skip to Main Content
Het oudste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) in Cantabrië: La Vijanera
Ana Aldea / Huffington Post

Het oudste carnavalsfeest van Spanje (en Europa) in Cantabrië: La Vijanera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SANTANDER – Op zondag 6 januari is het weer tijd voor het eerste doldwaze carnavalsfeest van Spanje. Zoals de traditie schrijft, op de eerste zondag van januari vindt in het plaatsje Silió in de deelstaat Cantabrië het La Vijanera carnavalsfeest plaats. Dit feest wordt gekenmerkt door de tientallen verklede personen die met de vreemdste maskers op door de straten van het dorp rennen.

Dat het La Vijanera carnavalsfeest elk jaar een succes is blijkt wel uit het feit dat er normaal gesproken zo’n 50 verklede personen rondrennen maar dat dit er tijdens de 2018 editie er 130 waren. Deze toename is met name te danken aan de inzet van de buurtvereniging Asociación de Amigos de la Vijanera. Verwacht wordt dan ook dat er dit jaar nog meer deelnemers zullen zijn.

Het eerste carnavalsfeest van Spanje (en zelfs van heel Europa) wordt traditiegetrouw gevierd op de eerste zondag van januari, tenzij Oud op nieuw op een zondag valt waarna het feest plaatsvindt op de zondag erna. Het feest dateert uit de pre-romeinse tijd en staat symbool voor het afsluiten van een jaar en het begin van een nieuw jaar.

Het feest wordt met name gekenmerkt door de speciale maskers en kleding die men draagt. Zo zijn er diverse personages die nooit ontbreken zoals la Madama, el Caballero, el Médico en de oude vrouw, la Vieja. De meest opvallende personages zijn echter de Zarramacos, gekleed in schaapshuiden en grote koebellen om zo het nieuwe jaar in te luiden. De Oso (beer) vertegenwoordigt het slechte en dit personage wordt dan ook figuurlijk dood gemaakt om zo het nieuwe jaar te beginnen.

Het La Vijanera carnavalsfeest is nu weliswaar beschermd als Fiesta de Interés Turistico Nacional maar ten tijde van de Franco dictatuur was het feest, net zoals veel anderen in Spanje, verboden.

Foto’s: Ana Aldea / Huffington Post

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken