De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken

De “Fiesta de San Nicolás” heeft eigenlijk niets met Spanje te maken
Beeld: 123rf

MADRID – San Nicolás (Sinterklaas) en Pedro el Negro (Zwarte Piet) zijn weer vanuit Spanje naar Nederland en België geëmigreerd waar ze niet langer dan 183 dagen mogen verblijven aangezien het Spanjaarden zijn die voor korte tijd in Nederland en België verblijven. Het vreemde is echter dat iedereen zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan …” wie kent het lied niet. Helaas is het echter zo dat de Sint helemaal niets met Spanje te maken heeft. De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard.

Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte. In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. In Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is? Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België.

Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de bekende 80-jarige oorlog. Toch was er gedurende de oorlogsjaren ook veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt 🙂

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt want hier werden immers de relieken van San Nicolas bewaard. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje of …

Driekoningen

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het Nederlandse en Belgische San Nicolás feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum namelijk op 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
ado

Pakjesavond, neen Sinterklaasavond, geef nu altijd toe aan die andere godsdienst, trouwens met al die godsdiensten komen er zolang ik weet oorlogen door en zeggen ze dat god hen die opdroeg. Voor mij zelf bestaat de Sint in mijn jeugdjaren, had eens vergeten een raap en wortel voor het paard te leggen, maar die was boos stampte met zijn achterpoten tegen de keuken deur…later als ik vader werd vond ik het ook leuk (maar mijn zoontje had wel met behulp van mij wel wortel en raap gelegd ! Haha wat leuk was dat.

opa

sinds ik opa ben, geloof ik weer in Sinterklaas 🙂

er zat zelfs wat in mijn schoentje laatst, een soort chocolade kikker

hoe zou dat nou komen?

feolavh@hotmail.com

Een leuk verhaal, maar inderdaad, heb het in Spanje niet over “Fiesta de San Nicolás” of over “Pedro el Negro” want dat is puur Nederlands.
Ik denk ook dat men zegt dat Sinterklaas uit Spanje komt omdat dat een land was wat vroeger ver weg was, waardoor de dreiging “anders ga je in de zak mee naar Spanje” misschien effectief was. Een hele mooie traditie, waarvan veel elementen overeenkomen met die van het Driekoningen feest in Spanje (feestelijke intocht, cadeau’s, snoep, stoute kinderen krijgen wat anders, etc.).

martin-anoniem

Weer 2 van die gelukszoekers die ze gelukkig op tijd het land uit zetten. En altijd met die boot proberen om vaste voet aan wal te krijgen.

Anoniem

azijnpisser zeggen ze in Antwerpen

opa

maar ze brengen wel kadootjes en een paar spannende dagen mee.

Rob

Wat is Spanje toch een prachtig land. Dit zijn weer mooie reisinspiraties.

Piet Paëlla

Mee eens Rob, een eindeloos land.
Ik ben blij dat ik destijds meegenomen werd in de zak van Sinterklaas.
Jij ook ?….

Juan74

Ik weet het niet Piet, tegenwoordig mag je echt niets meer zeggen. Ajax maakte een video over pakkies over pakjes avond en men ging dit gelijk betrekken op Pakistanen en racisme. Zwarte Piet, niet jij dus, vind men nu ook een teken van racisme….?? Ik mag geen negerzoenen meer bestellen, want die bestaan niet meer. Nou spreek jij over de ¨zak van Sinterklaas¨ zeker weten dat dit ook binnenkort niet meer mag, want stel je voor, dat men letterlijk de zak van deze beste oude man bedoelen gaat, dan kan je zo maar een beschuldiging van pedofilie aan je broek… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.