skip to Main Content
Veel vragen over de legalisering van vakantiewoningen in Andalusië

Veel vragen over de legalisering van vakantiewoningen in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

andalucia2aMÁLAGA – Nadat afgelopen dinsdag de Junta de Andalucía bekend maakte dat men in de toekomst verplicht zal zijn om vakantiewoningen in de regio te registreren, hebben de autoriteiten veel vragen gekregen van verhuurders die meer informatie willen hebben. De nieuwe regelgeving is weliswaar nog niet officieel bekend gemaakt door het te publiceren in de zogenaamde BOJA, het Andalusische staatsbulletin, maar nu al willen geïnteresseerden meer weten over het hoe en wat.

Het feit dat er veel vragen zijn binnengekomen bij de autoriteiten geeft wel aan dat er veel illegaal of ongecontroleerd wordt verhuurd in Andalusië. Daarnaast geeft het ook aan dat diegene die verhuren geïnteresseerd zijn in een legalisering binnen de sector. De autoriteiten denken dat er zo’n 80.000 woningen worden aangeboden op websites zoals AirBnb, Homeaway, Niumba, Windu, Housetrip en Only Apartments. Het merendeel daarvan kan gezien worden als illegale verhuur van woningen die niet voldoen aan de regelgeving. Al is dat ook niet helemaal waar aangezien er voor deze sector geen duidelijke regelgeving bestaat op dit moment. Iets soortgelijks bestaat wel al in de Turismo Rural sector maar niet voor huizen en appartementen in plaatsen langs de kust of in de steden.

De autoriteiten willen de verhuurders ten eerste gerust stellen en animeren om zich de komende drie maanden te informeren over de stappen die men moet volgen om vakantiewoningen in te schrijven in het nieuw op te zetten register. Afgelopen dinsdag werden de nieuwe maatregelen goedgekeurd in de regionale overheid maar deze zijn nog niet gepubliceerd in de BOJA, het Andalusische staatsbulletin. Op het moment dat dit wel gepubliceerd wordt heeft men nog drie maanden de tijd om de zaken op orde te krijgen door de regelgeving te lezen die vermeld zal staan in de BOJA en alle benodigde documenten te verzamelen. Men verwacht dat vanaf komende mei eenieder zich kan inschrijven op de nieuw op te zetten website. Het doel van de Junta de Andalucía is dat nog voor de zomer de verhuurders van vakantiewoningen hun woningen gereguleerd kunnen hebben.

De regionale overheid ziet een object als vakantiewoning wanneer deze gelegen zijn binnen een woonwijk waar tegen een bepaald bedrag een of meerdere overnachtingen worden aangeboden aan vakantiegangers die de woningen kunnen vinden op verschillende verhuurwebsites of via promotionele kanalen zoals makelaars en toeristenkantoren. In de nieuwe regelgeving zal er een onderscheid worden gemaakt tussen de verhuur van de hele woning aan maximaal 15 personen of de verhuur van kamers in woningen waar de eigenaar ook woont en waar niet meer dan 6 personen kunnen verblijven.

De autoriteiten wijzen de verhuurders erop dat de registratie verplicht zal zijn en dat er bij een eventuele controle boetes kunnen gegeven tussen de 18.000 en 150.000 euro wanneer geconstateerd wordt dat men niet is ingeschreven. Al moet hier wel bij gezegd worden dat er wellicht niet zo intensief gecontroleerd zal worden, iets wat ook niet in Catalonië is gebeurd waar een verplichte registratie van vakantiewoningen al sinds vorig jaar werd ingesteld – (Remco Stoffer)

Lees meer hier op de website van Diario Sur of kijk hier wanneer het staatsbulletin is gepubliceerd.

Mocht er een lezer zijn die meer informatie heeft over dit onderwerp, stuur ons dan een E-mailtje via Contact.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken