De traditionele Driekoningen cake: Roscón de reyes

De traditionele Driekoningen cake: Roscón de reyes
Beeld: 123rf

MADRID – Als je in Spanje woont en op de een of andere manier ook het Driekoningenfeest viert dan zul je zeker ook in aanraking komen met de typische cake of taart die op 6 januari gegeten wordt. De roscón de Reyes is een ronde taart die eigenlijk op een hele grote donut lijkt, met een gat in het midden en de randen gevuld met slagroom of ander zoets. Het opvallende is dat in de vulling iets verstopt zit en dat dit een betekenis heeft.

De roscón de Reyes of pastel de Rey is een groot zoet brood of taart in de vorm van een torus (zeg maar donut) met een gat in het midden en de taartranden belegd met gesneden gekonfijt fruit. De taart zelf bestaat uit twee delen (boven en onder) en is normaal gesproken gevuld met slagroom of crème maar de laatste jaren ook wel met mokka, chocolade, dulce de leche en van alles en nog wat als het maar zoet is. In veel winkels zijn tot wel 50 soorten te vinden. Er zijn ook Driekoningentaarten te vinden zonder vulling voor diegene die niet zo van zoet houden.

Het meest opvallende en karakteristieke van de roscón de Reyes is dat er kleine verrassingen in zitten. Dat zijn traditioneel gezien kleine keramische of plastic beeldjes die te maken hebben met baby Jezus. Daarnaast zit er ook een boon (haba) in de vulling van de taart en wordt de taart gepresenteerd met een gouden kroon. Diegene die in zijn/haar stukje taart een boon vindt moet de roscón de Reyes betalen terwijl degene die het beeldje vindt de kroon mag opzetten en voor die dag de Rey (koning) of Reina (koningin) is.

De laatste jaren worden de roscónes de Reyes ook gebruikt voor reclamedoeleinden en om klanten te trekken zoals bij het warenhuis El Corte Inglés waar diverse goudstaven verstopt zijn in de ruim 600.000 geproduceerde Driekoningentaarten. Daarnaast zijn er ook bakkers en winkels die geld en cadeaubonnen verstoppen in de vulling van de taarten maar dat heeft eigenlijk niets meer te maken met het kinderfeest.

Geschiedenis

Waar de roscón de Reyes vandaan komt is niet helemaal bekend maar volgens sommige deskundigen stamt deze speciale taart, oorspronkelijk zonder vulling, uit de tijd van de Romeinen die ook in Spanje huis hebben gehouden. Anderen zeggen dat de roscón de Reyes taart komt van de vorm van de corona de adviento ofwel de adventskrans die dezelfde ronde vorm heeft maar bestaat uit dennen- of sparrengroen.

Er zijn ook theorieën dat de roscón de Reyes de oorsprong heeft in het feest ter ere van Saturnus, de God van landbouw. Tijdens deze festiviteiten werd er al een ronde taart gemaakt met vijgen, dadels en honing die verdeeld werd onder de armen en slaven. Daarnaast is bekend dat er in de derde eeuw al een boon of iets soortgelijks in de vulling werd gedaan.

Hoe dan ook, laat het je smaken, je moet het zeker eens proberen, ook al is het erg zoet 🙂 Wat is jouw favoriete roscón de Reyes, met welke vulling?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Cees Smal

Wilt u een goed recept voor een Roscón de Reyes ga dan naar Spaanseverhalen.com en onder het hoofdstuk Spaanse keuken vindt u het recept voor dit heerlijke gebak.

Nicostikvoort

Mijn eerste kennismaking met de roscon was in het Hilton madrid in 1973 .
We moesten die schalen vanuit de keuken naar het restaurant brengen door lange gangen en onder het lopen zag ik dat er een stukje plastic uitstak
Toen ik dat weghaalde zat er een soldaat je in
Natuurlijk was ik verbaasd niet de clou hiervan kennende
Aan tafel zag ik de gasten verwoed naar de attractie zoeken en ben op kousenvoeten weggeslopen en heb een nieuwe schaal gevraagd in de keuken.

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Ik wil een recept van deze heerlijk uitziende taart

Vany Evertsz

Heb het ooit gegeten in Spanje en vond die met Mocca en dulce de leche heerlijk

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.