skip to Main Content
Messi neemt anti separatisten clausule op in nieuwe miljoenencontract FC Barcelona

Messi neemt anti separatisten clausule op in nieuwe miljoenencontract FC Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – Lionel Messi heeft na maanden van onzekerheid eindelijk eind november 2017 zijn nieuwe contract met FC Barcelona ondertekend. Er werd toendertijd gediscussieerd over de vertragingen en of dat iets te maken had met de plannen van de separatisten in Catalonië en een mogelijke afscheiding van Spanje van de autonome deelstaat Catalonië. In geval van afscheiding zou FC Barcelona volgens de regels van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga niet meer in Spanje kunnen deelnemen.

Dat leek Messi niet zo’n goed idee aangezien zijn toekomst in het Spaanse voetbal, volgens velen een van de beste voetbalcompetities ter wereld, onzeker zou zijn. FC Barcelona zou bij afscheiding van Spanje niet meer met de La Liga competitie mee kunnen doen, iets wat herhaaldelijk bevestigd werd door de leiding van de Spaanse competitie maar door de Catalaanse sportbond inclusief de voetbalclub zelf vaak ontkend werd. Messi en zijn collega’s zouden dan of alleen in een theoretische eigen Catalaanse competitie kunnen spelen of in een competitie van een ander land zoals Engeland, Duitsland of Frankrijk. Dat laatste is ook niet helemaal duidelijk overigens, al zegt men in Catalonië dat Barça al meerdere uitnodigingen heeft ontvangen.

Hoe dan ook, deze onzekere toekomst heeft volgens de krant El Mundo wel degelijk meegespeeld in de beslissing van Lionel Messi om zijn miljoenencontract te ondertekenen. In zijn contract heeft de 30-jarige speler tot 2021 bijgetekend met een salaris van 35 miljoen + bonussen per jaar en is er een anti-afkoopsom opgenomen van 700 miljoen euro. Daarnaast staat er in het contract dat mocht Barça bij een hypothetische afscheiding niet meedoen aan de Spaanse, Britse, Franse of Duitse competities, Messi automatisch vrijkomt als speler en gratis de Catalaanse club kan verlaten.

Letterlijk staat er in het contract dat Messi bij afscheiding van Spanje van Catalonië alleen bij FC Barcelona blijft als deze meedoet “in een belangrijke Europese voetbalcompetitie” waaruit de krant dus opmaakt dat het over de eerdergenoemde landen gaat. Mocht Catalonië een eigen competitie hebben en dus niet meedoen op Europees- en wereldniveau, dan kan Messi gratis, dus zonder de afkoopsom van 700 miljoen euro te betalen, de Catalaanse club verlaten.

Messi en de voetbalclub hebben nog geen reactie gegeven op dit nieuws wat door El Mundo bevestigd en gepubliceerd werd en wat in rap tempo door alle nationale en diverse internationale kranten en websites werd overgenomen en de vraag is of ze dat ook wel zullen gaan doen. Het is afwachten hoe de doorgewinterde Catalaanse en separatistische voetbalfans van Barça dit weekend bij het competitieduel zullen gaan reageren op dit nieuws. Wordt Messi nu uitgefloten op het veld? Dat zou dan de eerste keer zijn

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. @Carlo: Een voetbalclub is aangesloten bij een regionaal voetbalbond, in het geval van Barça is dit bij de Catalaanse voetbalbond. Alle regionale voetbalbonden zijn aangesloten bij de overkoepelende Nationaal voetbalbond.
  Op het moment dat Catalonië een eigen land is, dan mag zij gaan lobbyen met de nationale voetbalbonden in de EU voor deelname aan een van de nationale competitie.
  Neem als voorbeeld Monaco met de voetbalclub AS Monaco in de Franse competitie Ligue 1, tevens volwaardig lid van de FIFA.

  Barça als een van de grootste voorstanders en financiers van de Indeps sekte, een beroep doen om de sede social buiten Catalonie te plaatsen is compleet absurd.

  De Premier League is te fysiek, dus zal het waarschijnlijk de Ligue 1 worden.

 2. Waarom zou, in geval van afscheiding, FC Barcelona niet in de Spaanse Primaira Division kunnen blijven? Er zijn reeds zovele firma´s die hun hoofdzetel buiten Catalonie hebben gebracht, waarom zou FC Barcelona dat dan niet kunnen doen, dat is ook een commerciele firma, zoals alle professionele voetbalclubs.

  1. Laten we nu eens stoppen met het ter discussie stellen van zaken die gewoon zo zijn. Bij afscheiding wordt fc Barcelona uit La Liga gegooid. Punt uit. Totaal onbelangrijk waarom. Gewoon een feit. Leef ermee!

  2. Carlo,
   Sorry, maar je snapt het niet of wilt het niet snappen.
   Er zijn meer dan 3000 bedrijven die hun zetel buiten Catalonie hebben gebracht, dat klopt, MAAR nog in Spanje!
   Als ze zich afscheiden van Spanje, willen ze een apart land zijn, dan horen ze dus NIET meer bij Spanje en hebben dus NIETS in een Spaanse liga te zoeken.

   Ten overvloede, ze horen dan ook NIET meer bij de EU en moeten zelfs opnieuw een UEFA en FIFA lidmaatschap aanvragen.
   Die onnozele Separatisten denken dat ze zo maar even verder kunnen gaan zoals het ging, dus met dikke EU subsidies en met geld van eehh oh nee, niet meer van Spanje….en dus ook NIET met geld van de EU. Alle banken die nu de FC Barcelona overeind houden, voldoen dan automatisch niet meer aan de ECB normen, want geen EU….en dus is FC Barcelona na een afscheiding, niets meer of minder dan een provincie club als een ACV, Spakenburg etc….uit Nederland.
   Inderdaad zoals Rob het zegt, leef er mee.

   Die Separatisten willen af van alles wat hun regio zo groot en bekend heeft gemaakt. Daarom zijn al zoveel bedrijven er van tussen getrokken.
   Als ze ooit hun zin krijgen, wat niet gaat gebeuren, dan zijn ze de baas over Girona en omstreken, en met rond de 1 miljoen inwoners, de rest van de Catalanen is dan bij Spanje gebleven.
   Je hebt 1 groot geluk Carlo, het deel waarin de stad en streek Barcelona ligt wil helemaal niet van Spanje af, zie eerdere artikelen. Dus met een beetje goede wil, speelt dit allemaal niet.
   En nee, dit is geen haat Roger en andere Separatisten aanhangers, dit zijn gewoon keiharde feiten. De echte grote Catalanen en Catalaanse bedrijven en clubs, willen diep in hun hart alles bij het oude laten, want dat is wat ze hun naam en faam en geld heeft gebracht! Ze praten nu een beetje mee met alle winden, maar ze weten zelf allemaal donders goed dat ze zonder de EU, en in het geval van de voetbalclubs, zonder de Liga en de UEFA helemaal niets voorstellen! Er is echt geen televisie zender te vinden die zoveel geld neer tikt als nu, voor 6 keer per jaar de nieuwe ¨klassieker¨ uit te zenden, Girona-Barcelona en vice versa…wie dat wel denkt, moet ff langs de dokter!
   Messi zegt het al in zijn contract! Zonder fatsoenlijke competitie is het niets waard, wanneer snappen de Separatisten dat nu ook eens?

  3. Barça loopt heel trots het separatisme te verdedigen maar ik denk ook dat wanneer Catalonië onafhankelijk zou worden ze zonder aarzelen héél snel de benen nemen. Alle rijke aanhangers van de separatisten zullen dat doen, Guardiola inbegrepen, als ie nog in Catalonië zou wonen. Sterker nog, sommigen smeren ‘m, zoals ene Puigdemont, zelfs vóór de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen 🙂

 3. Helemaal mee eens. Wat maakt een d of dt nou toch uit. Het gaat toch om de inhoud van het bericht en die begrijpt toch iedereen al dan niet met d of t.?

 4. Mag men van de heer Remco Stoffer en van de Redactie niet verwachten dat ze ooit zouden leren zonder DT fouten te schrijven ?

  1. nee, anders heeft men niets meer te zeuren … verhaal begrepen toch? 😉 Overigens zie ik geen DT fout in het artikel … of had je het over mijn antwoord op een reactie waar in plaats van een T een D stond? (Betaalt/d) Jee … die reactie was op mijn mobiel geschreven terwijl ik in een heel klein kamertje zat .. te multitasken, excuses 🙂

 5. Messi is én blijft een Argentijn, die Indeps sekte in Catalonië zal hem “Roesten: aan zijn (Blauw-Wit) dwarsgestreepte sluitspier”.
  Terecht dat z’n klasse bak eist/het verdient om in een triple-A competitie uit te komen.

  Alhoewel ik vermoed dat Messi eerder een andere Spaanse club prefereert boven een van de andere EU clubs, in het geval van een (hypothetisch) afscheiding.

  1. Dat weet ik niet zo zeker. Belastingtechnisch is Messi als grootverdiener beter af in een ander land want in Spanje betaalt de kleine Argentijn zich blauw aan belastingen en kan hij gezien worden als een van de grootste belastingbetalers. In Engeland zou hij beter af wat betreft de belastingen zijn maar zijn voetbalstijl hoort meer bij Spanje. Daarnaast wil hij gewoon liever in Spanje blijven wonen. Ik vraag me alleen af of andere spelers van FC Barcelona en wellicht ook andere clubs in die regio nu ook dit soort clausules willen hebben.

   1. Zelfs de “Queen” in de VK doet aan belastingontduiking (Paradise Papers).
    Messi doet het middels de Panama Papers methode.

    De Noord Europese competities zijn een leuke aanvang voor de Latijns-Amerikanen. Messi is deze fase allang gepasseerd, hij ziet niks in die kille (leef)klimaat voor zijn familie.

    Als in de andere contracten ook maar een woord is beschreven over de Spaanse Liga, dan zou er technisch gezien om contractbreuk gaan bij een uitsluiting uit de Spaanse Liga door de afscheiding.

    Ik zie Barça niet uitkomen in de Premier League, dat heen en weer (vlieg)reizen, meerdere malen per week voor diverse beker competities.

    1. Cooper, meestal ben ik het met je eens, maar de term Belasting Ontduiking, is niet overal altijd juist gebruikt.
     Als je de wetten overal goed kent en er gebruikt van maakt, dus geen misbruik, dan kan je minder belasting betalen.

     Zo lang dat legaal is en toegestaan is het geen ontduiking maar ontwijking of zelfs gewoon normaal.

     En het is beetje dom van Messi dat hij met zijn dikke salaris niet een betere adviseur heeft gehad, want hij is gepakt en veroordeeld.
     Alle landen schreeuwen heel hard om ontwijking tegen te gaan, maar de meeste landen die heel hard roepen, varen er wel bij om het zelf te faciliteren. Kijk inderdaad naar de UK (heel goed redactie) maar ook naar Nederland.

     En nee, dit is geen open sollicitatie voor advies werk hahaha.

     En ik denk niet dat andere landen zonder meer clubs uit andere naties kunnen en mogen toelaten. Daartoe zullen dan eerst wat UEFA en FIFA regels moeten worden aangepast. En zeker de FIFA staat geen politieke bemoeienissen toe bij haar leden, dus als de Catalanen ooit als staat verder zouden kunnen gaan, komt Barcelona eerst in een soort Schotse liga terecht, een paar clubs die 4 tot 6 keer per jaar tegen elkaar spelen en dat noem je dan een competitie.

     Oh en heb ik ook ergens een D of T verkeerd gezet….Nog niet???
     Heb ik dan ook ergens een D of T verkeertd gezed??
     Zo die Paul van Dessel, ook weer tevreden. Redactie, laat je door zo iemand echt niet van de wijs brengen…die heeft teveel vrije tijd die man…oh dat mag ik niet meer zeggen, die heeft teveel vrije tijd, die eh dinges….Cynisme??….echt wel!

   2. Spanje heeft de “wet Beckham”, die bepaalt dat mensen uit het buitenland met unieke kwaliteiten 10 jaar lang belastingkorting krijgen. Onder die voorwaarden betalen zulke werknemers een vast tarief van slechts 19,5% (was 25%) loonbelasting over hun inkomen (i.p.v. 45% of hoger).

    Dit is niet alleen voor voetballers overigens. Nederland kent ook een soortgelijke regeling maar die is minder royaal, dat is de 30%-regeling. Wie daarvoor in aanmerking komt betaalt slechts over 70% van het loon belasting, de rest is belastingvrij.

    Het enige is dat Messi dacht ik vrijwel zijn hele leven in Spanje woonde dus die komt daar niet voor in aanmerking, maar Cristiano Ronaldo wel. Hoe dan ook ik denk dat voetballers bij de onderhandelingen naar het nettobedrag kijken, het is dus Barça die zich blauw betaalt aan belastingen (als ze belasting betalen tenminste, want het is al vaker in het nieuws geweest dat de belastingdienst veel coulanter is met voetbalclubs dan met ons stervelingen).

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken