en Girona.

De naam ‘Semen’ werd gelanceerd in de jaren 1950-1960 toen 6 mannen die voornaam kregen gevolgd door 5 mannen in de periode 1960-1970 waarna de naam ‘Semen’ in populariteit steeg met 13 mannen met deze voornaam in de periode 1980-1990 en 24 mannen met deze naam in de periode 1990-2000. Daarna daalde het weer iets naar 20 Sperma-mannen in de jaren 2000-2010 gevolgd door nog eens 20 mannen in de jaren 2010-2020.  

Overigens hebben de meeste mannen niet de naam ‘Semen’ gekregen omdat dit Sperma betekent in het Nederlands maar omdat ‘Semen’ een Latijn woord is wat ‘Semilla’ ofwel ‘zaad’ betekent waarmee ouders waarschijnlijk het begin van het leven wilden symboliseren bij het noemen van hun kinderen.

Het dorp met de vreemdste namen van Spanje in Burgos
Het dorp Huerta del Rey in de provincie Burgos staat bekend om de vreemdste voornamen van Spanje zoals Burgundófora, Ediltrudes of Prilidiano maar hoe is dat zo gekomen?
www.spanjevandaag.com