Search
menu
Search

Politie Murcia voorkomt verkoop springaapjes en zoekt mogelijk met HIV besmette exemplaren

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie Murcia voorkomt verkoop springaapjes en zoekt mogelijk met HIV besmette exemplaren

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Agenten van de Guardia Civil in de regio Murcia hebben voorkomen dat twee jonge springaapjes, in het Spaans “monos titís”, verkocht werden. De aapjes werden door de eigenaar via internet aan de man gebracht, iets wat de agenten in de gaten hielden waarbij ze tijdens het transport van de aapjes van Alicante naar de koper toe in Murcia de illegale verkoper konden aanhouden.

De agenten van de Servicio de Protección de la Naturaleza (SEPRONA) van de Guardia Civil hebben de verkoper op de bon geslingerd voor het verkopen van beschermde diersoorten, in dit geval dus de twee jonge aapjes. Het is tot nu toe nog niet helemaal duidelijk hoe de verkoper aan de aapjes is gekomen maar wel dat hij deze per internet wilde verkopen, iets wat de politie sinds enkele weken in de gaten aan het houden was.

Springaapjes of titi’s zijn vrij kleine apen, met een gewicht van 1 tot 2 kilo en een kop-romplengte van 270 tot 450 mm. Ze bewegen zich voort door lopen, klimmen en springen en zijn afkomstig uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay en Brazilië.

De aapjes zijn beschermd en mogen niet zomaar verkocht worden, al helemaal niet door particulieren. Daarnaast staan de monos titís in Spanje op de CITES lijst, het Internationaal Verdrag inzake bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten.

De politie waarschuwt kopers en verkopers tevens over het feit dat er 42 springaapjes in omloop zijn in Spanje die mogelijk besmet zijn geraakt met het HIV virus. Afgelopen oktober werden er bij een politieoperatie 25 van 67 aapjes onderschept en is men op zoek naar de rest. De reeds gevonden aapjes werden overgebracht naar de stichting AAP Primadomus in Villena en Arca de Noé in Alicante.

Bij de politieactie werden zeven personen opgepakt in Alicante, Murcia en Sevilla vanwege het handelen in beschermde diersoorten. Daarnaast werden er nog eens 25 huiszoekingen gedaan in Elche, Torrellano, Agost, Algueña, Sevilla, Almería en Albacete.

Na onderzoek van de aapjes is gebleken dat een van deze dieren drager is van het HIV virus waardoor het mogelijk kan zijn dat de nog niet gevonden aapjes ook besmet zouden kunnen zijn – (Remco Stoffer)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?