skip to Main Content
Renfe wil een “low cost” hogesnelheidstrein tussen Barcelona en Madrid
Renfe

Renfe wil een “low cost” hogesnelheidstrein tussen Barcelona en Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de Spaanse spoorwegen ligt dan moet er zo snel mogelijk een nieuwe manier van reizen voor mensen met een niet zo’n dik gevulde portemonnee komen. Dat moet dan een “low cost” AVE hogesnelheidstrein gaan worden die het traject Madrid-Barcelona-Madrid moet gaan afleggen.

De AVE wordt veel gebruikt in Spanje en jaarlijks maken miljoenen reizigers gebruik van het netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje. Het voordeel is dat men met deze trein praktisch altijd in het centrum van de stad aankomt, dit in tegenstelling tot vliegvelden waarbij dat vaak 10 km of meer van het stadscentrum is.

Daarnaast rijden de AVE-treinen (in principe) altijd op tijd en brengen zij de passagiers snel en comfortabel naar hun bestemming. De AVE is echter niet voor iedereen weggelegd want echt goedkoop reizen is het niet. Daarom wil Renfe ook die mensen naar de hogesnelheidstrein lokken die het minder breed hebben.

Een andere reden dat Renfe een goedkope AVE wil introduceren voor december 2020 is dat rond die tijd andere aanbieders gebruik mogen gaan maken van het netwerk in Spanje vanwege de concurrentie.

De “low cost” AVE treinkaartjes zullen in prijs goedkoper worden maar tegelijkertijd ook minder service bieden. Wil men meer dan moet men, net zoals bij luchtvaartmaatschappijen, bijbetalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Alles behalve dat de veiligheid niet verder in het geding komt. Op zo,n smal spoor met die doorgeschoten snelheden. Nee , een andere vorm van voortbeweging is wel aan te bevelen. De Maglev train { Magneet trein } vindt ik beter en veiliger. De reguliere treinen voor kortere trajecten , mits deze aansluiting op locaties voldoen. Daar moet in Spanje wel meer aandacht voor komen. Okee , dat het niet zo eenvoudig is in omgevingen waar veel bergen en dalen zijn. Betere verbindingen in het binnenland zorgt ook dat voor meer bedrijven het aantrekkelijker wordt om op locatie te bouwen enz. Waarom dat in Spanje erg traag van de grond komt is onbegrijpelijk ! Volgens mij hapert de toekomst visie van de huidige regering in Spanje. Andere vage belangen schijnen meer in trek te zijn in Spanje. Niet alleen Spanje ook elders zijn de verkeerden aan de macht. Wordt hoog tijd dat deze primitieve vorm van besturen gaat veranderen. De weg vooruit met verstand van zaken.

 2. Dat eind 2020 anderen gebruik mogen gaan maken van het netwerk in Spanje is net zo als in andere landen een aanfluiting. Die anderen zullen alleen de krenten uit de pap pikken terwijl het voor de hoofdvervoerder dan steeds moeilijker wordt om onrendabele, maar wel noodzakelijke lijnen in bedrijf te houden. Je ziet dan ook dat onrendabele lijnen gaan verdwijnen waardoor mensen zonder openbaar vervoer komen te zitten. Openbaar vervoer is een nutsvoorziening en zou daarom niet aan concurrentie door buitenstaanders onderhevig moeten zijn.

  1. Of misschien gaan kleine partijen juist kleine lijnen runnen die nu voor deze grote maatschappij helemaal niet interessant zijn.

   De trein in Spanje is commercieel, veel kleine stations zijn al vele jaren geleden gesloten en men investeert alleen in hogesnelheidslijnen tussen grote steden.

   Concurrentie op het spoor is hier heel hard nodig. En in Frankrijk ook, omdat reizen met de trein daar veel te duur is. Een goede ontwikkeling dus, je ziet ook meteen dat het werkt: prijskaartje gaat naar beneden.

   1. @Anton,
    In de meeste landen van Europa waren goede openbaarvervoer verbindingen waarvan eind vorige eeuw en begin deze eeuw veel verbindingen zijn opgeheven omdat het runnen van openbaarvervoer zo nodig commercieel moest worden.
    Het verhaal dat het hierdoor beter zou functioneren is gewoon lariekoek.
    Openbaar vervoer is een nutsvoorziening en daar hoort geen winstmodel tegenover te staan.
    Het liberale gedachtengoed is dat een commercieel geleid bedrijf efficienter is, maar daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor.
    Zo blijkt telkens weer na de overgang van een overheidsbedrijf naar een particulier geleid bedrijf dat na een aantal jaar het uitvoerend personeel flink heeft moeten inleveren, er vaak subsidies worden uitgedeeld of belastingvrijstellingen zijn en veelal de service achteruitgaat om de zaak overeind te houden dan wel om de aandeelhouders te plezieren.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by