skip to Main Content
Verkiezingen Catalonië 21D: Peiling laat Ciutadans als grootste partij zien (2017)

Verkiezingen Catalonië 21D: Peiling laat Ciutadans als grootste partij zien (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de laatste peiling wat betreft de autonome verkiezingen op 21 december in Catalonië laten de cijfers van het CIS, het Centrum voor Sociologisch Onderzoek in Spanje, zien dat de politieke partij Ciutadans de grootste partij wat betreft stemmen zal worden met 22,5% van alle stemmen. De grootste rivaal is ERC met 20,8% van de stemmen. De resultaten van dit onderzoek komen een dag voordat de verkiezingscampagne om middernacht 5 december officieel van start gaat.

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) heeft tussen 23 en 27 november een enquête gehouden onder 3.000 inwoners in Catalonië waaruit men de volgende conclusies kan trekken. De partij Ciutadans van Inés Arrimadas zou met 22,5% van de stemmen (in 2015 was dat 17,9%) de grootste partij zijn gevolgd door ERC met 20,8% van de stemmen. Ciutadans zal wat betreft zetels in het Catalaanse Parlement echter op hetzelfde aantal van 32 van de 135 uitkomen. Ciutadans gaat er echter wel 7 zetels op vooruit, aldus de CIS peiling.

Als derde grote partij staat JxCat van Puigdemont in de resultaten met 16,9% van alle stemmen, goed voor 25-26 zetels gevolgd door de socialisten PSC met 16% van de stemmen en 21 zetels. 8,6% van de stemmen gaat naar Comú-Podem wat goed is voor 9 zetels, 6,7% van de stemmen naar de CUP partij wat goed is voor 9 zetels en dan de PPC met 5,8% van de stemmen wat goed is voor 7 zetels (terwijl dat er in 2015 nog 11 waren).

Met dit scenario zouden de separatisten op één zetel na geen absolute meerderheid hebben in het Catalaanse Parlement. Bij elkaar opgeteld zouden de ERC met 32 zetels, JxCat ,met 26 zetels en de Cup met 9 zetels samen 67 zetels hebben wat er 1 minder is dan de 68 wat nodig is voor de absolute meerderheid. Bij de verkiezingen van 2015 wisten het ERC en PDeCat samen onder de noemer Junts pel Si 62 zetels te halen wat aangevuld werd met de 10 zetels van de CUP waardoor ze dus 72 zetels hadden, ruim voldoende voor een meerderheid.

Aan de andere kant staat het constitutionele blok wat goed zal zijn voor 60 zetels, 8 minder dan de absolute meerderheid. Deze 60 zetels komen van de 32 van Ciutadans, 21 van de PSC en 7 van de PPC. Zouden deze partijen het voor elkaar krijgen om Comú-Podem mee te nemen in dat blok dan komen er 9 zetels bij waardoor ze wel genoeg zouden hebben voor een absolute meerderheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. En de beste Catalaanse of Spaanse politiekers staan aan wal, en dan nog welin België. Laat de Catalaanse en Spaanse politiek het in Spanje uitvechten. Als Cataluña nu eens een onafhankelijk land zou worden, wat gebeurt er dan met de pensioenen bijvoorbeeld? Deze worden bij mijn weten nog door Madrid betaalt. Wat bv. met de auto? Elke Catalaan heeft een Spaans rijbewijs, Spaanse nummerplaat, Spaanse verzekering. Dit allemaal veranderen zal geld kosten, véél geld, en zoals in België, zullen het niet de politiekers zijn die dat gaan betalen. Viva España y viva Cataluña!

 2. Mensen doe je ogen nou is open, hoe zielig deze Puigdemont ook is,
  hij verlaat zijn streek laat zijn mensen in de steek, en brengt cataluna de ondergrond in, wat een politicus. Ik ben zelf un Andalus en totaal geen asturianos, gallego of catalan of madrilleno enz maar wel een spanjaard, maar alle streken van spanje blijven mijn landgenoten en daar ben ik trots op, en die catalane die nu roepen ik ben een catalaan en geen spanjaard die moeten zich schamen, en dat zeg ik het nog heel netjes, deze mensen zijn het niet waard om zelf in cataluna te wonen. Viva España y cataluna enz.

 3. Denken jullie nu echt dat dit een goed beeld is? Dat zal het meerendeel van dit forum willen en natuurlijk ook Rajoy en zijn corrupte vriendjes…. Ze doen er alles aan om te winnen. Houdt de andere kandidaten achter slot en grendel, verbied de tv en beperkt de pers.
  Dat C’s meer stemmen gaat halen is duidelijk en dat ze waarschijnlijk in Barcelona de grootste partij gaan worden heeft ook kansen, maar waar halen ze deze extra stemmen vandaan? De Cup, ERC, JuntsXcat?? Denk het niet! Van de PSC? Ook niet want zij stijgen ook ten opzichte van 2015. Dus ze stijgen samen 12 zetels, de PP zakt 4 en die 8 ??? Waar komen die vandaan???
  De enige kans die Rajoy heeft is door fraude te plegen en aangezien dat hij daar een expert in is, zal Spanje blijven zoals het is…

  1. JuntxSi = combi ERC & PDeCAT, ook wel Junqueras & Puigdemont hadden in 2015 nog 62 zetels. Volgens die peiling hebben ERC 32 en JuntxCat = PDeCAT 26, dit is tezamen 32 + 25 (of 26) = 57 (of 58), dus -5 (of-4), CUP -1, Calou&Podem -2 en PP -4 is een totaal van -12 (of -11), lijkt mijn helder waar die extra stemmen vandaan komen.

   Tja vervelend hé, dat de door de overheid gesubsidieerd regionale tv-/radio zender TV3 nu ook zendtijd moet gunnen aan de andere partijen en niet alleen aan de Indeps propaganda.

  2. Peter helemaal correct….Spanje is een verrot, facistisch, corrupt land.De enige EU land waar politici opgesloten kunnen worden. Begrijpelijk dat de Catalanen zich willen scheiden van dit apenland.

   1. politici zijn ook gewoon mensen en niemand staat boven de wet. Dat is volgens mij overal zo (theoretisch). Als de politici de wetten ovetreden en weten dat ze dat doen door o.a. beslissen het grondwettelijk hof te negeren moeten ze ook de consequenties ervaren en zich voor de justitie verantwoorden. Of moogen politici in jouw ogen alles doen en overal mee weg komen?

     1. Even afwachten waar de bende Puigdemont het geld vandaan heeft gehaalt voor de organisatie van dat illegaal referendum…dan zullen we nogmaals praten over het opsluiten van fraudeurs!

 4. Cataluña zal altijd Spaans blijven, en het dialect dat ze daar ook wel spreken zal in het onderwijs moeten worden afgeschaft. Het mooie Spaans moet weer in het lager onderwijs als spreektaal en als schrijftaal worden onderwezen.
  ¡Viva España!
  Pais de mi madre…

  1. Henry, ik woon in Catalunya en ben het volledig met je eens
   dat deze regio spaans moet blijven. Echter, het feit dat jij de
   catalaanse taal zomaar een dialect noemt is fout.
   De spaanse grondwet artikel 2 vermeldt dat ook het catalaans
   een spaanse officiële taal is. In Andorra is het catalaans zelfs
   de officiële taal. Verbieden in het onderwijs is ongehoord!

  2. Catalaans is geen dialect. Het is een taal die ouder is dan het Castiliaans. Friedrich Nietzsche schreef al dat een natie een volk is die dezelfde taal spreekt. Hij voegde er ironisch verklarend aan toe, en die dezelfde kranten lezen. In die zin is Catalonië een natie. Het Catalaans – nog maar eens afschaffen – is dictatoriaal en ondemocratisch. Dat Rajoy, erfgenaam van Franco, met dank aan de wegkijkende EU, dit eventueel op termijn overweegt zou mij niet verwonderen. Maar mijn kernreactie is dat het Catalaans geen dialect is.

  3. Volgens mij is het niveau van de spaanse taal bij de kinderen in Catalunya nog altijd stukken hoger dan in de rest van Spanje. Ondanks de aanwezigheid van de door jou vervloekte catalaanse taal en de onderwijsmethodes. Misschien toch eens beter gaan informeren voor je iets zegt dan met je onderbuikgevoelens gaan raaskallen. Dat je je spaans voelt lijkt me prima maar wel met feiten en niet met populistische oneliners.

   1. En waar maak jij dan uit op dat de Catalaanse kinderen het Spaans beter beheersen dan elders in Spanje? Het is een bekend feit dat op de meeste lagere scholen de eerste 3 jaar alleen Catalaans wordt gegeven aan de kinderen. Pas vanaf het vierde schooljaar komt daar het Castiliaans bij. Geloof jij nu echt dat de Catalaanse kinderen, terwijl zij 3 jaar minder onderwijs in deze taal krijgen, dit wel even goedmaken in de rest van de schooltijd?

    1. Hier zijn tegenstrijdige berichten over. Volgens het ene onderzoek komen de Catalaanse kinderen er beter uit terwijl bij een ander onderzoek gesproken wordt over een halve waarheid en verdraaiing van de feiten … volgens mij zijn ze het nog niet met elkaar eens over het niveau van het spaans/castiliaans bij de catalaanse leerlingen.

   2. Volgens u spreken de Walen beter Vlaams, dan de Vlamingen en vice versa.
    In Nederland spreken ze beter Duits, dan de Duitsers

    Zoals al is aan gegeven is Catalan verplicht en Castellano is een vreemde taal als bijv. Engels, Frans.
    http://dps.gencat.cat/WebAcollida/AppJava/es/Menu_Principal/Educacio/Educacio.jsp@sub=0&pag=tcm_394-87560-64.html

    De ouders die hun kinderen 2-talig wil opvoeden zijn aan gewezen op privé scholen. De scholen die 2-talig lesgeven zijn zeldzaam in Cataluña.
    https://www.elconfidencialautonomico.com/cataluna/catalanes-estudiar-castellano-colegios-privados_0_2450754911.html

    U levert zelf geen feiten, maar puur Indeps retoriek.

 5. Ik begrijp de zetelverdeling niet. Ciutadance krijgt 22,5 % van de stemmen maar blijft op 32 zetels. Waarom is dat?
  Maar even later blijkt dat Ciutadance er zeven zetels op vooruit gaat. He?

  1. De zetels verdeling is op basis van een verdeelsleutel. Een regio (comunidad Catalonië) is opgedeeld in kies districten (provincie: Barcelona, Girona, Lérida en Tarragona). Ieder district vertegenwoordigd een aantal punten (zetels), dit is op basis van het totaal aan inwoners per district. Zo hebben district Barcelona 85, Girona 17, Lérida 15 en Tarragona 18 zetels, dit maakt tezamen de 135 zetels in het regioparlement. Binnen elk kies district wordt het aantal behaalde stemmen omgezet naar een percentage ten opzichten van de opkomst (binnen het desbetreffende kies district). Die behaalde percentage wordt losgelaten op de beschikbare zetels binnen dat desbetreffende kies district. Deze verdeelmethode kan (en in het geval in Catalonië) een vertekend beeld.

   In het plaatje in het artikel staat het aantal zetels van de vorige verkiezingen in 2015 tussen haakjes, dus in 2015 had Ciutadans 25 zetels behaald en volgens deze peiling met 7 zetels stijgen naar 32 zetels, maar in welke kiesdistricten dit zal zijn is niet gepeild of niet bekend gemaakt.

 6. Dat wordt nog spannend op 21D. Ik begrijp niet dat de separatisten na de totale mislukking van Poezemond en de schade die hij aan Catalonië heeft toegebracht, toch zo veel stemmen krijgen. De winst van Ciudadanos snap ik wel. De lijsttrekster is erg overtuigend in haar optredens (en spreekt altijd Spaans).

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken