skip to Main Content
Spanje in de grip van het griepvirus

Spanje in de grip van het griepvirus

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tot nu toe hebben de gezondheidsinstellingen in Spanje al meer mensen geregistreerd die met het griepvirus besmet zijn geraakt deze winter dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar. Globaal gezien schrijft men over op dit moment gemiddeld 208 griep patiënten per 100.000 inwoners waardoor er nu meer mensen besmet raken met het normale griepvirus dan enkele jaren geleden met het gevreesde virus A. Er zijn op dit moment alweer 48 mensen om het leven gekomen.

In Spanje is de 2017/2018 griepepidemie begonnen in de week 50, dat wil zeggen van 12 tot 18 december 2017. Het Sistema de Vigilancia de la Gripe merkte in de week van 19 tot 25 december een lichte toename van griepgevallen in onder andere Asturië, Canarische Eilanden, Ceuta, Aragón, Catalonië, Castilla y León, Extremadura, País Vasco en Andalusië.

Overleden

De griep is daarna langzaamaan toegenomen in alle leeftijdscategoriën maar speciaal bij personen ouder dan 64 jaar. Er zijn nu al honderden personen opgenomen in ziekenhuizen omdat ze de griep zwaar te pakken hebben en er zijn op het moment van schrijven al 48 personen overleden als gevolg van de griep. Jaarlijks overlijden er in Spanje tussen de 1.500 en 4.000 Spanjaarden door de zogenaamde gewone griep (virus B), in de meeste gevallen ouderen.

Eerste hulp

De meeste personen die griep symptomen hebben gaan voor medische hulp naar de eerste hulp bij de lokale of regionale ziekenhuizen toe waar ze in de meeste gevallen snel geholpen worden. Er zijn echter ziekenhuizen die de stroom van zieke mensen niet meer aankunnen en patiënten op brancards in de gangen moeten stallen omdat er geen kamers vrij zijn. De beelden worden tijdens de Spaanse tv-journaals getoond.

Tips als je griep hebt

Uiteraard hoef je niet meteen bij de eerste de beste symptomen van griep naar de eerste hulp te rennen voor medische hulp, iets wat veel Spanjaarden normaal gesproken wel doen waardoor er dus opnthoud kan voorkomen. Met een beetje gezond verstand en enkele simpele maatregelen kun je de griep makkelijk te lijf gaan:

  • Rust nemen
  • Veel water of andere dranken nuttigen
  • Alcohol en tabak vermijden
  • Neem medicijnen om de symptomen van griep te verbeteren (zoals het verlagen van koorts)
  • Griep wordt veroorzaakt door een virus dus antibiotica zal niet helpen
  • Geen aspirine geven aan kinderen en tieners (dit kan eventueel het zeldzame en ernstige syndroom Reye veroorzaken)
  • Neem de juiste medicijnen zoals Bisolgrip Forte (in Spanje te verkrijgen bij de apotheek)
  • Als je in aanraking komt met mensen met griep vaak de handen wassen
  • Bij hoesten altijd de hand of nog beter arm voor de mond

Op de website van ElTiempo.es kun je op een kaart grafisch zien waar de meeste griep gevallen zijn in Spanje. Deze kaarten en informatie worden elke week bijgewerkt aan de hand van de gegevens van het Sistema de Vigilancia de la Gripe.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken