menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse ‘meidenband’ Las Ketchup treedt op voor Poolse militairen

Spaanse ‘meidenband’ Las Ketchup treedt op voor Poolse militairen
Beeld: @Lasketchupoficial / facebook

Spaanse ‘meidenband’ Las Ketchup treedt op voor Poolse militairen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ken je ze nog? Zing maar mee met ‘Aserejé’ ofwel ‘The Ketchup Song’: ‘Aserejé, ja deje tejebe tude jebere Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí’. Waarschijnlijk een van de meest rare hits uit de Spaanse muziek geschiedenis maar wereldbekend en een Spaanse klassieker op de dansvloer en bij elk feest thuis. De tekst van het lied slaat helemaal nergens op maar samen met het dansje werd het een wereldhit. De Poolse regering heeft Las Ketchup gevraagd voor een speciaal motivatie-concert voor de Poolse militairen die de grens met Wit-Rusland beschermen.

Bijna 20 jaar geleden in 2002 wist Las Ketchup een wereldhit te scoren met de hit ‘Aserejé’, wie kent het niet. Deze vreemde Spaanstalige of meer ‘Spanglisch’ hit werd maar liefst acht miljoen keert verkocht en werd een nummer een hit in twintig landen. Maar nu heeft Polen ervoor gezorgd dat men weer spreekt over de meidenband die uiteraard nu bestaat als vrouwenband (ze zijn immers wat ouder geworden).

De Poolse regering en het Poolse Ministerie van Defensie hebben Las Ketchup uitgenodigd voor het ‘Murem za polskim mundurem’ concert waar ze samen met de Duitse artiest Lou Bega bekend van ‘Mambo No. 5’, de band No Mercy met de hit ‘Where do you go’, het Zuid-Koreaanse Loona, de Duitser Captain Jack en de zanger van Ace of Base een motivatie-concert geven voor de militairen die de grens met Wit-Rusland beveiligen.

Maar de deelname van Las Ketchup heeft ook voor controverse en klachten gezorgd. Las Ketchup is niet meer zo beroemd als twintig jaar geleden maar de voormalige meidengroep heeft nog steeds genoeg fans blijkbaar. Tegenstanders zijn fel tegen een concert voor militairen die vluchtelingen tegenhouden en mensenrechten schenden terwijl het management van Las Ketchup juist aangeeft dat het geen concert is maar een televisiegala zonder politieke boodschap.   

Las Ketchup is een Spaanse meidengroep, afkomstig uit Córdoba in Andalusië. De groep bestaat uit de zussen Lola, Pilar en Lucia. Rocío Muñoz is pas later bij de groep gekomen en doet nu niet meer mee. Het zijn drie dochters van de in Spanje bekende flamenco-gitarist Juan Muñoz ‘El Tomate’ die in 2002 met ‘The Ketchup Song’ (in het Engels) en ‘Aserejé’ in het Spaans een enorme hit scoorden. Na deze wereldhit koos Spanje de meidenband uit om in 2006 mee te doen met het Eurovisie Songfestival waar ze op de 21e plaats (van de 24) eindigden met ‘Un blodymary por favor’.