skip to Main Content
Nieuwe opiniepeiling wijst Podemos aan als tweede grote partij bij verkiezingen Spanje

Nieuwe opiniepeiling wijst Podemos aan als tweede grote partij bij verkiezingen Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen6MADRID – Podemos wordt in een nieuwe landelijke opiniepeiling in Spanje aangewezen als tweede grote politieke partij van Spanje. De huidige regerende partij Partido Popular (PP) zou de verkiezingen weliswaar winnen maar zij moeten daarvoor veel zetels inwisselen en verliezen hun meerderheid in het parlement. De tot nu toe enige grote oppositiepartij PSOE zou als derde eindigen bij een verkiezing.

Podemos wordt gezien als een linkse partij maar kan ook rechts denken. Bij een woensdag gepubliceerde opiniepeiling zou Podemos de tweede partij van Spanje worden bij de verkiezingen. Het instituut CIS (Centrum voor Sociologisch Onderzoek) wijst aan dat 23,9% van de Spaanse kiezers op Podemos zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

De regerende Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy zou op 27,3% kunnen rekenen. De sociaaldemocraten zakken naar de derde plaats. De PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) van Pedro Sánchez komt in de peiling op 22,1%.

Podemos werd in januari 2014 door de politicoloog Pablo Iglesias opgericht als een beweging tegen de gevestigde orde. Bij de Europese verkiezingen in mei dat jaar kreeg Podemos al 8 procent van de stemmen. De hoge werkloosheid, talrijke politieke schandalen en de bezuinigingen van de huidige PP-regering versterken Podemos.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken