skip to Main Content
Spaanse luchtverkeersleiders betalen 15 miljoen euro vanwege chaos bij stakingen in 2010

Spaanse luchtverkeersleiders betalen 15 miljoen euro vanwege chaos bij stakingen in 2010

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De vakbond van de Spaanse luchtverkeersleiders heeft een akkoord bereikt met het Openbaar Ministerie in Madrid wat betreft de luchtverkeers chaos die ontstond als gevolg van de stakingen in 2010. Het geld wat betaald wordt zal gebruikt worden ter compensatie voor de passagiers die getroffen werden door de chaos die ontstond door de onverantwoordelijke staking.

De chaos in het Spaans luchtruim die ontstond als gevolg van de verkapte staking van de luchtverkeersleiders waardoor zelfs het leger moest ingrijpen leidde tot problemen bij tenminste 700.000 passagiers op meer dan 5.000 vluchten. De luchtverkeersleiders kwamen of niet opdagen op hun werk of melden zich massaal ziek waardoor er een complete chaos ontstond en de Spaanse regering toendertijd het leger moest inzetten om orde op zaken te stellen.

Naast het akkoord over het betalen van 15 miljoen euro aan schadevergoeding is justitie ook nog bezig met een zaak tegen 83 luchtverkeersleiders op Mallorca die tot wel 8 jaar de gevangenis in kunnen gaan vanwege opruiing. Er waren in Spanje 21 rechterlijke zaken tegen de luchtverkeersleiders voor de chaos die zij veroorzaakten in 2010 door de staking.

Bij de vakbond USCA zijn 133 luchtverkeersleiders aangesloten die nu voor de rechter staan. Het merendeel daarvan legde begin december 2010 zonder vooraankondiging het werk neer of meldde zich ziek waardoor er een grote chaos ontstond op de Spaanse vliegvelden. Om snel een einde te maken aan de wanorde besloot de toenmalige minister-president Zapatero de alarmtoestand uit te roepen, waardoor het mogelijk werd dat militairen de controle over het luchtverkeer en Spaanse luchtruim overnamen. Het was de eerste keer sinds het einde van de dictatuur dat deze maatregel weer werd gebruikt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken