skip to Main Content
De plannen van de extreemrechtse partij VOX voor Spanje
EFE

De plannen van de extreemrechtse partij VOX voor Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De extreemrechts politieke partij VOX is vanuit het niets na de verkiezingen in de autonome deelstaat opgeklommen naar een politieke formatie met 12 zetels in het Andalusische parlement. VOX is in Andalusië met name groot geworden in die delen waar men te maken heeft met de migratieproblemen. Maar wat wil VOX in Spanje bewerkstelligen, wat zijn de programmapunten van de eerste Spaanse extreemrechtse partij.

VOX staat in Spanje bekend als “extrema derecha” en in het Engels “Far Right”. VOX pleit ervoor om abortus te verbieden, de gendergeweld wetten te annuleren, huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht te verbieden en een terugkeer naar de traditionele familie bewerkstelligen.

VOX wil legale en illegale migranten het land uitzetten, een flinke muur bouwen bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla en nog veel meer maatregelen nemen die vermeld staan in het programma “Las 100 medidas para la España Viva” (PDF) ofwel “100 urgente maatregelen voor Spanje”. Daarin staat onder andere:

Migranten

VOX wil illegale migranten zonder pardon het land uit zetten maar ook de mogelijkheid hebben om legale migranten (die dus de Spaanse nationaliteit hebben) het land uitzetten als ze iets crimineels hebben gedaan of dat van plan zijn en daarvoor opgepakt zijn. VOX wil ook een cuota zetten op het aantal buitenlanders die Spanje mogen binnenkomen gekeken naar nationaliteiten en cultuur.

Onbegaanbare muur

VOX wil in de Spaanse enclaves in Africa, Ceuta en Melilla, onoverkomelijke muren plaatsen die elke migrant moet tegenhouden. Het defensiebudget moet omhoog om de strijd tegen de migratie op te voeren. In de rubriek “defensie, veiligheid en grenzen” staat ook dat alle fundamentalistische moskeeën in Spanje gesloten moeten worden en de imams die het fundamentalisme, minachting voor vrouwen of de jihad propageren te verdrijven.

Autonomie

VOX wil geen autonome deelstaten meer hebben in Spanje en nog maar een centrale regering in Madrid. Daarnaast wil VOX politieke partijen en instanties die de destructie van de Spaanse eenheid bevorderen verbieden. De eerste regio waar VOX mee wil beginnen is Catalonië waar de nationalistische partijen (VOX is in feite ook een nationalistische partij) wil verbieden.

Daarnaast wil VOX alle regionale televisiezenders sluiten en alle regionale weerinstituten ontbinden en alles centraal vanuit Madrid regelen. Ook wil VOX het aantal burgemeesters en gemeenteambtenaren met 50% reduceren in Spanje.

Spaanse symbolen

Één regering en één parlement voor heel Spanje, dat is wat VOX wil. Ook moeten alle symbolen die te maken hebben met Spanje zoals vlaggen, volkslied en Koningshuis heilig zijn waarbij elke vorm van belediging strafbaar is met zware straffen.

Gender

VOX wil met onmiddellijke ingang de gendergeweld (violencia de género) wetten annuleren omdat deze wetten discriminerend zijn en elke vorm van discriminatie tussen de verschillende genders mag volgens VOX niet. Feministische organisaties moeten verboden worden in Spanje en moeten geen subsidies meer ontvangen.

VOX wil een “violencia intrafamiliar” wet ofwel een wet waarbij elk lid binnen een familie beschermd wordt, ouderen, mannen, vrouwen en kinderen. Daarnaast ziet VOX de abortus niet als het recht van een vrouw en de extreemrechtse partij wil de huidige wetten veranderen om het leven van het begin tot het einde te beschermen.

Dictatuur

VOX wil de “Ley de Memoria Histórica de España” die de rechten van de slachtoffers erkent en maatregelen ten gunste van degenen die tijdens de burgeroorlog en dictatuur vervolging of geweld geleden hebben afschaffen. Volgens VOX is geen enkel parlement gerechtigd het verleden te definiëren. In plaats van het volk te verdelen in goede en kwade personen ten tijde van de burgeroorlog en dictatuur, moeten diegene die aan beide kanten hun leven hebben verloren herdacht worden.

VOX wil liever een wet die de rechten en waarden van slachtoffers van terrorisme eren waarbij ook monumenten gebouwd moeten worden voor slachtoffers van het terrorisme in Spanje.

Belastingen

VOX wil een deel van de belastingen verlagen en een fiscale revolutie in werking zetten. Zo moeten alle Spanjaarden tot 12.000 euro salaris op jaarbasis vrijgesteld worden van het betalen van loonbelasting en moet er een universeel percentage komen van 20% voor iedereen die tussen de 12.000 en 60.000 euro verdient per jaar. VOX wil ook een afschaffing van successierechten en schenkingsrechten in Spanje.

VOX wil ook een vorm van land-liberalisatie wat wil zeggen dat elk stuk land dat geschikt is om te bouwen en niet noodzakelijkerwijs hoeft te worden beschermd vrij komt voor verstedelijking, met andere woorden heel Spanje behalve beschermde natuur wordt bouwgrond.

Stieren en jacht

VOX wil een nieuwe wet ter verdediging van alles wat met het stierenvechten te maken heeft, in heel Spanje en zonder uitzonderingen. Daarnaast wil de partij de jacht beschermen met wetten omdat de jacht noodzakelijk is en een traditionele activiteit is.

Europa

VOX wil verder denken dan Spanje alleen en wil een nieuw akkoord met de Europese Unie, al is daar verder nog niet veel over bekend.

De plannen van de extreemrechtse partij VOX voor Spanje

Santiago Abascal / Twitter

Partij

VOX werd eind 2013 opgericht als extreemrechtse partij bestaande uit o.a. PP-overlopers (zoals de leider Santiago Abascal) en ETA-slachtoffers (zoals José Antonio Ortega Lara) maar heeft nu tijdens de autonome verkiezingen in Andalusië voor het eerst parlementaire vertegenwoordiging weten te krijgen.

Bij de Europese verkiezingen in 2014 wist VOX toch 246.833 stemmen bijeen te krijgen wat er 1.500 te weinig waren om een zetel in het EU-Parlement te krijgen. Bij de nationale verkiezingen in 2015 wist VOX in heel Spanje echter niet meer dan 57.753 stemmen te krijgen. In Andalusië is het aantal stemmen van VOX toegenomen tot 395.012 stemmen waardoor VOX 12 zetels heeft in het Andalusische parlement.

VOX is het afgelopen jaar actief geweest in de Catalaanse politieke kwestie door als partij diverse aanklachten tegen Catalaanse politici en de Generalitat de Catalunya in te dienen. Daardoor is het aantal volgers van de extreemrechtse partij flink gestegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 49 reacties
 1. Even iets rechtzetten: legale immigranten zijn daarmee nog niet mensen met de Spaanse nationaliteit. Tussen illegaal en genaturaliseerd zit de categorie statushouders, zoals dat in Nederland heet. Buitenlanders dus met een legale verblijfsstatus.

  1. Hoe is dat nu mogelijk? Op dit forum zegt iedereen dat de “seperatisten” de nazi’s, facha’s etc zijn? (sarcasm alert!)

 2. De VOX formatie op de Balearen is pro Tourisme en zal
  hier goed gaan scoren met de verkiezingen in mei omdat de mensen hier de extreem linkse coalitie wel zat zijn. Op Ibiza kan je niet kiezen of je kind in het castellaans of Catalaans onderwezen wordt en er steeds meer pro Catalaanse wetgevingen komen. PP is corrupte bende zeker op de Balearen. PSOE wordt het niet in dank afgenomen dat ze perse willen regeren ook al moet dat met de Steun van extreem links en separatistische partijen. Podemos wordt gefinancieerd door Venezuela. Lees het artikel in de Vanguardia van 3 december. Ik wordt niet vrolijk van bepaalde standpunten van VOX maar ze zullen niet alleen kunnen regeren (voorlopig, denk ik) en laten we hopen dat ze veel water bij de wijn moeten doen in het geval van een coalitie.

 3. VOX wil genoegdoening voor Spanjes traditie die door de Partido Popular is verraden en door de socialistische PSOE van meet af aan is miskend.

 4. Inderdaad logisch wat je over de EU en VOX zeg Rob, net als wat Anton74 zegt ook logisch is. Het is nu aan de andere partijen om aan te tonen dat ze bereid zijn naar de bevolking te luisteren en niet teveel alleen maar gehecht zijn aan hun zetel in welk parlement dan ook.
  We gaan het zien allemaal

 5. Ik kijk met afschuw en verdriet naar dit artikel en naar de reacties. Van wat er boven staat kopt niet. Er kan niet gezegd worden dat bovenstaande tekst uit een objective oogpunt is geschreven. Iets anders wat blijkt uit het artikel en de reacties is dat mensen niks weten, vooral buiten Spanje.

  Ik ben Spaans en ben het helemaal niet eens met het artikel. Spanje is in tweeën verdeelt, aan de ene kant heb je links en aan de andere kant heb je rechts. Links is boos omdat rechts de burgeroorlog won in de jaren 30, hierover hebben ze nog wraakgevoelens. Links gebruikt steed de oorlog en de haat of herkozen te worden. Linkse partijen zijn niet voorstaanders van een verenigde Spanje die sterk is, daaruit volgt dan ook dat alle partijen die onafhankelijk willen worden links zijn.
  En rechts heeft niet de ballen om te staan voor wat ze staan, ze zijn bang voor links en voor hun scheldwoorden (zoals fascisten en franquisten), ze trekken zich terug en verraden op deze manier hun eigen kiezers.

  In deze situatie van onzekerheid is VOX ontstaan. Het is geen extreme rechtse partij, maar ze hebben wel extreme maatregelen en dat zijn twee verschillende dingen.

  Ik verzoek jullie je beter te informeren, vooral deze site. Daarnaast nodig ik jullie uit om geschiedenis te leren, want Franco is geen Hitler of Musolini, zelfs geen Anton Mussert. Franco weliswaar een dictator was geen barbaar noch moordenaar. Ze kunnen Franco voor niks beschuldigen. Hij heeft de dictatuur niet gebruikt om rijk te worden, niet om de macht aan zijn kinderen over te laten, hij was eropuit voor een betere Spanje. De dictatuur wordt door sommige mensen als slecht ervaren, maar het had erger gekunt. ik zeg sommige mensen, want de ene helft van Spanje vind dat wel en de andere niet.

  Het echte gevaar voor spanje zit hem in de linkse en extreme linkse partijen zoals PSOE en Podemos, die alles doen om aan de macht te zitten, al moeten ze een verbond met de duivel sluiten (terroristen en partijen voor de onafhankelijkheid).

  Ik zeg jullie lees, lees en nog meer lees. Oordeel niet als je niks weet.

  Viva España

  LCB

  PS. ik woon trouwens 13 jaar in Nederland en ik weet dat niet iedereen zo denkt.

  1. Dank voor je bijdrage, maar het geeft wel aan dat je niet regelmatig hier de commentaren leest. Een aantal dingen in je betoog worden wel degelijk door anderen onderschreven. Ik vind dus niet dat je met afschuw moet reageren op zo’n beetje iedereen hier. Dat is veel te kort door de bocht.

    1. Alleen deze vraag stellen geeft al dat u een mafkees bent. U reageert ook niet op mijn eerdere repliek over Franco.
     Nou Juan 74, dan weet je het wel.

   1. Hallo Rob, hier uw lokale verslaggever….
    Het lijkt erop dat u een vraag dient te beantwoorden van der opper Miel, de man/vrouw/het, dat hangt nog even van VOX af nu, die ons allen telkens de les komt lezen en het beter weet dan de betweters (zijn/haar/het woorden niet de mijne)
    DUUUUUUUUSSSSSS de eerste vraag van mijn kant, welke Rob bent u eigenlijk, de Rob die we allemaal kennen of de nep-Rob die maar geen rugnummer wil nemen.
    Hoe dan ook beste Rob, uw lokale verslaggever wil echt wel heeeeel graag horen met welk een repliek u komt op deze open vraag van ons aller orakel….
    Uw nederige dienaar wacht geduldig af, maar schiet wel ff op, ik moet nodig!

  2. Een paar vraagjes:
   Wat versta jij onder ‘obectiviteit’ ?
   Geloof jij écht dat Sanchez en Iglesias handelen uit wraak voor de verloren oorlog van 80 jaar geleden ?
   Klopt het dan niet dat Franco de burgeroorlog won dankzij de steun van zowel Hitler als Mussolini ?
   Is het dan niet correct dat hij, ook al was hij misschien zelf geen moordenaar, vele duizende slachtoffers heeft gemaakt ?
   Had het écht erger gekund ?
   Wordt een dictatuur niet door de hele wereld + de helft van Spanje als slecht ervaren?
   Met welke terroristen hebben PSOE en Podemos een verbond gesloten en wat dacht je van de afspraken tussen Rajoy en de Basken ?
   Ben je zeker dat je al genoeg gelezen hebt ?

   1. In de tijd dat Franco de steun had van H. en M.was er nog geen WO. en de helft van het westen + Rusland onderhandelde met deze twee heerschappen.
    Maar weet dat het de socialisten van AZANA en kornuiten waren die met het moorden begonnen waren, vooral de kerk en zijn dienaren (3 bisschoppen, en + 8OOO priesters en nonnen werden door hen vermoord .
    Het was toch Azana die zegde , Spanje heeft opgehouden Catoliek te zijn en liever kerken en abdijen in brand steken dan een van onze lokalen .

    1. Ik ben zeer onder de indruk van uw reactie!
     Daarbij ga ik er even van uit dat u eerder als LCB hier ook een zeer uitgebreide reactie zette….?
     Of ik het volledig eens ben met uw visie, laat ik even in het midden, maar ik waardeer zeker de kennis en de informatie.
     Dank u!

    2. Op de derde vraag is het antwoord dus: “Ja, het klopt !”, waaruit volgt dat de bewering “…want Franco is geen Hitler of Musolini, …” nogal ongeloofwaardig overkomt, toch?
     Op de andere vragen komt geen antwoord neem ik aan. Jammer want zo mis (niet alleen) ik een pak kennis en informatie. Maar goed, laten we het hier dan maar bij laten.

  3. LCB, ik ben het geheel met U eens. De feiten in dit artikel worden verdraaid. VOX is niet extreem rechts, dat maken linkse schrijvers in de media er van en laag bij de grondse socialisten die de verliezende partij zijn. Remco Stoffer kan en wil dat niet begrijpen. Ik heb dit vaker in zijn artikelen opgemerkt. Jammer dat de schrijver deze aardige en informatieve website voor zijn wat in nevelen gehulde politieke linkse opvattingen gebruikt. Dom hoor, je verliest daarmee lezers. Er zijn genoeg andere en wellicht betere sites dan deze. Stoffer, nog bedankt en adios! Ik heb genoeg van fake nieuws.

   1. 100% correct Evert. Als er maar iemand reageert wat niet in het kraam past van Remco Stoffer wordt met fake argumenten (lees linkse) bestreden. Wat er in Spanje gebeurt is identiek wat er in veel Europese landen aan het veranderen is. Links wordt vanwege het verloochenen van de eigen bevolking en cultuur overal afgestraft en dat wordt door hen, als slechte verliezers, ervaren. Ook Europa en haar wereldvreemde vazallen grijpt elke nederlaag van links aan om de winnaars als fascisten enz… te beschrijven. Eens zullen de schellen van de ogen vallen want links oogst wat het heeft gezaaid.

    1. Marcus en Evert.
     Jullie aanname dat Stoffer hier zijn mening in de artikelen neerpent is niet correct.
     Spanjevandaag vertaalt een artikel uit het Spaans en daaronder geven lezers en in sommige gevallen de redactie hun mening daarover.
     Hoe jullie er over spreken is het dus niet alsof het Stoffer zijn eigen mening is die in de artikelen staat, dat is dus niet correct.
     En van een aan mensen dat hier zijn of haar reacties neerzet, is het algemeen bekend dat zij zeer zeker niet links zijn, dus ook die opmerkingen raken kant nog wal.
     Als je het niet eens bent met de gang van zaken op welke website dan ook, dan ga je toch gewoon elders lezen en reageren? Maar zo te lezen zijn jullie beiden redelijk Trumpiaans, dus alles dat niet in jullie straatje past is fake-news, ligt aan de andere kant van het politieke spectrum of…..nou ja, wat er maar in jullie straatje van pas komt. Zo werkt de wereld niet heh, dat je altijd je zin krijgt en altijd gelijk hebt.

  4. LCB: Een echte Franco aanhanger merk ik wel. U mag dan wel Spaans zijn maar bent duidelijk niet op de hoogte van de geschiedenis van uw eigen land.
   Franco is net zo goed geen moordenaar als Hitler dat was. Of Stalin, of welke andere grote dictators van de afgelopen eeuw. Er zijn gevallen bekend dat zij zelf aan het moorden sloegen.
   Het gaat er nl. niet om dat zij zelf moorden, maar dat hun systeem er voor zorgden dat er gemoord werd, door anderen.
   En U gaat hier toch echt niet beweren dat er tijdens de burgeroorlog door Franco (maar ook de tegenstanders) niet gemoord werd! Of er daarna! Dat waren allemaal ongelukken? Of die vielen tijdens de strijd, in de gevangenis, of het concentratie kamp…
   De ontkenning van de moorden door het Franco bewind is bijna hetzelfde als het ontkennen van de holocaust al ben ik bang dat U daar ook zo uw ideeën over heeft…
   En Anton Mussert? Tja, dat was werkelijk maar een zwak aftreksel van Franco als het om hun afschikwekkende bewind gaat. Het ging ook de Duitsers toen al lang niet grof genoeg en hij kreeg al gauw een bijrolletje toe bedeeld.

   Franco was er op uit om een beter Spanje te bereiken….? Tja, Hilter, Stalin en de zijnen hadden het ook allemaal goed met hun burgers en het land voor….. Het waren werkelijk zegeningen voor het volk.

   Nee meneer LCB (weer één die niet voor zijn naam durft uit te komen) U geeft wel een heel erg bevooroordeelde kijk op de zaken. Helaas is soortgelijk veschrikkelijk onnadenkend handelen waardoor partijen als VOX stemmen krijgen. We mogen toch hopen dat het verstand overwint, ook in Spanje.
   Want een terugkeer naar de zwarte jaren van het Spaanse fascisme daar zitten maar heel weinig mensen op te wachten.

  5. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er niet veel Spanjaarden denken zoals jij!
   Franco heeft afhankelijk van de geschiedkundige bron 400.000 (rechts!) tot 1.000.000 (links!) doden op zijn geweten! Hoe kan je dan zeggen dat het nog zo slecht niet was?

 6. Na bijna 10 jaar in Valencia te wonen is de aftakeling sinds vorig jaar oktober duidelijk te merken. Links wordt linkser, rechts wordt rechtser. Met aftakeling doel ik op steeds grotere contrasten tussen rijk en arm. Meer daklozen op straat ipv minder. Meer mensen met schulden ipv minder. Meer banen die naar meertalige expats/buitenlanders/legale immigranten gaan dan minder.

  Het land besteed geen of nauwelijks geld en kwalitatief hoogstaand Engels onderwijs. Alleen de rijke kinderen van de happy few kunnen op dure scholen leren voor die veel betere kansen op de nog altijd slechte arbeidsmarkt. Sinds vorig jaar dankzij de Catalonië voorstanders in Valencia, is al het onderwijs Valenciaans. Daarna komt Spaans/Castellano en Engels wordt nog altijd onderwezen op publieke scholen door onervaren leerkrachten die alles fonetisch aanleren.

  Spanje durft hun eigen volk uit te buiten maar met de vinger wordt wereldwijd (De Mexicanen, Marokkanen, Polen, Roemenen) eerst naar immigranten gewezen omdat dit het makkelijkst is .

  Dezelfde immigranten die uit Zuid-Amerika werden verwelkomt om goedkope arbeid te verrichten omdat Spanjaarden er te lui voor waren. Totdat de crisis in 2008 ontstond. Per baan zo’n 1000 sollicitanten is heel gebruikelijk. Ook nu nog. Dus het minimum loon van zo’n 750 euro bruto geldt al jaren voor iedere burger met weinig tot geen interessante opleiding zonder talenkennis. Dan wordt je als Spanjaard vanzelf boos. Maar op wie?

  Een land dom houden heeft zijn voordelen. Zeker als je geen geld hebt om te reizen en je horizon te verbreden. Of als media kanalen worden gecensureerd en VOX daar nog een schepje bovenop wil doen.

  VOX of welke andere extreme partij met half nieuws, fake news of hier en daar een goed idee, kan prima populair worden. Het is een logisch gevolg van structureel wanbeleid.

  Totdat ook bij al dit soort kleine partijen blijkt hoe corrupt ze zijn. De PP viel wat later door de mand. Maar bij elke partij in Spanje is geld en macht naast vriendjespolitiek de motivatie. De enige motivatie overigens verpakt in een mooi jasje.

  Niet het zogenaamde belang van hun kiezers staat voorop. Necesitas un enchufe als je hier wat wil bereiken. Dat wil zeggen. Of je kent iemand met macht die wat voor je kan betekenen, of je komt ook als Spanjaard nooit echt vooruit.

  VOX wil inderdaad terug naar de jaren 30 met hier en daar een goed idee. 50 % Minder ambtenaren klinkt mooi. Maar volgens de eigen wetten kunnen ambtenaren nooit ontslagen worden. En welke ambtenaren zullen blijven zitten wat betreft de VOX? Enkel de gelijkgestemden en rechtse lijkt me.

  Regionaal, gemeentelijk of landelijk beleid is in mijn beleving nooit gefocust op de eenwording van Spanje na Franco. 43 Jaar later doen de rechtse partijen hier hun voordeel mee omdat Madrid niet staat en nooit stond voor alle Spanjaarden. Net als VOX niet staat voor alle inwoners van Andalucia.

  En het gemeentebeleid in Valencia om de stad te veranderen in een kermis voor toeristen heeft het voor partijen als VOX alleen maar makkelijker gemaakt. De eerste graffiti met TOURIST GO HOME en TOURIST YOU ARE NOT WELCOME zijn er al. In Barcelona is dit 100 keer erger en worden toeristen bedreigd in de Hop on Hop officiële bussen. Al 2 jaar!

  Omdat het voor de local onbetaalbaar is geworden. Ook Valencia is niet meer voor de Valencianen maar voor Airbnb, rijke expats met 3 keer zoveel jaar inkomen, cruiseschepen en bus tours met 40 man per gids.

  Het eigen beleid wekt onvrede, ongelijkheid en hardere tegenstellingen in de hand en daar gaat VOX of welke andere linkse partij niets aan verbeteren. Er bestond vòòr Franco geen dialoog en de schijn democratie van daarna staat nu zeker onder druk met schreeuwlelijkerds van VOX met middeleeuws gedachtegoed. Echter worden ze gerund door zeer slimme en manipulatieve leiders in een land met vooral ononderlegde Spanjaarden.

  Het kleine groepje weldenkenden en reislustige Spanjaarden denkt er het zijne van en emigreert uiteindelijk naar een vrije democratie met een onafhankelijk rechtssysteem.

  Dat zal ik als expat, geboren in Colombia maar Nederlandse van nationaliteit ook doen. Trots op mijn Nederlanderschap! Diep ontzag voor mijn Latina medebewoners en dol op de gemoedelijke Valenciaanse buurmannen en vrouwen van mijn geliefde El Carmen. Die ooit zo gemoedelijke wijk voor de local.

  1. Ja, onderwijs noemde ik al. Na Cataluña, gaat het in de C.V. nu ook helemaal mis, mede door een levensgevaarlijke gek, genaamd Vicente Marzà, de zg. minister van onderwijs in de CV. Precies wat je zegt: bijna al het onderwijs in het Valenciaans en nog maar een enkel uurtje Spaans en amper Engels! Dit alles onder de dekmantel “ plurilingüismo”.
   In feite vind hier gewoon een grote misdaad plaats! Hele jonge bevolkingsgroepen worden nu in feite opgeleid voor de werkloosheid van de toekomst. Laat dit nu net het enige punt zijn waar VOX dus wél gelijk heeft. Onderwijs moet terug naar Madrid.

   1. Rob weet u hoe het Catalaanse onderwijs juist werkt (systeem van immersie waarbij even goed Catalaans als Castiliaans en vaak ook Engels wordt onderwezen aan de kinderen) of bent u weer uit u nek aan het kletsen . Het zijn dus de leerlingen afkomstig uit de door u zo verfoeide Catalaanse onderwijs die de beste (officielle) scoren halen voor CASTILIAANS (Spaans) voor heel het Spaanse nationaal onderwijs niveau. De realiteit van de officielle SPAANSE cijfers geeft dus een totaal andere beeld dan de door uw demagogische verkondigde verhalen.

    1. Neeeee Jacob: net jij bent uit je nek aan het kletsen! Ik heb het persoonlijk meegemaakt. Ik heb op de school gezeten en werd gewoon “gehersenspoeld” door het AUTONOME onderwijs van Catalonië. Je werd gewoon geïdroctineerd door deze “leraars” aangaande (vooral) geschiedenis en taal. Gelukkig hadden mijn ouders dit op tijd door en haalden me weg.

     1. Jopke. was u opleiding in Catalonië eentalig of heb je ook lessen gekregen in het Castiliaans!!!!!

     2. Jacob praat echt poep. Laatst een Kennisje van mij. Jochie van 8. Had een 10 bladzijden scriptie gemaakt. Werd omgezien teruggestuurd door de leraar, want het was in het Spaans. Moeders ging uiteraard verhaal halen op school. Omdat deze scripties kennelijk roeleren onder de ouders , had de schooldirecteur het verboden in een andere taal dan Catalaans te accepteren. Hij wilde niet andere ouders voor het hoofd stoten met scripties in het Spaans!
      Wie wordt hier nou gehersenspoeld ?? Totaal ziek volk daar.

     3. Wat Rob hier neerzet is nog maar 1 voorbeeld van wat er allemaal gebeurd(e)

     4. Jopke ik heb u EEN eenvoudige vraag gesteld. Wordt in het Catalaans onderwijs het CASTILIAANS EN CATALAANS terzelfdertijd onderwezen aan de kinderen. JA OF NEEN (niet rond de pot draaien dus gewoon maar eerlijk antwoorden)!!!
      Rob, wat ik dus uit u verhaal afleid is dat u goedkeur dat de ouders de leer opdracht van de school naast zich neerleggen vooral dat de opdracht was om een scriptie te maken in het CATALAANS (om deze taal aan te leren) en dus niet in het CASTILIAANS (wat geen nut heeft als het doel het leren van Catalaans is) maar dat de ouders dus op eigen houtje gedacht hebben dat dit tegen in het leer programma in het Castiliaans moest gebeuren. U zou in Vlaanderen of Nederland ook een probleem hebben met de leraar Engels als men u vraagt een scriptie in het Engels in te dienen en dat u op eigen houtje gaat beslissen dat dit alsnog in het Duits of een ander taal moet gebeuren omdat u Engels een minderwaardig taal vindt.

     5. Jacob , het antwoord op uw vraag is simpel: nee, dat stond niet in de opdracht. Er was niets over taal gezegd.
      Daarom geef ik het voorbeeld ook.

     6. Rob, u heeft blijkbaar niet goed door dat in Catalaanse scholen dus ook CATALAANS wordt onderwezen (samen met het Castiliaans) en dat het dus absoluut normaal is dat je taken verplicht in deze TAAL VAN DE REGIO moet uitvoert. U zou in Nederland of Vlaanderen school het maar eens moeten aandurven al uw opgedragen taken in het Frans te gaan uitvoeren met de (arrogante) melding dat het Frans een belangrijkere taal is en het Nederlands eigenlijk maar een tweede rangs (boeren)taal is.

     7. TROLALERT!
      Elke publieke school hier in de buurt waar wij wonen in Bcn geeft les in Spaans EN Catalaans! Hierbovenop krijgen kinderen vanaf P5 (5j) zelfs Engels! Vanaf ong 12j krijgen ze ook Frans en velen scholen bieden deze talen (en ook Duits!) ook nog eens aan in extrascolar!
      Brainwashing om een open internationale mentaliteit te hebben!

 7. Ik ga niet al die 100 punten van VOX doornemen anders krijg ik last van mijn maag, alleen een derde bekeken, maar er zitten wel wat beangstigende zaken tussen.

  Nr. 33. Voor onbepaalde tijd uit Schengen stappen, dus gesloten grenzen en zonder paspoort kom je Spanje als Nederlander of Belg er niet meer in.

  Nr. 30, gelijk stellen van prive beveiligers aan politie e.d. Staat er niet maar dit maakt de weg vrij voor het maken van een privé “VOXpolitie” zoals ISIS bijvoorbeeld hun zedenpolitie heeft die iedereen aanpakt die niet volgens hun normen leeft.

  Nr. 1 begint al leuk: de “catalaanse staatstreep” beeindigen. Hoe? Door een staatsgreep te plegen in Catalonië (en nee het staat er ook niet letterlijk maar wie begrijpend leest snapt het wel).

  Eng volk, met VOX gaat Spanje terug naar de jaren 30.

 8. Wat me vooral opvalt, Spanje is toch een land dat zeer veel baat heeft bij de EU, al zullen sommigen hier dat anders zien. Maar deze partij zegt feitelijk niets over waar ze staan ten opzichte van de EU als ik het goed lees?
  Hoe kan je nu politiek willen bedrijven, zonder daar iets zinnigs over in je programma te hebben staan? Ja, kennelijk vinden hun kiezers dat niet zo belangrijk, wellicht omdat ze geen idee hebben wat de EU voor Spanje aan voordelen biedt.

  De rest van de partijen dient zich dus eens ernstig achter de oren te krabben welke koers ze op bepaalde vlakken dienen te gaan voeren.
  Als met name het immigratie beleid voor mensen een reden is om deze partij te stemmen, zul je wellicht als land toch eens moeten gaan kijken of je bestaande wetten nog goed werken of juist niet.

  Hiermee laat ik maar in het midden wat ik van de partij vind. Je ziet in veel landen dat er op de rechterkant, die we dan maar even voor het gemak extreem noemen, partijen enorm in opkomst zijn. Kennelijk heeft de politiek de lessen uit het verleden niet voldoende ter harte genomen en is teveel achterover gaan leunen.
  1 ding ben ik dan wel met ze eens, net als in veel landen dient men nu vooral eens naar de eigen bevolking te gaan kijken en het daar goed voor te regelen. En dan bedoel ik dat voor alle regio´s van Spanje.

  1. De opkomst van deze partij is in lijn met de trend in andere landen. Ze trekken vooral kiezers die hun onvrede willen uiten over ( inderdaad) immigratie en de economische toestand. Ter linker zijde bestond dit al in Spanje door op onze fraaie paardenstaart te kunnen stemmen, ter rechterzijde nog niet. Dat vacuüm is nu ingevuld. Overigens niet dat dit ook maar iets zal oplossen. Want het echte probleem in Spanje is WERK. De werkloosheid is gewoon te hoog. Immigranten daarvan de schuld geven is niets meer dan een bliksemafleider. Bovendien is het immigratieprobleem in Spanje slechts een fractie tov de rijkere noordelijke landen. Zie hier al het beperkte bestaansrecht van deze partij. Ik ben het op 1 punt wel met hen eens, en dat is de macht van die geldverslindende regionale regeringen inperken . Met name de gevolgen van onderwijs zijn maar alom bekend en desastreus gebleken.
   Over jouw vraag van de EU. Weten doe ik het niet, maar in het algemeen zijn zeer rechtse partijen op zijn minst EU-kritisch of zelfs anti EU.
   Alleen daarom al wil ik niets met deze partij te maken hebben. Spanje heeft -zoals je al zegt- enorme baat bij de EU gehad en heeft het nog steeds.

  2. Het heeft met deze topic niets te maken maar voor de Europahaters hier op het forum wil ik ook aanhalen dat we in West-Europa reeds meer dan 70 jaar zonder oorlog leven. Een record en dit dank zij de EU. (Niet dat ik beweer dat jij dat bent Juan74 maar er zijn hier wel enkele lezers die het wel zijn en daar mag ook eens over nagedacht worden)

   1. Ik heb zeker niet tegen de EU hoor Jopke, maar vind wel dat er erg veel geld naar Brussel moet en de mensen die daar werken belachelijk veel geld per maand verdienen. Dat kan allemaal best iets minder. En zo zijn er nog wel wat nadelen.
    Maar daarnaast hebben we ook veel goeds aan de EU te danken. Dus alles bij elkaar genomen, zie ik absoluut dat het goed is dat we nu leven binnen de EU.

    Klein puntje van aandacht.
    De EU overigens bestaat sinds dacht 1993? Dus dat is nog lang geen 70 jaar, een groot deel van de vrede in Europa schuif ik dan vooral ook op het bordje van de NAVO.
    In de oorlog die we in het voormalig Oost-Blok hadden waren het ook de blauwhelmen die er heen moesten en niet een EU leger. Ok, jij spreekt over West-Europa, maar ik kijk even naar heel Europa.

  3. Ze zijn eurofoben, net als de rest van extreem rechts in Europa. Wel grappig dat dit type partijen tegen de EU zijn maar wel meedoen aan de europese verkiezingen en posten hebben in Brussel. Als het om hun eigen portemonee gaat vinden ze het niet erg om door de EU betaald te worden. Wellicht daarom dat hun beleid niet echt bekend is, ze willen zoals iedereen wel de vruchten maar niet de lasten.

   Waar het eigen volk eerst-beleid toe leidt laat zich raden, of het stemvolk moet stekeblind zijn (sluit ik niet uit), al willen volgers van de partij niet dat men ze extreem rechts noemt, maar wel dat alles over ‘de ander’ wordt benoemd, maar wee als je hen gaat benoemen.

   VOX speelt in op de onvrede om macht te verwerven, net als Podemos dat deed. Maar verwacht er niets goeds van.

   Quota voor buitenlanders worden trouwens al in Zwitserland (in het VK dacht ik ook) gehanteerd, je bent daar welkom om te skieën, maar als de vestigingsquota voor Nederlanders, of Belgen, of Spanjaarden vol is kun je je niet vestigen en wordt je als Nederlander, Belg of Spanjaard uitgezet. Landen met zulk beleid mijd ik als de pest. Als ik er niet in mag wonen ga ik er ook niet in skiën.

   Vind het wel eng dat deze op macht beluste types zouden regeren. Zie Pedro Sanchez die krijg je ook niet zomaar weg. Het zijn figuren die niets anders kunnen, dan krijgen ze opeens geld en macht en gaan dan als het aan ben ligt nooit meer weg. Maduro is ook zo’n figuur. Zorgelijke ontwikkeling dus (die al eerder in gang is gezet).

   Het grappigste van alles vind ik wel als mensen niet in hun geboorteland wonen maar wel klagen over migranten. Tja, denk even na…

 9. De rillingen lopen me nu al over de rug als dat ooit aan de macht zou komen. Ik zou dan ook Spanje direct verlaten.

  1. Weglopen nu niet direct. Ook een (beperkte) dictatuur is leefbaar als men zich houdt aan de wetten, hoe streng ook. Bij de Catalaanse crisis van vorig jaar is gebleken hier nog zéér veel mensen rondlopen die een franco-regime verkiezen boven een democratie en met enig heimwee terug denken aan het verleden. Het politiegeweld werd door velen (niet alleen Spanjaarden) als verantwoord én noodzakelijk beschouwd. VOX recupereert deze ex-Rajoy-kiezers en een verdere afkalving van de door corruptie verteerde PP ten voordele van het extreem nationalisme en de maagdelijkheid van VOX lijkt meer dan logisch. Gelukkig zijn er ook zeer veel Spanjaarden die deze evolutie met afkeer volgen en is een VOX-regering waarschijnlijk nog niet voor morgen.

   1. Ach, ach, ach die Miel toch. Altijd maar weer Franco hè.
    Vraagje: is de huidige grondwet in Spanje van voor of na Franco? En hoe hebben de Catalanen gestemd over deze grondwet?

    1. Robke, ik had het niet over Franco zelf, maar over het ‘franco-regime’ als synoniem voor ‘dictatuur’.
     De Grondwet is van na Franco, en voldoet al lang niet meer. Ze gaan hem dan ook aanpassen.
     Je hebt LCB bedankt voor zijn ‘bijdrage’? Dat is toevallig het soort mensen dat ik hierboven bedoel. Een geestesgenoot ?

     1. Ik heb hierboven al gereageerd . Je draait er volledig omheen. De grondwet voldoet niet meer….. want?? Omdat er even iets niet goed uitkomt? En dan nog . Hij voldoet niet meer en dus mogen we gewoon onze reet er mee afvegen?
      Jij staat voor anarchie, mannetje. Levensgevaarlijk!

   2. Miel, in Catalonië ontstond er weldegelijk een leegloop toen de catalaanse regering voor een franco-regime koos. Je ziet het ook aan de stagnatie van de huizenprijzen in die regio. Uiteraard gaan mensen weg wanneer er een totalitair en discriminerend bewind wil regeren, daar zit niemand op te wachten (behalve de stekeblinden).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by