skip to Main Content
Boetes tot 30.000 euro voor het in de steek laten en mishandelen van huisdieren in Spanje

Boetes tot 30.000 euro voor het in de steek laten en mishandelen van huisdieren in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zit een wetswijziging aan te komen voor de wet ter bescherming van de gezelschapsdieren ofwel Ley de Protección de Animales de Compañía waardoor het mogelijk wordt tot 30.000 euro boete te geven aan diegene die een hond of kat in de steek laat of deze mishandeld. Het dumpen van honden en katten op straat en het slaan of verwaarlozen wordt na deze wetswijziging gezien als een zware overtreding.

Elk jaar worden er rond de 140.000 honden en katten op straat gezet door hun baasjes en het in de steek laten van deze huisdieren is een groot probleem in Spanje. Om dat probleem minder groot te maken heeft men besloten een wetswijziging te gaan invoeren waardoor er hogere boetes tot wel 30.000 euro gegeven kunnen worden aan die individuen die zomaar een hond of kat dumpen op straat, aldus de krant Ideal.es. Deze wetswijziging geldt ook voor het mishandelen of verwaarlozen van huisdieren.

In deze nieuwe wetswijziging moet ook een verbod komen voor opvangcentra en asiels om opgenomen dieren te doden, iets wat nu op sommige plaatsen in het land wel gebeurt als een opgevangen hond of kat niet binnen 10 tot 20 dagen geadopteerd wordt. In sommige deelstaten is dat al verboden maar dit is (nog) niet landelijk geregeld.

Met deze nieuwe wetswijziging voegt Spanje zich in het rijtje van landen waar soortgelijke boetes bestaan voor het in de steek laten van huisdieren. In Duitsland kan iemand bijvoorbeeld twee jaar celstraf krijgen bij dierenmishandeling en moet er een hoge boete betaald worden terwijl datzelfde geldt voor Frankrijk met twee jaar celstraf en boetes tot 30.000 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Wij zijn gastgezin voor Spaanse straat- en asielhonden.
  Het zijn allemaal schatten van dieren en alleen de dieren die in aanmerking komen voor adoptie halen we hierheen.
  Zo gaan we ook gelijk de broodfok tegen.
  Wij zien van dichtbij hoe lief ook deze honden zijn die het vedienen om liefde te ontvangen.
  Omdat zij zoveel liefde geven.
  Ons doel is natuurlijk dat dit opvangen uiteindelijk niet meer nodig zal zijn.
  Hopelijk is dit een stap de goede kant op.

  1. En de stieren dan.
   Zijn dat geen dieren?
   Daar mogen ze dan wel speren in stek3n.
   Das pijnlijk en cru.
   Heb geen compassie met die mannen als een stier hun doorboort.
   Zij moesten eens een speer in hun lijf hebbe.
   🙁 ?

 2. Prima plan. Zo spoedig mogelijk invoeren en ook daadwerkelijk de boetes uitdelen. Kan Nederland nog wat van leren met hun eeuwige slappe fluwelen handschoenen aanpak.

 3. Daarnaast zou de chip voor huisdieren verplicht moeten worden ook voor honden die gebruikt worden voor de jacht dat maakt het opsporen iets makkelijker.

  1. Ik denk ook dat er daar veel ” homeless ” diertjes rondlopen en hoe wil je dan een boete opleggen ?
   Eerst allemaal hun diertjes laten voorzien van een chip !!!!! Maar ja, ze zullen dan bij deze verplichting misschien het arme wezentje dumpen vooraleer de wet op tafel ligt.
   Maar bon, het zal altijd helpen en naar de toekomst een verbetering zijn, je moet trouwens ergens mee aanvangen.
   Vind het wel zeer positief dat er toch meer en meer pogingen ondernomen worden om het dierenleed te bestrijden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken