Search
menu
Search

Wat is de limiet voor contante betalingen bij Spaanse supermarkten?

Wat is de limiet voor contante betalingen bij Spaanse supermarkten?
Beeld: Canva

Wat is de limiet voor contante betalingen bij Spaanse supermarkten?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hoewel het gebruik van creditcards en mobiele betalingen steeds meer voorkomt, blijven sommige personen liever contant betalen om grip te houden op hun uitgaven, vooral gezien de prijsstijgingen van het afgelopen jaar. Maar de maximale hoeveelheid die contant kan worden betaald is gereguleerd en onlangs verminderd om belastingfraude en witwassen van geld tegen te gaan. Maar wat is de limiet voor contante betalingen bij de supermarkten in Spanje?

Op de websites van de meeste supermarkten staat een specificatie van deze limiet vermeld. Volgens de wet mag de betaling tussen professionals en particulieren niet hoger zijn dan 1.000 euro, dus waarschuwen de grote supermarkten dat de limiet op 999,99 euro ligt.

Bekende ketens zoals Mercadona, ALDI en Lidl hebben deze regel. Hoewel het niet vaak voorkomt dat aankopen in supermarkten dit bedrag overschrijden, stellen ze voor om bij een hoger bedrag tot dat bedrag contant te betalen en het resterende bedrag met een kaart te betalen of de aankoop in twee delen te splitsen. Echter, volgens de wet die sinds 2021 van kracht is (Ley 11/2021), is deze strategie niet langer toegestaan en moet alles met een elektronisch betaalmiddel worden betaald.

Vóór deze nieuwe wetgeving was het bedrag 2.500 euro. Nu is er echter slechts één uitzondering: personen zonder fiscale woonplaats in Spanje kunnen contant betalen tot 10.000 euro, op voorwaarde dat het een persoonlijke aankoop is en niet als ondernemer of professional. 

Overigens geldt deze limiet voor contante betalingen niet alleen voor supermarkten, maar ook voor elke andere winkel waar geen contante betaling wordt geaccepteerd die hoger is dan 1.000 euro.

Een andere opmerkelijke limiet waar veel mensen niet van op de hoogte zijn, is het aantal munten dat kan worden gebruikt voor betalingen. Hoewel er geen wettelijke regels voor bestaan, hebben sommige supermarkten het wel opgenomen in hun beleid.

Ongeacht of het munten van één euro, 50 cent of één cent betreft, accepteert Mercadona slechts 50 munten per betaling. Dit beleid is ontworpen om het proces bij de kassa te versnellen. Als iemand verschijnt met een grote hoeveelheid munten om te betalen op een druk moment in de supermarkt, kan dit een probleem zijn en onnodig veel tijd in beslag nemen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?