skip to Main Content
Onzekere situatie Spanje na tweede mislukte poging om nieuwe regering te vormen
Foto: 20 Minutos

Onzekere situatie Spanje na tweede mislukte poging om nieuwe regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20 Minutos

Foto: 20 Minutos

MADRID – De tweede stemmingsronde in het Spaanse parlement om te proberen een regering te vormen is vrijdagavond mislukt. De socialistische leider Pedro Sánchez had voor de tweede keer die week de kans om genoeg stemmen bij elkaar te sprokkelen om een coalitieregering te vormen maar de twee overige grootste partijen PP en Podemos en bijna alle andere kleinere partijen hebben tegen gestemd.

Met 131 stemmen voor en 219 stemmen tegen zijn er niet genoeg zetels om een regering te vormen waar men 176 van de 350 zetels voor nodig heeft. Pedro Sánchez kreeg alleen 90 ja-stemmers onder de leden van zijn eigen partij, de 40 ja-stemmers van coalitiepartij Ciudadanos en 1 stem van de Canarische partij Coalición Canaria, die bij de eerste stemming niet stemde. Dit houdt in dat Pedro Sánchez slechts één stem meer heeft weten te bemachtigen na de eerste stemming van afgelopen woensdag.

Ander politiek beeld

Het is de eerste keer in de moderne democratische geschiedenis van Spanje dat een premier kandidaat niet genoeg stemmen heeft weten te krijgen om een regering te vormen. Uiteraard is het politieke beeld na de verkiezingen van 20 december 2015 compleet veranderd. Er zijn nu niet meer twee grote partijen die de dienst uitmaken, zijnde Partido Popular (PP) en de PSOE, maar ook twee andere grotere partijen Podemos en Ciudadanos en daarnaast vele kleinere partijen met enkele zetels. Door deze situatie moet er een coalitie gevormd worden in het land, iets wat op nationaal niveau nieuw is aangezien het altijd de conservatieve PP of socialistische PSOE waren die een regering vormden.

En wat nu?

Tot 2 mei aanstaande hebben de politieke partijen nog de tijd om een andere of dezelfde premier kandidaat naar voren te schuiven, gebeurt dat niet dan moet de Koning van Spanje het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven die dan waarschijnlijk 26 juni plaatsvinden. Volgens de wet moeten er 54 dagen na een poging tot vorming van regering verkiezingen komen.

Deze maandag zal Koning Felipe VI officieel op de hoogte worden gebracht door Patxi Lopez, de president van het parlement. Lopez heeft de Koning al telefonisch het nieuws gegeven afgelopen vrijdagavond maar dat moet nogmaals tijdens een bezoek in het paleis van de Koning. Felipe VI zal daarna waarschijnlijk aan een nieuwe ronde van contacten beginnen wat inhoudt dat de leiders van de partijen bij hem op bezoek komen waarna hij een formateur zal aanstellen.

Weigering Rajoy

Bij die eerste gespreksronden weigerde de premier in functie Mariano Rajoy om een poging te doen om een regering te vormen bij gebrek aan steun van de andere partijen. Hierdoor moest de Koning bij de tweede gespreksronde een nieuwe formateur aanstellen wat in dit geval Pedro Sánchez van de PSOE partij werd. Hij durfde het wel aan om te proberen een coalitie regering te vormen met onder andere Podemos en Ciudadanos. Die twee laatste partijen kunnen echter totaal niet met elkaar door dezelfde deur waardoor er een patstelling is ontstaan. Zouden Podemos en Ciudadanos wel goed met elkaar overweg kunnen, dan was er nu al een regering geweest zonder de PP, wat krom is want dat is nu juist de partij die de meeste stemmen heeft weten te krijgen bij de verkiezingen maar de minste steun van de overige partijen. Alleen Ciudadanos heeft aangegeven eventueel wel samen te kunnen werken met de PP maar dan wel zonder Mariano Rajoy.

Vanaf nu zullen de politieke partijen weer met elkaar gaan praten om te proberen een linkse coalitie te vormen met onder andere de PSOE, Ciudadanos en/of Podemos en diverse andere kleinere partijen. Dat zal een moeilijk en langzaam proces worden maar voor Pedro Sánchez is dat de enige manier om te bewerkstelligen wat al deze partijen willen, niet nogmaals 4 jaar Rajoy en de PP – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken