Spanje wordt met shows van Dior, Louis Vuitton en Jean-Paul Gaultier het mekka van de mode

Spanje wordt met shows van Dior, Louis Vuitton en Jean-Paul Gaultier het mekka van de mode
Beeld: via canva.com

Spanje wordt met shows van Dior, Louis Vuitton en Jean-Paul Gaultier het mekka van de mode

Parijs is altijd de hoofdstad van mode geweest, maar het lijkt erop dat “om goede mode te maken, je naar het zuiden moet komen”, of tenminste dat is wat de grote luxemerken denken. Dior, Louis Vuitton en Jean-Paul Gaultier kiezen Spanje om hun exclusiefste shows en defilés te presenteren. De exclusiefste modehuizen kiezen verschillende van de meest bezochte steden zoals Sevilla en Barcelona om hun collecties te showen.

Dior naar de Plaza de España in Sevilla

In 2022 vloog Dior naar Andalusië om in de Plaza de España van Sevilla zijn Cruise 2023 collectie te onthullen. Deze lijn werd gedefinieerd door zijn opvallende Andalusische en flamenco karakter, waar stierenvechtersjasjes, Cordobaanse hoeden, kant en rokken met volants de hoofdrol speelden.

In dit werk benadrukte Maria Grazia Chiuri opnieuw de vrouwelijke figuur boven alles. De collectie is geïnspireerd op Carmen Amaya, bekend als “La Capitana”, die de eerste flamenco danseres was die mannenkleding droeg. Hiermee baande ze de weg voor comfort en het doorbreken van stilistische barrières voor vrouwen op het platteland van die tijd.

De ontwerpster werkte ook samen met Javier Menacho, een ambachtsman in leertuigage, voor de creatie van de tassen die we tijdens de show zagen en die iedereen in zijn kledingkast wilde hebben. Het Franse merk was verantwoordelijk voor het op de kaart zetten van Spanje op de mode radar, waardoor liefhebbers van mode onze cultuur steeds meer gingen waarderen.

Jean-Paul Gaultier’s “freakshow” naar Barcelona

De ontwerper, 14 jaar geleden met pensioen gegaan van de catwalk, keert terug naar het Spaanse toneel met een theatrale musical waarin mode, schelmenstreken, avant-garde en rebellie centraal staan. Een stijl die Gaultier op zijn 71e weigert de rug toe te keren en waarmee hij het verhaal van zijn leven wil vertellen.

Het is een voorstelling dat voortkomt uit het verlangen dat mensen weer plezier gaan maken en een modeshow neerzetten zoals nooit eerder was gedaan. De catwalk verlaten om het podium te betreden en veel van de inspiraties, zoals zijn grootmoeder, waar de ontwerper zijn hele leven van heeft gedronken, neer te zetten.

Maar ook oude en nieuwe iconische figuren, van Rossy de Palma tot Rosalía. Het is een voorstelling waarin hij zijn visie als modeontwerper vanuit een freaky, circus-, cabaret-, androgyne en humoristische kant zal presenteren met meer dan 300 kostuums. Te zien vanaf 4 april in het Teatro Coliseum in Barcelona.

Louis Vuitton presenteert zijn nieuwe collectie in Barcelona

Louis Vuitton zal op 23 mei 2024 de show van zijn Cruise 2025 collectie houden in Barcelona. Dit is een van de vele acties die het modehuis samen met de Catalaanse hoofdstad zal ondernemen ter ondersteuning van de 37e America’s Cup die in augustus 2024 in Barcelona begint. Deze zeilrace wordt voorafgegaan door de Louis Vuitton Cup, een voorronde om zich te kwalificeren.

Dit is een van de vele acties die Louis Vuitton samen met Barcelona zal ondernemen, zoals de ondersteuning van de Louis Vuitton Cup, de kwalificatierace voor de America’s Cup. Het is een strategische samenwerking tussen het Franse modehuis en de Catalaanse hoofdstad.

Ga naar de inhoud