Search
menu
Search

Het Spaanse Inditex sluit alle 502 winkels waaronder 86 Zara’s in Rusland

Het Spaanse Inditex sluit alle 502 winkels waaronder 86 Zara’s in Rusland
Beeld: 123rf

Het Spaanse Inditex sluit alle 502 winkels waaronder 86 Zara’s in Rusland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Inditex heeft besloten alle 502 winkels die de Spaanse textiel- en modegroep in Rusland heeft te sluiten. Dat betekent dat meer dan 9.000 werknemers tijdelijk zonder baan komen te zitten. Inditex schrijft in een persbericht dat het in de huidige omstandigheden de continuïteit van de activiteiten en commerciële voorwaarden in Rusland niet kan garanderen.

Rusland is voor het Spaanse Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara, Stradivarius en Bershka, erg belangrijk en het land vertegenwoordigt ongeveer 8,5% van de wereldwijde netto operationele winst. Inditex zegt dat alle 502 vestigingen in Rusland op huurbasis werken dus de investering is financieel niet relevant. Er werken echter wel meer dan 9.000 mensen bij Inditex in Rusland en speciaal voor hen heeft de Spaanse groep een speciaal ondersteuningsplan ontwikkeld. 

Ook in Oekraïne heeft Inditex 79 winkels, verdeeld over de steden Kiev, Charkov, Lviv, Odessa, Dnipro en Cherson om veiligheidsredenen gesloten. Per merk heeft Zara 11 winkels (6 in Kiev), Pull&Bear 16 winkels, Massimo Dutti 8 winkels; Bershka 16; Stradivarius 14; Oysho 9; Zara Home 4, en Uterqüe met 1 winkel. In 2018 opende de eerste Inditex-winkel in Kiev.

Ook andere bedrijven in de textiel- en modesector hebben zich aangesloten bij de sluiting van winkels in Rusland zoals Nike, Adidas, Mango, Burberry en H&M. Andere multinationals zoals Apple, Disney, Volvo, Volkswagen, Toyota, BMW, Airbus, ING Groep, BP, Shell, Maersk, Netflix, Apple, Microsoft of IKEA hebben ook hun winkels gesloten en activiteiten stilgelegd. Daarentegen hebben andere grote bedrijven zoals Coca Cola, McDonalds of Starbucks hun activiteiten nog niet stopgezet en hebben ze ook hun vestigingen in Rusland nog niet gesloten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?