Wateroverlast in Murcia, Alicante en Balearen vanwege noodweer

Wateroverlast in Murcia, Alicante en Balearen vanwege noodweer
Beeld: 123rf

ALICANTE/MURCIA – Zoals eerder al aangegeven zou men langs de Middellandse Zeekust weer te maken krijgen met de gevolgen van een DANA of gota fría met veel regen, wind, sneeuw en een wilde zee. Een van de meest getroffen gebieden is Los Alcázares in Murcia waar naast veel overstromingen en ondergelopen woningen ook zo’n 40 mensen geëvacueerd werden.

Naast Los Alcázares waar opnieuw de straten blank stonden werd ook de gemeente San Javier in de Murcia regio getroffen door het noodweer waardoor er opnieuw veel schade is in o.a. Torre Pacheco en Dolores de Pacheco. Een grote hagelbui zorgde voor veel overlast en schade in de landbouwsector van de regio terwijl de regen en harde windvlagen de rest van het verwoestende werk deden.

LEESTIP: Wat is een DANA of gota fria in Spanje

Alicante

Ook in de provincie Alicante heeft men weer te maken met de gevolgen van de DANA of gota fría die in september zoveel schade veroorzaakte. Veel straten in o.a Elche, Santa Pola, El Altet, Torrevieja, Orihuela, Orihuela Costa, Guardamar en in de Vega Baja en Baix Vinalopó regio’s stonden weer blank nadat daar in 24 uur tijd 90 liter regenwater viel. 

In Pilar de la Horadada stond de tunnel op de AP-7 snelweg opnieuw vol met water en werd deze gedurende uren in beide rijrichtingen afgesloten voor al het verkeer.

In de Valencia regio heeft het op sommige plaatsen gesneeuwd zoals in Sant Joan de Penyagolosa, Castellfort, Ares del Maestrat en Coll d’Ares.

Balearen

Ook op de Balearen eilanden gaat het flink tekeer met het noodweer en heeft men te maken met de gevolgen van de DANA of gota fría. Naast de regen, hagel en harde windvlagen was er ook onweer met maar liefst 8.000 blikseminslagen

In Soller heeft men een nieuw record verbroken nadat daar in slechts 12 uur tijd maar liefst 191 liter/m2 regenwater viel.

Catalonië

Verwacht wordt dat de DANA of gota fría zich op woensdag verplaatst van Murcia, Alicante en de Balearen naar de rest van de de regio Valencia en Catalonië waarna de storm zich verplaatst naar het noorden van het land en mogelijk Spanje verlaat aldus de Spaanse weerdienst Aemet die gele en oranje weeralarmen heeft uitgegeven voor Catalonië, Valencia en de Balearen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb op 4/12 deze misschien misbenoemde ‘Gota Fria’ in Orihuela Costa meegemaakt en ik zag die avond de straat ook veranderen in een rivier. Het feit dat het daar en elders in die regio regelmatig overstroomt, is te wijten aan het ontbreken van riolen. Het water moet daar gewoon naar de zee lopen en doet dat ook. De dag erna was er al niets meer van te merken.

Ik lees dat er heel veel regenwater zal vallen. Is dit speciaal en is er nog ander water dat kan vallen?

Redactie, dank voor deze berichten.

sterkte daar, het is een hoop ellende voor de mensen in de regio, nu al de 2e keer dit jaar. Een rampjaar!

Wel erg kort door de bocht om een simpele depressie, ofwel een lagedruk gebied, meteen maar weer om te dopen tot een Gota Fria.
Een Gota Fria is een koude luchtstroom van af de Atlantische Oceaan welke botst op de nog relatief warme Middellandse zeelucht.
Dat is nu niet het geval, deze depressie blijft wat langer op de plaats ronddraaien door de hogedruk blokkade boven centraal Europa.
Vandaar de vele regen.

Dus Dick Miedema en anoniem zijn dezelfde persoon? ????

Zeer oplettend Bert, toch ontmaskert?

Helemaal mee eens. Men spreekt nogal snel van een Gota Fria of DANA als het wat hevig regent en dat dit waterlast veroorzaakt is begrijpelijk.
Omgeving Denia +/- 110 liter/24 uur. Voor mij is een Gota Fria >100 liter/uur voor meerdere uren.

Wel erg kort door de bocht om een simpele depressie, ofwel een lagedruk gebied, meteen maar weer om te dopen tot een Gota Fria.
Een Gota Fria is een koude luchtstroom van af de Atlantische Oceaan welke botst op de nog relatief warme Middellandse zeelucht.
Dat is nu niet het geval, deze depressie blijft wat langer op de plaats ronddraaien door de hogedruk blokkade boven centraal Europa.
Vandaar de vele regen.

Geheel juist.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.