skip to Main Content
Catalaanse ministers komen onder borgtocht vrij behalve Junqueras, Forn en los jordis (2017)

Catalaanse ministers komen onder borgtocht vrij behalve Junqueras, Forn en los jordis (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof heeft maandagmorgen geoordeeld over het wel of niet gevangen houden van de begin november vastgezette afgezette Catalaanse ministers. De rechter heeft besloten dat ex vicepremier Oriol Junqueras, ex minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn en de leiders van het ANC Jordi Sanchez en Omnium Cultural Jordi Cuixart, beter bekend als “los jordis” in voorlopige hechtenis blijven. De overige zes ministers kunnen na betaling van een borgsom van 100.000 vrijkomen.

Vrijheid

Als de zes ministers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa en Meritxell Borrás hun borgtochten betalen komen ze in voorlopige vrijheid in afwachting van het definitieve strafproces voor rebellie, opruiing en misbruik openbare gelden. Ze moeten daarvoor per persoon 100.000 euro aan borg betalen, iets wat waarschijnlijk het ANC en Omnium voor rekening gaan nemen, geld afkomstig uit de zogenaamde “caja de la solidaridad” waarin volgens de twee verenigingen geld zit wat afkomstig is van de “giften” en “donaties” van de Catalanen. De afgezette ministers komen dan weliswaar vrij maar mogen het land niet verlaten, hun paspoort wordt ingenomen en ze moeten zich regelmatig melden bij de dichtstbijzijnde rechtbank.

Gevangen

In het geval van de vrij te komen zes ex ministers ziet de rechter geen vluchtgevaar. In het geval van Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart meent de rechter dat ze na vrijheid terug zullen vallen in dezelfde strafbare feiten en meent de rechter dat er ook vluchtgevaar is. Het in de gevangenis houden van Oriol Junqueras zal grote gevolgen hebben in de autonome verkiezingen komende 21 december aangezien Junqueras de lijsttrekker is van de ERC partij waar nu waarschijnlijk de nummer twee Marta Rovira het roer zal overnemen. Ook in het geval van Jordi Sanchez zijn er gevolgen aangezien de in België ondergedoken Carles Puigdemont de ANC leider op de tweede plaats heeft gezet op de kieslijst voor de politieke formatie Junts per Catalunya.

Puigdemont

Op maandag zal ook de in Brussel ondergedoken afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont van de Belgische raadkamer te horen krijgen of hij uitgeleverd zal worden aan de Spaanse justitie of niet. Mocht dat zo zijn dan zal de advocaat van Puigdemont er alles aan doen om de Catalaanse politicus zo lang mogelijk in België te houden, waarschijnlijk tot na de kerstdagen en mogelijk zelfs tot in januari.

Mocht Puigdemont uiteindelijk niet uitgeleverd worden aan de Spaanse justitie dan kan er een diplomatieke crisis tussen België en Spanje ontstaan al moet daarbij gezegd worden dat beide landen reeds hebben aangegeven de beslissing van de rechter te respecteren. Puigdemont kan echter in het laatste geval niet terugkeren naar Catalonië want hij zou daar meteen gearresteerd worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Vandaag werd bekend gemaakt dat het arrestatiebevel voor Puigdemont en zijn 4 ministers wordt ingetrokken, omdat zij hebben aangegeven weer naar Spanje terug te willen keren.

    Wie hier nog iets van begrijpt mag het uitleggen!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken