Search
menu
Search

Wonen in een kampeerauto omdat de huren te hoog zijn op Mallorca

Wonen in een kampeerauto omdat de huren te hoog zijn op Mallorca
Beeld: Canva

Wonen in een kampeerauto omdat de huren te hoog zijn op Mallorca

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Als je in bepaalde straten van de stad Palma op Mallorca komt, is het mogelijk om tientallen kampeerauto’s op straat te zien. Deze ‘coche caravanas’ zijn daar geparkeerd door hun bewoners, wat geen toeristen zijn, maar personen die de hoge huren op het Balearen eiland niet kunnen betalen. Er zijn ook personen die geen geld voor een kampeerauto hebben en in hun normale auto slapen.

De huren op Mallorca zijn zo hoog geworden dat veel personen die een laag inkomen hebben deze niet meer kunnen betalen. Om toch te overleven hebben veel van hen al hun spaargeld of geleend geld gebruikt om een kampeerauto of campervan te kopen of te huren en daar hun tijdelijke woning van te maken. Deze kampeerauto’s’ staan niet op speciale camperplaatsen, maar gewoon langs de kant van de weg waardoor er hele ‘barrios’ of wijken zijn ontstaan. Volgens een telling van een lokale krant staan er meer dan 200 kampeerauto’s geparkeerd op verschillende straten.

Er zijn veel kampeerauto¡bewoners die het niet erg vinden om als nomade door het leven te gaan, maar er zijn ook kampeerauto-bewoners die liever niet in een kleine ruimte willen leven, maar simpelweg geen andere manier hebben om in een huis te kunnen wonen. Elektriciteit komt van zonnepanelen voor diegene die dat kan betalen en het water komt van de openbare fontein.

Veel van hen zien de andere kampeerauto-bewoners als hun ‘vecinos’ of buren want onderling is er een hechte band. Ze zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje en moeten samen deze situatie zien te overleven. Sommige bewoners van de kampeerauto’s staan altijd op dezelfde plaats, maar er zijn er ook die zich verplaatsen en het hele eiland rondrijden of andere eilanden bezoeken.

Er zijn kampeerauto-bewoners die al meer dan vier jaar in deze situatie leven en geen andere mogelijkheid hebben om te kunnen wonen. Het is echter niet allemaal negatief, want veel van hen vinden het de perfecte manier van leven en zouden niet anders willen. Weliswaar is de ruimte klein, maar de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, is belangrijker voor hen.

Naast de kampeerauto-bewoners die geen baan hebben, zijn er ook veel die wel werken en dus niet zomaar hun vaste standplaats kunnen verlaten. Het gaat om personen die een normaale baan hebben, maar met een laag salaris waardoor het huren van een woning gewoon onmogelijk is. De kampeerauto is dan hun enige mogelijkheid om een dak boven hun hoofd te hebben op Mallorca.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?