Na de Kerstloterij is het nu tijd voor de Driekoningen loterij in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

Na de Kerstloterij is het nu tijd voor de Driekoningen loterij in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl Spanje nog aan het bijkomen is van het prijzenfestival van afgelopen 22 december tijdens de Lotería de Navidad “El Gordo”, beginnen de gelukszoekers alweer met de andere grote loterij: La Lotería del Niño, de kleine loterij die op 6 januari wordt gehouden in Spanje. Nou ja, wat is klein met een prijzenpot van 700 miljoen euro aan premies.

Driekoningen is het feest van de cadeautjes voor de kinderen maar ook de volwassenen worden niet vergeten met deze loterij. De prijzenpot dit jaar is gevuld met 700 miljoen euro te verdelen onder 50 series met elk 100.000 nummers á 200 euro per biljet of 20 euro per een tiende van een biljet.

70% van het opgehaalde totaalbedrag van 1 miljard wordt besteed aan de prijzenpot met als eerste prijs 120 miljoen euro verdeeld over 2 miljoen per serie en 200.000 euro per tiende van een serie. Tweede prijs is 750.000 euro per serie, de derde prijs 250.000 en 12 prijzen van 14.000 euro per serie.

Herinvesteren

Een onderzoek heeft uitgewezen dat 93% van de winnaars in de kerstloterij El Gordo weer geld investeert in loterij tickets voor de El Niño loterij. Daarnaast investeert 65% van eerdere Driekoningen loterij winnaars ook weer in deze loterij.

Belastingen

Net zoals bij de Lotería de Navidad ofwel El Gordo dient men ook bij de Driekoningen loterij belasting te betalen over het gewonnen bedrag. Dat is tevens 20% over het bedrag wat meteen ingehouden wordt door de belastingdienst waarna het overgebleven bedrag over gemaakt wordt op je rekening. Dit geldt alleen voor prijzen die hoger zijn dan 2.500 euro dus als je daaronder zit hoef je geen belasting te betalen.

Ontstaan onduidelijk

Het is niet helemaal zeker wanneer de El Niño loterij voor het eerst is begonnen maar men denkt dat het jaar 1966 cruciaal was voor de Driekoningen loterij, al zijn er gegevens bekend van een loterij op 6 januari in 1941.

De El Niño loterij is de op twee na grootste loterij van Spanje waarbij uiteraard de El Gordo loterij op 22 december de grootste is. Voor 1999 werd de El Niño loterij altijd op 5 januari gehouden maar dit is sindsdien veranderd naar 6 januari, een nationale feestdag in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.