skip to Main Content
De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken
123rf

De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – San Nicolás (Sinterklaas) en Pedro el Negro (Zwarte Piet) zijn weer vanuit Spanje naar Nederland en België geëmigreerd waar ze niet langer dan 183 dagen mogen verblijven aangezien het Spanjaarden zijn die voor korte tijd in Nederland en België verblijven. Het vreemde is echter dat iedereen zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan …” wie kent het lied niet. Helaas is het echter zo dat de Sint helemaal niets met Spanje te maken heeft. De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard.

Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte. In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. In Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is? Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België.

Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de bekende 80-jarige oorlog. Toch was er gedurende de oorlogsjaren ook veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt 🙂

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt want hier werden immers de relieken van San Nicolas bewaard. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje of …

Driekoningen

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het Nederlandse en Belgische San Nicolás feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum namelijk op 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Ik wou dat Spanje het Sinterklaasfeest aannam, of tenminste wat meer kende. Ik woon hier al meer dan een jaar ondertussen (Galicia) en NIEMAND kent hier ons gebruik van Sinterklaas of hoe Belgen trots zijn en een eigen kinderfeestdag hebben dat genoemd is naar een man die uit spanje komt – niets turkije, zoals het liedje zegt: hij komt vanuit Spanje aan. Voor kinderen is de man Spaans. Ik ga ze dat hier uitleggen denk ik. Verstrekt de spaanse trots 😉

  2. Ik heb als klein kind (70 jaar geleden) een brief geschreven aan Sinterklaas in Spanje en daar netjes antwoord op gekregen. Bij het bedrijf, waar mijn vader werkte, werd voor de kinderen Sinterklaasfeest gevierd. Ook was ik bij de intocht in Amsterdam. Dat hefet mij een beeld van Sinterklaas en de Zwarte Pieten nagelaten. Zwarte Pieten als twee druppels water gelijk aan de Moren in de middeleeuwen. Met witte of roetveegpieten is het voor mij met het feest gedaan. En nadat Erdohan ons Nederlanders Nazi’s noemde wil ik met die niets, maar dan ok niets, met hem en zijn aanhang te maken hebben.

  3. Niemand weet precies wat Sinterklaas met Nederland te maken heeft, dus speculeren heeft geen zin. Een vaststaand feit is, dat het sinds de 19e eeuw een traditioneel kinderfeest is en dat moet zo blijven.

  4. Hahaha . Ik zit in Jávea eigenlijk altijd bij La siësta , maar ik zal eens een keer gaan kijken bij de Acqua bar. Hahaha, wat een verhaal zeg!

  5. KERSTTIJD
    Het loopt naar kerst en dan gaan wij altijd samen even een afzakkertje halen in de Acqua-bar in Javea. Wij komen daar graag en er komen altijd toffe gasten. We waren gelukkig op de motor, want de hele parkeerplaats was vol auto’s, en op de invalide parkeerplaatsen stond een hert en een wit paard, gekleed in een Lacoste jeans. Voor mij was ineens de lol eraf, en ik vroeg Marjan om maar naar een andere Bar te gaan. Hoezo? Zei Marjan. Nou ja dat zie je toch, zei ik Sinterklaas en de Kerstman zitten binnen en dat klikt niet. Ach joh, dat valt wel mee,en we stapten naar binnen. Hoi Sint Hoi Kerstman. Hoi Wim en Marjan zei Sint, Joho zei de Kerstman en drink er één van mij, en doe de hele zaak een rondje. Jeetje Wim zei de Kerstman wat ben jij lelijk geworden in een jaar tijd, heb je soms een andere kapper? Marjan gaf de Kerstman een dreun en ik probeerde een boom op te zetten met Sint. Zeg Sint, vroeg ik . Waarom draagt jouw paard een Lacoste jeans om zijn achterpoten en waarom heeft dat arme beest een blauwe knoop in zijn staart gevlochten? Gewoon zei Sint, Want dat rendier van mijn buurman zit mijn paard altijd tussen de poten te treiteren met z’n gewei. En met die blauwe knoop in zijn staart, kom ik altijd door de drankcontrole. Geef de hele zaak een rondje snikte de Kerstman terwijl hij bijkwam van de dreun van Marjan. Marjan gaf de Kerstman een zakdoek en vroeg: Zeg Kerstman je had verleden week toch drie rendieren voor je slee hangen? Klopt snikte de Kerstman terwijl hij z’n tranen droogde. Maar om hier te komen moet ik altijd langs een chick A la carte Restaurant en de eigenaar nam gelijk m’n rendieren onder vuur. Dus die staan nu op de menukaart voor de kerstdagen en die andere brengt me straks thuis. Doe iedereen nog maar een rondje snikte de Kerstman. Door het gedrag van de Kerstman, heerste er een all inclusive stemming, zodat iedereen over zijn tweede huis in Australië, en zijn boot op Hawaï zat te pochen. Toch verstoorde de man achter de toog even de stemming en vroeg: Zeg Kerstman wil je even afrekenen? U bent lastig en er staat ook nog 800 euro open van verleden week. De Kerstman was beledigd vloog van zijn kruk en zei: Ik woon in een heel groot huis en alle kamers zijn minstens dertig meter lang. Lopend begon hij te tellen van één tot dertig en verdween door de uitgang. Geef mij die bon maar zei Sinterklaas. Gaat u dan betalen Sinterklaas? Zei de barman. Gelooft u nog steeds in Sinterklaas? Geef dan iedereen nog maar een rondje. Sinterklaas wenste iedereen Prettige Kerstdagen en verdween op z’n paard.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken