skip to Main Content

Het feest van Los Reyes Magos oftewel Driekoningen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Waar op de avond van 5 januari in Nederland kinderen in groepjes van drie en verkleed als koningen over straat lopen, aanbellen bij de huizen, een liedje zingen en dan snoep, eten of tegenwoordig zelfs geld krijgen, is het feest van de Driekoningen in Spanje te vergelijken met het Sinterklaasfeest in Nederland of België met cadeaus en al.

De tres Reyes Magos heten Melchior, Caspar en Balthasar, en zijn de drie wijzen die op reis gingen om het pasgeboren kindje Jezus te zoeken en te aanbidden. Op 5 januari komen de tres Reyes Magos per boot (daar waar mogelijk) aan in Spanje waarna meestal een optocht plaatsvindt, de Cabalgata de Reyes, waarin de drie koningen op wagens, paarden, olifanten, kamelen en onder begeleiding van muzikanten en andere verklede groepen door de stad of het dorp rondrijden. Dagen van te voren worden er echter al wijzen gesignaleerd in winkelcentra en cadeau winkels om de brieven die de kinderen schrijven met daarop hun wensen in ontvangst te nemen en om foto’s te maken met de wijze man.

Kinderen dienen van te voren op het balkon of onder een raam de schoen te zetten met daarin wat lekkers om zo de cadeaus van de Reyes Magos te ontvangen op de avond van 5 januari. Mochten de kinderen zich slecht hebben gedragen gedurende het jaar ontvangen ze carbón dulce, een zakje zoete houtskool. 6 januari is in Spanje een nationale feestdag en ook de dag waarop je op straat veel kinderen zult aantreffen die hun nieuwe speelgoed uit proberen.

De ouders en uiteraard ook de kinderen genieten tijdens het Driekoningen van de Roscón de Reyes, de Driekoningskrans, met of zonder slagroom. Traditioneel zit er ergens in de Roscón een boon verstopt en wie hem op zijn bord vindt moet de Roscón betalen. Tegenwoordig vindt je steeds vaker een klein poppetje of beestje in de krans. En dat betalen, daarvan komt in de praktijk natuurlijk niet veel van terecht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend