skip to Main Content
Rechter Hooggerechtshof houdt Catalaanse ex-regiopremier Oriol Junqueras achter de tralies

Rechter Hooggerechtshof houdt Catalaanse ex-regiopremier Oriol Junqueras achter de tralies

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid heeft na de Catalaanse ex-vicepremier en lijsttrekker van de ERC partij Oriol JUnqueras gesproken te hebben op 4 januari de dag erna reeds besloten dat hij de Catalaanse politicus achter de tralies houdt vanwege het risico dat er een herhaling plaats zal vinden van de criminele feiten waarvan Junqueras beschuldigd wordt. De mogelijke nieuwe regiopremier zal dus nog in voorlopige hechtenis blijven.

Oriol Junqueras werd op 2 november naar de gevangenis gestuurd in Madrid waar hij samen met Joaquin Forn, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart nog steeds in voorlopige hechtenis verblijft vanwege hun actieve betrokkenheid bij de rebellie, opruiing en het verdoezelen van staatsgeld. Vanwege onder andere vluchtgevaar maar meer nog voor herhaling van de strafbare feiten heeft rechter Pablo Llarena nu opnieuw besloten Junqueras achter de tralies te houden.

De Catalaanse politicus had zelf al zijn vermoeden en vroeg op 4 januari of hij eventueel overgeplaatst kan worden naar een Catalaanse gevangenis zodat hij met toestemming van de autoriteiten toch zijn eed zou kunnen afleggen en zijn zetel in het Catalaanse Parlement zou kunnen accepteren en zelfs gekozen zou kunnen worden tot de nieuwe regiopremier van Catalonië. Op zich is daarover nu nog geen beslissing genomen maar men gaat er van uit dat dit niet zal gaan gebeuren.

Verklaring

Volgens de verklaring van het Hooggerechtshof heeft Junqueras de ideeën van het Catalaanse politieke project nog niet laten varen en zal hij, wanneer hij de kans heeft, verder gaan met de unilaterale afscheiding van Spanje en de vorming van een nieuwe Catalaanse Republiek. In de verklaring wordt daarnaast aangegeven dat Junqueras zelf weliswaar niet actief heeft deelgenomen aan acties die tot geweld hebben geleidt en heeft hijzelf ook niet direct beslissingen genomen maar door de houding van de ex-vicepremier en het publiekelijk negeren van alle wetten waaronder de grondwet en de uitspraak van het Constitutioneel Hof heeft hij de separatisten aangespoord ook alle wetten te negeren en op straat te manifesteren tegen elke beslissing die door rechters gemaakt werd. Hierdoor zouden mogelijkerwijs ook gewelddadige situaties door kunnen ontstaan.

Zelf heeft Junqueras bij zijn laatste verschijning voor de rechter aangegeven dat hij “un hombre de paz” is ofwel een vredelievend mens die voor het dialoog en onderhandeling gaat, zoals in het verkiezingsprogramma staat vermeld. De rechter wijst Junqueras er echter op dat het feit dat hij een politicus is hem niet vrijwaart van strafbare feiten want iedereen is voor de wet gelijk. Daarnaast wist Junqueras op het moment van alle beslissingen die door hem en zijn collega’s genomen zijn al dat hij strafbare feiten pleegde en dat heeft consequenties.

Lees ook: Catalaanse afgezette regiopremier Puigdemont twijfelt aan scheiding der machten in Spanje maar klopt dat?

Geen politieke gevangenen

De rechter wilde in zijn verklaring duidelijk aangeven dat Oriol Junqueras geen politieke gevangene is en niet in de gevangenis zit vanwege zijn politieke ideeën maar vanwege de strafbare feiten waar hij van verdacht wordt. Zo geeft de rechter aan dat het recht op de verdediging van onafhankelijkheid legitiem is maar dat deze in Spanje wordt beschermd door de Grondwet. Daarnaast is het ontbreken van een meerderheid om een doelstelling te bereiken door onder andere gebruik te maken van geweld en tumult niet democratisch, hoe men het ook went of keert. Het gebruik van gewelddadige en manipulerende middelen door onder andere Junqueras en alle andere verdachte politici, is in overeenstemming met het Wetboek van Strafrecht en is dus strafbaar in een democratische rechtsstaat.

Puigdemont

De in België in eigen gekozen ballingschap levende ex-regiopremier Carles Puigdemont heeft niet lang op zich laten wachten met een mening over het besluit van de rechter. Hij meldt op de sociale media dat Spanje niet alleen politieke gevangenen heeft maar ook politieke gijzelaars. In zijn Twitter bericht meldt Puigdemont dat alleen Catalonië bereid is geweest om een dialoog aan te gaan met de Spaanse regering en dat er tot drie keer toe in de stembussen voor afscheiding werd gekozen door de Catalanen. Puigdemont heeft echter nog steeds niet aangegeven of hij zal terugkeren naar Spanje om ingelijfd te worden als mogelijke nieuwe regiopremier. Zoals bekend zullen Puigdemont en de overige in België verblijvende gevluchte politici meteen naar de gevangenis gaan als ze in Spanje komen. Puigdemont heeft nog tot 17 januari de tijd, op die datum moet er een nieuw Catalaanse Parlement en een nieuwe regioregering gevormd worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. @Juan74: Idd, dit soort artikelen neemt de Indeps gezinde graag tot zich toe, grammaticaal correct, spelling en stijl foutloos en last-but-not-least de hoge waarde aan “objectiviteit en diepgaand onderzoeksjournalistiek”.

 2. Wat is er nog te beantwoorden op al de haatspuierij van mensen die dénken dat ze de wijsheid te verpachten hebben? Als ik zo’n kommentaren lees kan ik niets anders dan meewarig het hoofd schudden…

  1. Ik lees nergens haat in de berichten beste Roger. Maar dat je graag woeste termen hier gebruikt, hebben we al eerder gezien. Dat verwachten we ook niet anders van mensen uit de NVA hoek. Laat mensen gewoon hun mening geven en als je er niet tegen kan, moet je ze niet lezen.

   De feiten spreken voor zich en mensen benadrukken die feiten gewoon nog maar eens. Dat heeft niets met haat te maken.
   Op zeer veel plekken is men dit gezeur meer dan zat, er zijn wel andere problemen in Spanje om aan te pakken, laat de heren Separatisten nu eens nadenken en gewoon het werk doen waar ze voor gekozen zijn, namelijk het hele Catalaanse volk dienen en niet slechts een deel.
   Als ze dat niet kunnen of willen, zitten ze niet op de juiste plek. Zo simpel is het.
   Dit hele circus kent alleen maar verliezers en geen winnaars en de rekening van dit alles, betalen wij straks met ons allen, de gewone man uit de straat in heel Spanje, omdat een paar mensen graag hun eigen zakken wensten te vullen over de rug van velen.
   Puigdemond en Junqueras moeten gewoon eerlijk zijn, zonder steun van Spanje en de EU, is ook hun regio een regio die zich niet meer zelf kan redden. Dat hebben ze zelf toegegeven. Dus ze hebben doelbewust gekozen voor een richting naar de afgrond. Als je dan spreekt over ¨haat¨ hoeveel haat moeten die mannen wel niet in zich hebben om zulke domme besluiten te nemen??

   1. Het zijn altijd de ¨wijzen¨ die hun hoofd schudden Jackie, over het gedrag van een ander, maar zelf nooit met oplossingen komen. Dat soort mensen moeten mooi in hun eigen land blijven en ons hier in Spanje met rust laten.

    1. Juan 74 oplossingen??? Spanje is door en door verrot. Meer dan 380 pp mandatarissen waaronder premier Mariano Rajoy worden er beticht van corruptie. Al jaren heeft het gerecht alle bewijzen in handen, inclusief dus de naam Rajoy op bezwarende documenten. En wat gebeurt er??? NIETS. Maar diezelfde partij heeft wel het lef om anderen te vervolgen voor rebellie/opruiing en misbruik van staatsgeld…ziek land
     https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10210991435929679&id=161916260510295

     1. Hoho jackie niet vergeten wat voor een corruptie er in catalonië heeft plaatsgevonden a.u.b. denk aan Pujol, denk aan de 3% van Puigdemonts oude partij denk aan het schandaal rond de palau de la musica catalana en de itv met opnieuw pujol. Kortom, corruptie is overal en ja, de pp is zo corrupt als ik weet niet wat en veel lieden van de pp zitten achter de tralies of in de rechtbank, dat kan dus alleen in een rechtsstaat zoals in spanje. En ja, M. Rajoy is te lezen op de papieren die nu nog onderzocht worden en hopelijk ook ooit consequenties zal hebben voor hem. Daarnaast is het niet de pp die voor rebellie/opruiing vervolgd maar is dat de openbare fiscal en daarnaast de hoogste rechter die er is. Als je daar ook al aan gaat twijfelen kun je maar beter naareen eilandje vertrekken waar niemand woont. Daarnaast, in catalonië wilde menook met natte vingerwerk rechters in de nieuwe republiek aanwijzen. En denk je dat dit eerlijk zou gebeuren?

     2. Ik zie je nog steeds niet met oplossingen aankomen.
      En je opmerkingen dat ze niet voor het gerecht moeten komen, is niet correct. Rajoy is recent reeds verhoord en zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon worden vervolgd.
      In Andalusia, mijn regio, worden op dit moment 23 mensen vervolgd en zijn al voor het gerecht geweest.

     3. Ik vergat nog te zeggen, net of het in andere landen veel beter is.
      Bijvoorbeeld in Nederland zijn er ook mensen in opspraak vanwege corruptie en vriendjes politiek.
      En als ik zo hoor hoe geweldig de Belgen het voor elkaar hebben, daar worden zelfs leden van het koningshuis aangepakt voor corruptie en misbruik van gelden, dus wijs AUB niet altijd direct naar een ander, maar kijk eerst even in je eigen achtertuin.
      Dat Spanje zo corrupt als de pest is, dat is een feit en helaas nou eenmaal zo. Als het mensen niet aanstaat hier, staat het ze vrij te vertrekken, niemand is verplicht hier te wonen. Tegen de corruptie wordt hard gewerkt, maar zoiets is niet van de ene op de andere dag uit het systeem verdwenen, het zit in de genen van het systeem zelf helaas.

      Allemaal commentaar leveren, maar wat doe jij zelf persoonlijk eraan om dingen te veranderen die niet goed zijn hier??
      Wij helpen bijvoorbeeld daklozen, armen zonder eten etc. aan voedsel, kleding en als het lukt, onderdak. Ik vraag niet om applaus, maar wil laten zien, dat iedereen makkelijk praten heeft vanaf de zijkant, op dit moment is de PP de regering partij, deal ermee. Zij hebben wel het lef en de ballen gehad de puinhopen van de PSOE op te ruimen.

      Wil je de wereld veranderen??? Begin dan bij jezelf! Altijd maar negatief doen, wat brengt je dat in je leven? Niets dan bitterheid en een slechte gezondheid.

     1. Daarom werd door de basisorganisatie ANC met medewerking van de republikeinse partijen en met steun van Constituïm en ICEC een systeem van dubbele telling TuVotesTuComptes (je stemt, je telt) opgezet. We konden met eigen ogen zien hoe gewetensvol de lokale medewerkers in de stembureaus op afgesproken tijdstippen via een ingenieuze app de gegevens doorspeelden en hoe meer dan 140 personen in het datacenter deze gegevens verwerkten.

      Cooper dit lees ik in hun eigen artikel….
      Weten deze mensen wel waar het ANC voor staat in Catalonie?
      Juist, die willen juist onafhankelijk worden, dus waarom moet de Spaanse Staat zich daarvoor schamen??

      Daarnaast, de CUP partij is GEEN partij die alleen onafhankelijkheid wil, ze hebben meegedaan, maar zij willen veel verder gaan, dat zijn communisten pur sang.

      Dat hele VVB is een pure rechtse kliek, die ook nog altijd denken dat de Vlamingen zonder de Walen en zonder de EU zelf kunnen bestaan. Ik heb nog nooit zo´n stuk gelezen waarin zoveel vooringenomenheid zat.
      Zo van ¨wij gingen erheen met een aantal vooroordelen en wilden deze koste wat kost bevestigen¨ zo triest. Dat soort mensen komt hier ook reageren en dan hun hoofd schudden. Dat zijn dezelfde mensen die wij vroeger in Nederland NSB-ers noemden. Overal maar in meelopen, om vooral er zelf beter van te worden. Echt te walgelijk voor woorden. Het woord ¨de Sperperiode¨ komt rechtstreeks uit wat de Nazi´s in 1939 tot 1945 schreven. Echt te ziek dit soort lui.
      Goed gedaan Cooper om dit soort mensen hier open en bloot te tonen, want dat soort figuren brengen echt enkel en alleen haat en komen niet met oplossingen.

      Ze noemen de Separatisten ook nog ¨de Pro-Catalaanse partijen¨ net of de rest van de partijen niet bestaat uit Catalanen….en dan spreken over de 2 miljoen grens…weten deze figuren die dit schreven wel hoeveel Catalanen er zijn? Hoeveel kies gerechtigden er zijn? Denk het niet.
      Zo van ¨er zijn 5 miljoen Vlamingen, als we 1,5 miljoen vinden die van de Walen af willen, dan is er een meerderheid¨ echt zo niet over nagedacht.

      Maar lang verhaal kort, je hebt ze ontmaskerd en denk dat er daarom ook een stuk minder van die extreem rechtse Vlaamse rakkers zich hier laten horen. Laat ons gewoon Spanje een mooi land vinden, en er graag wonen, en staat het je als NVA en VVB figuur niet aan hier, blijf er dan weg en ga lekker in de Ardennen lopen vakantie vieren…..

 3. Heb gehoord dat de gevluchte misdadiger Carles P. nog steeds zijn salaris ontvangt. Weet overigens niet of dit juist is maar als dit idd zo is: hij heeft toch strafbare feiten gepleegd, zijn ambt misbruikt ?
  Ze zouden hem alles moeten ontnemen, confisqueren en kaalplukken.

 4. Haha, “Un hombre de paz”, in plaats dat hij de regio had bestuurd, heeft hij gekozen voor de gedroomde Catalaanse republiek met de slogans “Spanje steelt ons” en dan “Spanje slaat ons”; en vervolgens de andersdenkende gesprekspartners weg te zetten als het Spaanse nationalisme met restanten van autoritarisme die de dictatuur introduceerden oftewel “Facha”.

  En het standpunt van Europa? Simpel, geen enkele EU-lidstaat steunt de unilaterale splitsing, omdat het het begin zou zijn van de ineenstorting van de EU, oftewel Tusk heeft geen zin om met 99 lidstaten te onderhandelen.

 5. Juridisch volkomen juiste beslissing. De separatisten zijn gewoon de Spaanse rechtstaat ondermijnend boeventuig. Zoals juridisch-staatsrechtelijk gezien Franco dat was in 1936. En nu roepen de Catalaanse separatisten zich uit tot tegenstanders en vooral slachtoffers van het “Madrileense franquisme”. De door- en dolgedraaide Catalaanse denkwereld in het kwadraat en vooral ondersteboven. Respect voor de Spaanse justitie.

 6. En de Europese Democratische Dictatuur zwijgt. Schande !!!!!
  Europa gaat uiteen vallen en het zal de Catalanen helaas niet helpen. Steeds meer mensen zullen wakker worden en zien dat Europa niet okay is.

  1. Beste Señor Michiel. Ik begrijp in de verste verte niet wat de EU hier mee te maken heeft. Toch niet omdat die Puizemond zich, als een verdwaasde geest, als een echte Don Quichote, in ballingschap in Brussel waant? U hebt gelijk: Brussel is een dictatoriaal politbureau. Maar dat heeft niets met Catalonië te maken. Dat Spaanse landsdeel wilde namelijk zijn eigen dictatuur uitroepen.

   1. Het wordt tijd dat Peeke uit België verdwijnt. Er zitten al genoeg oproerkraaiers van allerlei slag in Brussel

 7. Mijnheer Llarena moet nog een paar gekozenen meer in de bak zetten :
  Probleem opgelost voor Madrid i

  1. Logische beslissing van Madrid. Bovendien een aanstelling
   als regiopremier die bijvoorbeeld in Figueres in de gevangenis
   zit. In tekenfilms kan dat, maar toch niet in de realiteit.
   Aanhangers van Oriol en lotgenoten, droom lekker verder.

  2. @joske. Ik mis even de relatie tussen gekozen zijn en (niet)
   strafbaarheid voor de (grond)wet. Puizemond is gewoon een ordinaire putschist, net als Franco. Puizemond heeft zich middels kiezersbedrog laten kiezen, dat liet Franco achterwege. Dat is het enige verschil tussen die twee.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken