skip to Main Content
Het Chinese jaar van het varken wordt ook in Spanje gevierd
Freepik

Het Chinese jaar van het varken wordt ook in Spanje gevierd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 5 februari wordt niet alleen door miljarden Chinezen in China het nieuwe jaar gevierd maar ook door de Chinese bevolking in Spanje. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken wonen er 215.748 Chinezen in Spanje. Daarnaast is het aantal Chinese toeristen dat Spanje bezocht het afgelopen jaar met 127% gestegen en dus viert Spanje ook het “Año Nuevo Chino” op 5 februari.

2019 is voor de Chinezen tussen 5 februari 2019 en 25 januari 2020 het jaar van het varken (Año Nuevo del Cerdo) en het jaar 4717. Het Chinees Nieuwjaar staat ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het feest rondom het Chinese jaar Huangdi 4715 wordt niet alleen op 5 februari maar ook op de twee dagen daarop volgend gevierd in vrijwel geheel Azië. Op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese Kalender is het gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt maar men viert ook feest.

In Spanje wordt het Chinese jaar ook gevierd door onder andere activiteiten in de grote steden zoals Barcelona, Madrid en Valencia. Geschat wordt dat er in Madrid meer dan 30.000 Chinezen wonen, in Barcelona rond de 19.000 en in Valencia rond de 12.000 Chinezen.

Madrid

Er zijn verschillende activiteiten die georganiseerd worden in Madrid waar men zelfs tussen 23 januari en 24 februari aandacht besteedt aan het “Año Chino”. In de Spaanse hoofdstad is het alweer het vierde jaar dat men het Chinese Nieuwjaar viert waarbij de gemeente Madrid nauw samenwerkt met de Ambassade van China en de vereniging van inwoners van de wijk Usera, daar waar blijkbaar de meeste Chinezen wonen.

In de wijk Usera wordt op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari een “Feria del Año Nuevo Chino” georganiseerd waarbij in de speciale tent die men daar heeft geplaatst ook de officiële inluiding van het nieuwe jaar wordt gevierd. Er worden ook rondleidingen, thee ceremonies, schilderlessen en veel meer activiteiten georganiseerd in de wijk Usera op vrijdag en zaterdag. Uiteindelijk vindt op zondag 11 februari tussen 11 en 13 uur de grote optocht plaats. Meer informatie kun je op deze website vinden.

Barcelona

De Catalaanse hoofdstad wil niet achterblijven en ook in Barcelona wordt feest gevierd met op 2 februari diverse activiteiten waar volgens de website van de gemeente Barcelona meer dan 1.500 mensen aan mee werken. In Barcelona wonen zo’n 19.000 Chinezen waardoor het de tweede stad van Spanje (Madrid is de eerste) is waar de meeste Chinezen wonen.

In Barcelona viert men ook alweer enkele jaren het Año Nuevo Chino waarbij de zaterdag 2 februari de belangrijkste dag is. Op die dag begint om 11.30 uur de optocht die vanaf het Estacio Nord richting de Passeig Lluis Companys (Arc de Triomf) gaat om daar te eindigen met een spektakel en show waarna er ook een gastronomische feria wordt gehouden. Meer informatie is op deze website te vinden.

(LET OP: de parade in Barcelona werd dit jaar eerder gevierd en we zijn dus net te laat met de info)

Valencia

In de stad Valencia wordt op zaterdag 9 februari een optocht gehouden die om 18.30 uur begint op het Plaza del Ayuntamiento en door het centrum van de stad zal gaan. Daarnaast zijn er gedurende die dag nog meer activiteiten in de stad. Meer informatie over de activiteiten is op deze website te vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken