Het woord van de week in Spanje en waar iedereen naar zocht: “allegados”

Het woord van de week in Spanje en waar iedereen naar zocht: allegado
Beeld: Freepik

Het woord van de week in Spanje en waar iedereen naar zocht: “allegados”

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft afgelopen woensdag voor aardig wat commotie gezorgd bij de bekendmaking van de corona-maatregelen tijdens de feestdagen in Spanje. Tussen 23 december en 6 januari is het in feite niet toegestaan om tussen de verschillende autonome regio’s te reizen behalve als dat is om een bezoek te brengen aan ‘familiares y allegados’. 

Dat het woord ‘familiares’ familieleden betekent is meer dan duidelijk maar wat betekent dan ‘allegados?’. Dat vroegen veel mensen zich af in Spanje want ondanks dat het woord in het officiële Spaanse woordenboek staat van de Real Academia Española wisten veel mensen niet zo snel een antwoord te geven op de vraag ‘Qué son allegados?’.

Allegado/a: Dicho de una persona: Cercana a otra en parentesco, amistad, trato o confianza.

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa moest de dag erna op donderdag tekst en uitleg geven over wat ‘allegados’ dan zijn. Illa: “allegado es una una persona que sin tener una relación familiar clásica con otra persona pues tenga una vinculación sentimental muy determinada”. 

Daarmee wilde de minister aangeven dat een ‘allegado’ een persoon is die zonder een klassieke familierelatie toch een sentimentele relatie heeft met een andere persoon. De minister geeft als voorbeeld een verkering of een partner met wie men wel of niet samenwoont.

Het probleem met het woord ‘allegados’ komt op het moment dat men zich gaat verplaatsen en als een politieagent tijdens een controle vraagt om het motief van de reis. Dat iemand op familiebezoek gaat is makkelijk aan te geven maar dat iemand als goede sentimentele vriend op bezoek gaat bij iemand anders is niet aan te duiden, tenzij de persoon die bezocht wordt een geschreven verklaring afgeeft wat zelfs via WhatsApp zou kunnen.

Op Google Trends was te zien dat de zoektocht naar het woord ‘allegados’ of de vraag ‘qué son allegados’ een enorme stijging zag maar als het goed is moet de betekenis van het woord nu duidelijk zijn. Maar dat houdt niet in dat men uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand van de mensen door geen misbruik te maken van de versoepelingen op 24, 25 31 december en 1 januari.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.