Waarom zijn de kussens in Spanje anders en wat zijn de voordelen?

Waarom zijn de kussens in Spanje anders en wat zijn de voordelen?
Beeld: Canva

Waarom zijn de kussens in Spanje anders en wat zijn de voordelen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Is het je al eens opgevallen als je op vakantie bent geweest in Spanje dat de hoofdkussens op bed heel anders zijn dan in Nederland en België? Over het algemeen maakt de inwoner van Spanje gebruik van langwerpige en smalle kussens die van hoogwaardige kwaliteit zijn. Maar waarom zijn de Spaanse kussens anders en wat zijn de voordelen?

Spaanse kussens (almohadas) zijn bekend om hun unieke stijl en comfort. In Spanje worden kussens gemaakt met hoogwaardige materialen en oude technieken, waardoor ze anders zijn dan kussens die in andere delen van de wereld worden gemaakt. Dat merk je meteen in de vorm, ze zijn namelijk langer en smaller dan de kussens in andere landen zoals in Nederland en België.

Een van de voordelen van Spaanse kussens is hun duurzaamheid. De meeste Spaanse kussens zijn gemaakt van hoogwaardige stoffen zoals linnen en katoen en zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan. Dit betekent dat je geen extra geld hoeft uit te geven aan vervangingen, wat uiteindelijk voordeliger is.

Daarnaast zijn Spaanse kussens bekend om hun comfort. De stoffen en vullingen worden zorgvuldig geselecteerd en verwerkt om een zo goed mogelijk comfort te bieden. Veel Spaanse kussens hebben ook een uniek ontwerp, zoals ingewikkelde steekpatronen of opvallende kleuren, waardoor ze niet alleen comfortabel zijn, maar ook een stijlvolle aanvulling op je interieur zijn.

Tot slot zijn Spaanse kussens ook een symbolische aankoop. Het kopen van een Spaans kussen is een manier om een stukje Spaanse cultuur in je eigen huis te brengen. Het is een stijlvolle en functionele aanvulling op je interieur die zowel comfortabel als uniek is.

Afmetingen

In Spanje is het gebruikelijk om langwerpige kussens te gebruiken voor op het bed. Dit komt voort uit een culturele traditie waarin men de voorkeur geeft aan een comfortabele slaaphouding en een lang kussen is hiervoor meestal meer geschikt. Een langer kussen biedt meer ondersteuning aan het hoofd, nek en schouders, wat resulteert in een betere slaaphouding en minder rug- of nekklachten.

In andere Europese landen, zoals Nederland en België, is het echter gebruikelijk om kortere kussens te gebruiken. Dit kan te maken hebben met de voorkeur voor een andere slaaphouding, of gewoon traditie.

Spaanse kussens zijn over het algemeen beschikbaar in drie verschillende lengtes: kort, gemiddeld en lang. Een kort kussen heeft een lengte van ongeveer 40 tot 45 cm en is geschikt voor mensen die het liefst op hun zij slapen. Een gemiddeld kussen heeft een lengte van ongeveer 50 tot 55 cm en is geschikt voor mensen die het liefst op hun rug slapen. Een lang kussen heeft een lengte van ongeveer 60 tot 65 cm en is geschikt voor mensen die het liefst op hun buik slapen of extra ondersteuning voor het hoofd, nek en schouders nodig hebben.

Er zijn ook extra lange kussens die variëren van 120 tot 150 cm die zo ontworpen zijn om door twee personen gebruikt te worden. Dit type kussen vind je steeds minder in Spanje, maar het kan voorkomen dat je iets huurt voor de vakantie en je een soortgelijk extra lang kussen aantreft. In de meeste gevallen zijn de kussens 40 tot 45 cm breed.

Nederlandse en Belgische kussens hebben meestal de volgende afmetingen: 40×60 cm, 50×60 cm en 60×70 cm. Deze maten zijn de meest voorkomende en zijn geschikt voor de meeste slaaphoudingen. 

Voordelen

Het is lastig om een Spaans kussen te kopen in Nederland of België, al zijn er speciale winkels online die Spaanse kussens in hun assortiment hebben. Een lang en smal kussen biedt meer ondersteuning aan het hoofd, nek en schouders, wat resulteert in een betere slaaphouding en minder rug- of nekklachten. Daarnaast nemen smalle kussens minder ruimte in beslag waardoor je meer ruimte hebt aan het voeteneind, ideaal dus voor lange mensen.

Vaak bedekt een spaans lang en smal kussen de hele breedte van een bed en wordt je hoofd optimaal ondersteund, extra makkelijk als je draait. Omdat veel mensen op hun buik slapen met hun arm onder het kussen, worden standaard kussens als te vierkant ervaren en zijn smalle Spaanse kussens comfortabeler. 

Daarnaast is het zo dat als je kussenslopen wilt kopen in Spanje bij bijvoorbeeld de IKEA, je vaak rekening moet houden met kussenslopen voor Spaans afmetingen. Ben je dus met je eigen Nederlandse of Belgische kussen naar Spanje verhuist, dan vind je bij de IKEA of andere winkels in Spanje soms geen kussenslopen.

Samengevat

Wil jij ook een Spaans kussen kopen, dan is belangrijk om de juiste lengte te kiezen voor jouw specifieke slaaphouding, omdat dit het comfort en de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Het is ook aan te raden om het kussen in de winkel te testen voordat je een aankoop doet, om te zien of het comfortabel aanvoelt en goed aansluit bij jouw slaaphouding. Het is belangrijk om te weten dat de lengte van een kussen afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en slaaphouding, dus het is belangrijk om een kussen te kiezen dat het beste aansluit bij je specifieke wensen.

Ga naar de inhoud