skip to Main Content
Online verhuurorganisaties moeten voor oktober alle gegevens aan de Spaanse belastingdienst geven

Online verhuurorganisaties moeten voor oktober alle gegevens aan de Spaanse belastingdienst geven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Diegene die wat extra bijverdienen door een appartement of woning via online verhuur platforms zoals Airbnb, HomeAway, Wimdu of Niumba te verhuren moeten oppassen want vanaf oktober weet de Spaanse belastingdienst alles over hen. De verhuur platforms zijn namelijk verplicht niet alleen de namen van de verhuurders te geven maar ook het aantal keren dat een accommodatie verhuurd werd en het geld wat daarmee is verdiend.

Voor 31 oktober moet de Spaanse belastingdienst toegang krijgen tot de gegevens van de internet verhuur platforms zoals de meest bekende Airbnb. Particulieren die dus een extra zakcentje bijverdienen met de verhuur van hun appartement of woning zijn vanaf die datum bekend bij de Spaanse Agencia Tributaria ofwel Hacienda. Dit is onderdeel van een nieuwe regeling wat betreft toeristische verhuur die reeds in december 2017 werd aangenomen en actief zal worden in juli van dit jaar.

De verhuur platforms zijn in Spanje verplicht om de namen van de verhuurders te geven. In het geval dat er geen sprake is van een naam van een persoon maar een bedrijf, dan zal deze bekend moeten worden gemaakt. De verhuur platforms dienen tevens de identificatie van de verhuurde objecten door te geven zoals het kadasternummer. Ook moet de Spaanse belastingdienst weten hoeveel dagen een bepaalde accommodatie verhuurd werd en daarnaast de prijzen waarvoor deze verhuurd werd.

Er komt dus vanuit de Agencia Tributaria extra controle op de verhuur van accommodaties via online platforms om zo een beter beeld te krijgen van de verhuurders die eventueel extra belasting moeten gaan betalen over de inkomsten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Niet alleen belasting gaan betalen over de verhuur je moet ook een licentie aanvragen zodat je op legale wijze wel eens verhuurt. Die licentie kost natuurlijk ook weer geld tevens moet iedere verhuurder ook nog een energiecertificaat hebben. De netto verhuur moet je ieder kwartaal aangeven. Die administratie kost ook weer geld.
  Wat houdt je aan het eind van de “rit” nog over? Als je zo nu en dan eens verhuurt brengt dat geld in het laadje voor de Spaanse overheid want de gasten laten nogal wat geld achter tijdens hun vakantie. Anti promotie voor het toerisme

 2. Weerom een verrassing. Ik verhuur mijn huis dat ik met veel zweet en kosten in orde heb gebracht ook om een beetje uit de kosten te komen. Ik verhuur rechtstreeks zonder tussenkomst van een platform. Ik maak wel gebruik van een site waar mijn huis word aangeboden samen met zoveel andere. Maar de kandidaat huurder komt uiteindelijk rechtstreeks met mij in contact en de site moeit er zich verder niet mee. Wat hoef ik nu te doen? Kan iemand mij hierover verder wegwijs maken.

 3. Er zal ongetwijfeld alleen interesse zijn voor de opbrengsten (en daar belasting over willen heffen) en niet de kosten die er gemaakt zijn om die opbrengst te genereren.
  Omzet minus kosten en reserveringen geeft een resultaat? Dan gaan “we” het misschien nog eens over een belastingheffing hebben?

 4. Het grote probleem is dat na eenmaal aangifte gedaan te hebben als gelegenheidsverhuurder, niet-verhuren niet meer te bewijzen valt. Want de belastingdienst hanteert omgekeerde bewijs last.

  1. Een bron van grote ergernis, en niet per se alleen bij verhuur. Voor de Spaanse belastingdienst ben je schuldig tenzij je het tegendeel kunt bewijzen. En declareer je per ongeluk teveel dan gaan ze ervan uit dat wat je declareert correct is, ze wijzen je dan niet op je fout. Procederen is ook voor 95% kansloos omdat zij de wet hebben geschreven zoals het hen uitkomt en de rechter toetst op de wet en niet op rechtvaardigheid. In feite sta je tegen de Spaanse belastingdienst machteloos, heel frustrerend is dat, en ontwrichtend voor het land omdat het onzekerheid oplevert. Het tegendeel bewijzen lukt vaak niet omdat de voor de hand liggende bewijsstukken dan bij wet niet als bewijs worden geaccepteerd. In feite zijn ze zelf oplichters.

   Bij jurisprudentie die heb niet uitkomt passen ze de wet aan om dat “gat” te dichten zodat je je ook niet op jurisprudentie kunt beroepen om je onschuld te bewijzen.

   Wat dat betreft zou de EU best mogen ingrijpen, als burger sta je absoluut machteloos tegenover een beschuldiging zonder bewijs en waarbij je tegenbewijs niet wordt geaccepteerd.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken