menu: rubrieken, zoeken & meer

Speciale Semana Santa Paasweek corona-maatregelen in Spanje

Speciale Semana Santa Paasweek corona-maatregelen in Spanje
Beeld: 123rf

Speciale Semana Santa Paasweek corona-maatregelen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Semana Santa in 2021 vindt plaats van zondag 28 maart tot zondag 4 april. De Semana Santa is de week voor Pasen ofwel de Goede Week en begint op Palmzondag (Domingo de Ramos) en eindigt op zondag eerste paasdag (Domingo de Resurrección). Dit jaar wordt het vanwege de corona-crisis een andere Semana Santa dan andere jaren.

Vanwege de corona-crisis hebben het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden speciale corona-maatregelen afgesproken. De enige autonome regio die het daar (opnieuw) niet mee eens is, is de Madrid regio, dit tot grote ontevredenheid van de overige regionale overheden en het Ministerie. De Balearen en Canarische Eilanden vragen om aangepaste maatregelen vanwege hun uitzonderlijke situatie.

Om rondreizende inwoners van Spanje te voorkomen tijdens deze traditionele vakantieweek, heeft men afgesproken alle autonome regio’s af te sluiten met regionale lockdowns. Dat betekent dus dat niemand de eigen regio mag in of uitreizen tussen 26 maart en 9 april.

Verder komt er een avondklok voor alle regio’s tussen 22.00 en 6.00 uur.

Het aantal personen dat mag samenkomen is overal hetzelfde, maximaal 4 personen zowel in het interieur als het exterieur. Daarbij wordt ook aangeraden om alle sociale bijeenkomsten, thuis en buitenshuis, niet door te laten gaan.

Er is ook afgesproken een campagne te starten (No salvamos semanas, salvamos vidas) om de bevolking erop te wijzen dat men de regels moet naleven om dezelfde stijgingen in besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als na de kerstperiode te voorkomen.

Data en dagen

De Semana Santa begint in 2021 op zondag 28 maart en eindigt op zondag 4 april, precies met Pasen wat op zondag 4 en maandag 5 april wordt gevierd dit jaar. 

De Heilige of Goede Week begint op zondag 28 maart met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 29 maart en Martes Santo op dinsdag 30 maart. 

Daarna volgen de Miércoles Santo op 31 maart,  Jueves Santo op 1 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 2 april en Sábado Santo op 3 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 4 april (eerste Paasdag).

Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen waarbij er onder normale omstandigheden in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn.