skip to Main Content
Er zit een vorm van hondenbelasting aan te komen in de Comunidad Valenciana

Er zit een vorm van hondenbelasting aan te komen in de Comunidad Valenciana

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – In de nieuwe wet “bienestar y tenencia de animales de compañía” van de regioreging in de Comunidad Valenciana is opgenomen dat men een gemeentebelasting zal heffen aan hondeneigenaren, een soort van hondenbelasting dus. Daarnaast wil de regioregering het maximaal aantal toegestane huisdieren per woning vast gaan leggen en hogere boetes gaan geven aan diegene die zich niet aan de wetten houdt.

De bedoeling van de Generalitat is om het geld wat opgehaald wordt met de “tasa municipal por la tenencia y la cría de perros” ofwel de gemeentebelasting voor het hebben en fokken van honden te geven aan de gemeentelijke opvangcentra zodat deze meer subsidies kunnen ontvangen en beter loslopende honden kunnen opvangen. De kans is ook groot dat dit geld gedeeltelijk verdeeld gaat worden onder de private opvangcentra in de deelstaat.

Een van de redenen voor het heffen van een vorm van hondenbelasting is om de kosten te kunnen dragen voor de verzorging van honden gezien het feit dat er een verbod komt op het doden van honden bij opvangcentra. Dat mag alleen nog in bijzondere gevallen zoals onherstelbare ziektes, verwondingen en gevaarlijk gedrag van een hond. Dat is een enorm verschil met de huidige manier van werken waarbij honden gedood kunnen worden als er gedurende lange tijd geen adoptie plaatsvindt.

Naast het gaan heffen van een hondenbelasting (over katten wordt niets geschreven) wil de regioregering ook dat er een limiet komt aan het hebben van honden of huisdieren in een woning waarbij er maxima moeten komen. Het is echter nog niet bekend hoeveel huisdieren toegestaan zal zijn.

Er komen ook hogere boetes voor diegene die zich niet aan de wetten houdt wat betreft dieren in het algemeen. Deze komen tussen de 18.000 en 30.000 euro te liggen, aldus de krant Valenciaplaza. Deze boetes gelden ook voor het gebruik van dieren bij circussen wat niet toegestaan is. In die wet staan echter enkele uitzonderingen die te maken hebben met het stierenvechten en andere traditionele feesten waar stieren en jonge koeien bij betrokken zijn.

De nieuwe wetten in de Comunidad Valenciana komen in grote lijnen overeen met die van de Comunidad de Madrid (klik hier) of die in de deelstaat Catalonië (klik hier) met een van de grootste verschillen dat men in de Comunidad Valenciana een hondenbelasting wil invoeren om een deel van de kosten van opvang van dieren te betalen. De Comunidad Valenciana zou daarmee de eerste autonome deelstaat worden waar een vorm van hondenbelasting ingevoerd zal gaan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
  1. spanje is bezig met een neerwaartse spiraal op te bouwen , niks mag álles moet , met dit gaan ze nog meer homden op straat zetten , en ergste is de spanjaarden beseffen het zelfs niet > net thailand <

   1. Het gaat van kwaad naar erger in dat land, niks mag alles moet. En voor de dieren wordt het er steeds erger, hoeveel honden zullen nu weer extra gedumpt worden? Vreselijk!

 1. Als er meer geld naar de dieren opvang moet, is dat een prima idee.
  Maar door een belasting in te voeren ben je er nog niet.
  De reactie van Juan 74 zie ik wel zitten.
  Overigens staat dit haaks op de trend in Nederland waar honden belasting steeds minder word toegepast.

 2. Ik hoop wel dat het duidelijk zal worden aangegeven als deze belasting wordt ingevoerd, zodat de mensen geen boete krijgen omdat ze niet hebben meegekregen dat de wet is ingevoerd

  1. Elke hond met een chip staat in de Comunidad Valenciana geregistreerd in een centraal register en heeft dus een “paspoort”. Dus ze weten hoeveel honden eenieder heeft. (en kunnen ze zo het bedrag van de belasting aanpassen aan de benodigde gelden)

 3. Elke dag meer wetten en meer belasting. Het zal mij benieuwen welke nieuwe belastingen er nog meer komen in Spanje. Het kan niet op.

  1. Dat er veel honden gedumpt gaan worden door een belasting is een fabeltje. Dat zal misschien in het begin zo zijn. Maar dat zullen dan vaak al mensen zijn die toch al geen geld voor sterilisatie en fatsoenlijk onderhoud van hun beestje uit willen geven. En deze mensen zullen dan geen nieuwe huisdieren meer nemen dus dat probleem lost zichzelf meteen op. Alleen mensen die echt om hun huisdieren geven zullen bereid zijn om de kosten ook te dragen. Alle anderen die dat niet willen zijn diezelfde daar waar nu de meeste misstanden te vinden zijn. Ik ben dus groot voorstander!

 4. Alles voor dieren is in Spanje al 2x of 3x zo duur als in Nederland, en dan nog een belasting erbovenop. Daar gaan weer een hoop dieren de dupe van worden want baasje kan dat niet betalen dus de hond loopt later op straat. Ze moeten eens stoppen om mensen geld te laten betalen als een zogenaamde oplossing, het lost meestal helemaal niets op en problemen worden erger of verschuiven.

   1. De meeste Spanjaarden die goed voor dieren zijn hebben het helemaal niet zo breed, die worden nu opgezadeld met kosten die de regering zou moeten betalen. Dat heb je met een dieronvriendelijke regering.

    1. Ik denk ook dat er weer dieren de straat opvliegen, tenminste als ze niet gechipt of getatoeëerd zijn.
     Maar Leo de staat betaald niets, en áls ze moeten betalen….dan betalen wij dat met zijn allen.

   2. Als je je hond goed verzorgd, op tijd naar de dierenarts gaat en verder geen problemen veroorzaakt ermee, waarom zou dan een belasting ineens aan moeten tonen of iemand wel of niet goed voor een hond kunnen zorgen?
    Das beetje kromme redenering.

    Men heeft net een wet erdoor waarbij een huisdier niet meer als een ding wordt gezien, maar als een levend wezen en dan gaan we nu een belasting erop heffen? Belastingen worden doorgaans op dingen geheven, zoals een huis, een auto of spullen die je koopt in de supermarkt. Een hond is geen ding dus tja.

    Dat er meer geld moet naar de dierenopvang is helder en dat het beter kan dan het nu gaat is ook helder. Maar de overheden hebben jarenlang de honden maar ergens gedumpt, ze laten verrotten en afgemaakt onder vreselijke omstandigheden. Nu willen ze dat verbeteren en draait de burger er zoals gewoonlijk weer voor op.

    Ik ben op zich niet tegen de een belasting op honden maar de redenen kloppen hier niet. Zeg dan dat je het geld gebruikt voor het welzijn van ALLE honden, dus ook zorgen voor uitlaat plekken voor de mensen die al een hond hebben en ergernis nummer 1 bij mij in het dorp, laat dan ook de honden poep opruimen en de eigenaren van honden die hun hond laten schijten en het niet opruimen nu eindelijk eens dikke boetes geven. En en campagne om goedkoper je hond te laten castreren of steriliseren zou ook wel eens helpen.

   3. Ik ben het er ook mee eens. Het is een goed idee om hondeneigenaren op deze manier mee te laten helpen met het redden van asieldieren

  1. Wat een onzin Leo. Het houden van honden is in Spanje veel goedkoper dan in Nederland. Het voer is goedkoper, de medicijnen zijn goedkoper, de dierenarts is goedkoper en in Nederland betaal je bijna overal hondenbelasting.
   En als men verplicht wordt om zijn beestje te registreren en belasting te betalen dan zullen al die mensen die hun ‘veestapel’ zich maar ongebreideld laten vermenigvuldigen zonder er verder naar om te kijken zich wel eens bedenken. Na verloop van tijd zijn het alleen nog maar de echte dierenliefhebbers die nog huisdieren houden. Het zal het aantal misstanden en zwerfhonden en gedumpte huisdieren op de middellange termijn stukken verminderen. Als het geld dat met deze belastingen wordt opgehaald dan ook nog eens bij de gemeentelijke en regionale dieren asiels terecht komt is het helemaal een goed idee. De meeste opvang plekken hebben nl. vaak een chronisch geld gebrek en bestaan vaak bij de gratie van giften en donaties.

   Nee, de belastingdruk in Spanje is zeeeer laag vergeleken met Nl. dus een paar tientjes per jaar voor de geliefde viervoeter zal de meesten van ons de kop niet kosten.

   1. Bij alles is het altijd de vraag, als je belasting ergens voor betaald, gaat het geld dan ook daarheen? Meestal is dat niet het geval vrees ik.
    Daarnaast, wie gaat alles controleren? Er zijn zoveel regeltjes en wetten overal, die nauwelijks nageleefd worden. Waarom zou het bij deze regel anders zijn?

    Hoe de kosten in Nederland zijn, weet ik niet meer uit eigen ervaring, daarvoor al te lang in Spanje, maar wat ik van mensen hoor uit Nederland is de dierenarts daar bepaald niet goedkoop. Maar misschien dat iemand kan vertellen wat daar een consult of een castratie van een hond of kat kost? Dan hebben we wat om te vergelijken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken