Begrafenisondernemer Valladolid pleegt fraude met grafkisten

Begrafenisondernemer Valladolid pleegt fraude met grafkisten
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALLADOLID – Een bekende begrafenisondernemer in de stad Valladolid wordt door de politie ervan beschuldigd gedurende tientallen jaren de nabestaanden van overleden klanten te hebben opgelicht. Dat deed men door het verkopen van een dure grafkist voor de crematie van een lichaam maar vlak voordat de kist de oven in ging werd het lijk in een goedkope (of geen) kist gedaan waarna de dure kist opnieuw verkocht kon worden.

Volgens de Spaanse pers gaat het om een miljoenenfraude waarbij de vader en eigenaar en ook zijn zoon bij het fraudeschandaal betrokken zijn. De politie is nog volop bezig met het onderzoek maar alles wijst ernaar dat de eigenaren van uitvaartbedrijf El Salvador al meer dan 20 jaar fraudeerde met grafkisten en met bloemboeketten.

Tijdens het onderzoek heeft de politie meer dan één miljoen euro contant geld in een woning gevonden. Dat geld zouden de eigenaren van het uitvaartbedrijf in Valladolid hebben verdiend door fraude te plegen met de grafkisten door deze meerdere keren te verkopen.

De politie kreeg van een voormalige medewerker van Tanatorio El Salvador een pendrive met daarop foto’s die het bewijs hebben geleverd dat er fraude werd gepleegd. Deze fraude betrof de verkoop van dure grafkisten aan familieleden. De kisten werden voor veel geld verkocht maar voordat het lichaam gecremeerd werd, verplaatste men het lijk naar een andere goedkopere kist en volgens de getuige zelfs helemaal geen kist.

De dure kisten konden op deze manier schoon worden gemaakt en opnieuw verkocht worden, of zelfs meerdere keren. Naast de grafkisten lijkt het erop dat ook dure bloemboeketten vaker gebruikt werden door de begrafenisondernemer.

Volgens de politie heeft deze fraude meer dan 20 jaar tussen 1995 en 2015 en wellicht langer plaatsgevonden. Er werden tijdens de politieactie 15 mensen gearresteerd waarbij er twee de gevangenis in zijn gegaan, de vader en eigenaar van het bedrijf en de zoon die beiden een borgsom van 800.000 euro hebben gekregen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.